İmza Yetkisi

arkadaşlar benm bildiiğm imza yetkileri kurulu güce göre farklılık göstermktedir...
1)elektrik mühendisleri : sınırsız imza yetkisi
2)teknik eğitim fakültesi mezunları (teknik öğretmenler) : 50 kwatt a kadar
3)meslek yüksek okulu mezunu veya teknik lise mezunu : 30 kwatt a kadar
4)meslek lisesi mezunu ,ustalık kursu.. vb : 16 kwatt a kadar proje imzalama yetkisine sahhiptirler diye biliyorum...

*eğer imza yetkisi işletmenin gerilim değerine göre ise bilmek isterim TEF mezunlarınn yetkisi ne kadardır bir TEF öğrencisi olarak ;)
 
nefer87 kardeşim."Elektrik ile ilgili Fen Adamlarının yetki,görev ve sorumlulukları" yönetmeliğini, 1990yılı
değişikliği ile birlikte incelemenizde yarar var.Sorularınızın cevabını ,orada bulabilirsiniz.
 
tşekkürler...verdiğim bilgiler de doğrudur umarım :-X
 
arkadaşlar bu arada ben elektrik öğretmenliği mezunuyum.bi de şunu belirteyim emo size eğitim veriyorsa okuduğunuz 5 yıl naaaptınız bilmiyom ki :D :D.

merhaba elektrik öğretmenlerin 50 kw a kadar olan imza hakkını nasıl elde edilebileceğini biliyor muusn?
 
yüksek gerilim eğitimi veren bir kurum var mı bildiğiniz
 
1kw tan kasıt zayıf akım tesisatı olabilir zayıf akım biz elektronikçilerin
 
Sn arkadaşlar ben elektronik ve haberleşme mühendisiyim,
Elektrik makinaları,Enerji iletimi ve dağıtımı,Elektrik Proj edersi( 7 katlı bina her bir katta 3 daire olan bir bina projesi hazırladım(Tabi kendi o zamanki bilgi ve becerimle değil tecrübeli özel çalışan mühendis abilerimiz sayesinde,)Aydınlatma tekniği vb. dersler aldım.
Ha daha bitmedi Elektrik santralleri derside aldım.Yüksek gerilim tekniği dersim yok.

Emo bana imza yetkisi vermiyor,SMM de aldım ama 2005 ten sonra,
Konunun özü şuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
EMOya transcript verdiğimde incelemiyorlar bile ha bir kişiye zorla faksladım bana dediki ha tamam sen bu dersleri aldın transcript tamam ama diplomada Elektrik yazmalı yoksa olmaz dedi.
Tamam konu benim için kapandı(Yüksek gerilim yetki belgesi olan sınıf arkadaşlarımda var)
Ben transcriptegöre çoğu üniversitenin Elek-elekt. mühendisinden daha fazla elektrik dersi aldım ama imzam yok.
OG işleride yaptım onlarıda bir kenara bıraktım.
Elektrik bilmeyen elektroniği yapamaz benim mantığım budur.Ben bir fabrikada mühendisim çokda elektrik mühendisi arkadaşla çalıştım,her zaman imza yetkisi ile mesleki yaşamımda eziliyorum ve buna çok üzülüyorum.Elektronik müh. olduğum için enerji şefi yada elektrik şefi olma şansımda yok,
Bunlarında önemi yok, beni tek memnun eden şey işin içinden çıkılmadığında ben Elektrik,otomasyon arızasını çözüyorum,Üst yönetimcede iş displini ve çalışmamla bana önem gösterildiğini hissediyorum bunlar bana yeter.
İmza yetkisi bence Elektrik mühendisleri odasının iş bulamayan elektrik mühendislerine iş bulma ve en önemliside AB ye uyum yasağı gerekliliğidir.
Bu sayede çok kişi imza yetkisi ile iş yapıyor.2000 yılı kasım ayında çıkan Kuvvetli akım tesisleri yönetmeliği madde 60 ile iş bitiyor.
Ama benim size tavsiyem Boş boş konuşma değil mesleki olarak kendinizi geliştirin.Her gittiğiniz bina ve AVM nin tesisat ve dağılımına kontrol edin ilgili olun hata yapmayın.1 kV altı SMM zaten bize yetmekte Piyasada işlerin %90 'ıda AG işi bırakalım sorumluluğu onlar alsın.Bizlerde gidelim çamaşır makinesi buzdolabı tamiriyle uğraşalım.(Onların canı öyle istiyor)
Ben mühendisim kardeşim mühendis Tıp fakültesi yerine Elektronik ve Haberleşme mühendisi oldu isem bunu ben seçtim.Kimsenin bir etkisi yok Fizik ve Matematiği sevmem beni elektriğe ilgi duymamı sağladı.

