İMAGE PROCESSİNG ile ÇALIŞMA ALANIMDA Kİ CİSMİN KOORDİNATINI NASIL BULABİLİRİM


videoyu izledim evet bu tarz bir görüntü işlemi kullanmayı planlıyorum ama benim sistemimde bant yok çalışma alanım sabit ve 2 eksen (x,y) çalışması var tıpkı cnc tornaya benzer bir çalışma ama değil. işte bu çalışma alanına atılacak herhangi bir cismi tespit edip koordinatını çıkarmam gerek.
 
Benim ilk düşüncem de bu şekilde idi. ama x ekseni çalışma alanı 2 metre y çalışma alanı 70 cm bu alanda optik sensör kullanılabilir mi ? ultrasonik mi yoksa ?
infrared ile mümkün olacagını düsünüyorum.malum tv kumandaları 8 10 metreye kadar iletim saglayabiliyor.
 
Cismi tutacak cihazın ne tür bir cihaz olduğuna göre hesap şekli biraz değişmekle birlikte temelde aynı olur.
Daha basit olduğu için önce 3.5 eksen bir CNC ile çalıştığınızı düşünelim.
Cismin kenar koordinatlarını çıkardıktan sonra cismin tutmanız gereken noktalarını hesaplamak gerekir. Örneğin cisim dikdörgen şekilli ise uzun kenarların ortasından tutmak isteriz. iki tutma noktasını birleştiren çizginin ortası da cismin merkez koordinatıdır.
Genel standartlara uygun birşey olması için basit G-code komutları kullanılabilir.
G0Z500 // z yi kaldır
G0X500Y300 //koordinata git
G0Z200 // z y indir.
gibi . Bu komutlara göre step motorları hareket ettirmek için bir kaç yol var. Bilginize tecrübenize göre biri tercih ediliebilir.
Ben bir mcu kullanarak yapmayı tercih ederdim. g-code lar mcu ya seriport- usb vs ile aktarılır. mcu da buna uygun step darbelerini üretirdi.
Diğer bir yol hazır 3-5 eksen bir step sürücü kullanmak. Bu durumda sürücüyü kontrol için gereken yön ve darbe sinyallerinin yine bir mcu veya PC ile üretilmesi gerekir.
PC de üretildiği durumda iletişim için paralel port kullanmak mantıklı. Aynı mach3 gibi çalışacak, yani çok basit bir mach3 benzeri program yazılacak.
Paralel port kontrolü için inpout.dll veya inout.dll adında bir arabirim vardı. Bu kullanılabilir.

Ayrıca mach3 de bir arabirim sunuyor. Pek detaylı bilmiyorum ama komutları direkt mach3 arabirimi üzerinden mach3'e aktarıp stepleri gerçek zamanlı kontrol etme olanağı da olabilir. mach3'ün sitesinde bununla ilgili bir döküman gördüm sanki..

Neyse, özetlersek donanım olarak ya kendi indeksleyici ve sürücünüzü kendiniz yapacaksınız. Veya sürücüyü hazır alıp indeksleyiciyi yapacaksınız.
Indeksleyici için de bir mcu veya PC kullanmanız gerekir. Önerim eğer mcu'lar hakkında biraz bilgi ve tecrübeniz varsa bir işlemciye bu işi yaptırmanız. Yoksa PC üzerinde yapacaksınız.

Eğer CNC değilde robot kol gibi bir uygulama yapacaksanız da işlemler hemen hemen aynı. Sadece gitmek istediğiniz koordinatların hesaplanmasında işin içine bir de ters kinematik girecek.

sayın ISMAILY

öncelikle desteğiniz benim projemi şekillendirdi ve 3 eksenli motion kontrol kartı ile işimi çözmeye çalışıyorum image processing ise projemden çıktı artık tam olarak yetişmedi ama size bir kez daha teşekkür ediyorum.


 
image process kullandınız mı
 
image processing kullanmadık zaman sorunumuz vardı zamandan tassarruf için iptal ettik. fakat kullanamadığım için çok ilgi uyandırıyor bende
 
Bu başlığı görmemiştim.
Pm olayı hiç hoşuma gitmiyor.
Neyse olan olmuş ama hala nerak ettiğine göre ...

3D tarayıcıları incele.
Genelde çizgi laser kullanılıyor.
15TL lik webcam ve 3TL lik çizgi laserle 3D cisim taranıp nokta bulutu (.stl) dosyaları çıkarılabiliyor.
.stl den gcode almak kolay iş.
Bazı plugin lerle mach3 programı cisim algılıyor.

Anahtar kelimelerin :
TriAngels3DScanner
Scan3D
David laser scanner
İntricadMimix
V3Dim
Ve tabii en babası Kinect...

Özellikle Davut baya popüler...

Yazılımdan anlayan için kolay iş gibi , ufacık programlar...
 
Laser ölçüm sensörleri ile değerleri ölçüp uygulayacağın formüle göre x y değerlerinn offsetine ekleyip çıkartıp gerekli işlemi basitçe yapablirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,301
Mesajlar
935,405
Kullanıcılar
453,558
Son üye
Dtsbulut

Yeni konular

Geri
Üst