Benim 1 kV üstü imza yetkisi alıpta kalkıp OG yada Yüksek gerilim E.N.H. yapma gibi düşüncem yok,Ama haksızlık nerde bilişyormusunuz ben üniverisye girdiğimde ve mezun olduğumda imza yetkim vardı.TEDAŞ ta imzamı kabul ediyordu.2000 den önce mezun olmama rağmen yok 2005ten önce SMM in yok daha öncede 1.1. 1997 den önce mezun değilsin olayları bana göre büyük haksızlık.ODAnın kend başına Türk mimar ve mühendis odası yetkisi ile bunu çıkarması yanlış.Transcript istemeside yanlış Elek-Elektronik mühendisi olmakta suç değil,Fkat 90 lı yıllrdaki uygulamalarda sıkıntı yoktu.
Ama şimdi sıkıntı var şu an üniversite sınavına girsem elektronik ve haberleşme yazmaz sade Elektrik mühendisi diploması alırdım.
ŞU an AB uyum yasaları ve EMO yönetmeliği bunu gerektiriyor.Bundan sonra böyle,Haksızlık nerde 2000 yılından önce mezun olan mühendislerde.Devletin bana vermiş olduğu diploma yok sayılmakta.
Tamam Yüksek gerilim yetki belgesi olsun,Sorumlusu olsun çok güzel birşey ama şuda unutulmasın GSM operatörünün ufak üçteki trafosunun sorumluluğunuda Bir Elektronik hab. mühendiside alabilsin yada telekom sektöründe çalışan Elektrik- Elektronik mühendiside alsın ve alabilsin tamam belki benim gibi ders almamış olabilir MİSEM le uygulamalı eğitimle bu işler sağlansın.
Meslek odamız maalesef sadece elektrik mühendislerine çalışıyor buda beni üzmekte.Ama bunuda dert etmiyorum EMO başındaki büyüklerimiz zamanla ayrılacak yerlerine Pırlanta gibi Elektrik-Elektronik ve Elekt-hab. mühendisleride gelecek.
3 tane 4 tane elekrik dersi almakla Elektrik mühendisi olunmaz kendimizide aldatmayalım.(Yada 2005ten önce SMM alsa idim Yüksek gerilim yetki belgesi alıyordum tabi eksik olan Yüksek gerilim tekniği dersini ek olarak dışardan alarak) böyle saçmalıklarla artık işim yok.
Unutmayın Elektrik ana daldır,ben meslek seçimi yapan arkadaşlara hep bunu öneriyorum ana dallara gidin mühendis olacaksanız,Elektrik,Makina,Kimya ve İnşaat Müh. olun yan dallara yada diğer mühendisliklere gitmeyin.
Örnek çevre müh. Kimya mühendisleri aynı elektrik müh. gibi etrafları kapatmakta vb.

İnşaat Müh. mezun olurken yol,köprü,bina vb. gibi konuda uzmanlık dersi alıyor mezun oluyor binada yapıyor yolda yapıyor köprüde yapıyor sorun yok.
Makina mühendisi,Kazan,Doğalgaz,Konstrüksiyon,gemi vb. uzmanlık dalı seçiyor çıkıyor her branşta çalışıyor Elektrik ve elektronik ayrı ise bunlarda ayrı olsun.
İmza yetkisi büyük bir sıkıntı (yetkisiz mühendis olarak biliniyorsunuz) merak etmeyin AG ve Otomasyonda bize yeter.
Not:Kardeşimde sade Elekrik mühendisi bu diplomayı alması için (elektrik-elektronik-telekominikasyon yazmadı) beni örnek aldı arkadaşlarımın ve benim sorunlarımı gördü örnek aldı.
Üniversite sınavına girecek öğrencileride yönlendirin hata yapmasınlar.Bir daha meslek değiştirme yada okul okuma şansımız yok diplomamız buysa bununda en iyisini yapacağız.
herkese iyi çalışmalar
 
arkalaşlar merhaba
emo elektronik mühendisleri ile ilgili yeni bir düzenleme yaptı bilginiz vardır belki artık elektronik müh.leride elektrik tesisatı projesi hazırlayıp imza yetkisini kullanabilcek ancak bir sınırlama var sadece 1kw ya kadar olan projeler için kullanılabiliyor bu hak. takriben 1kw kaç dairelik bir binanın elektriğidir? bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim.
;)

O 1 kw değil 1 kV olacak öncelikle arkadaşlar ve 1000 volt ve üzeri yüksek gerilim oluğu için alçak gerilim mühendisi arkadaşlar ancak 1000 volt ve altı gerilim seviyesine sahip projelere imza atabilecekler bunu sağladıktan sonra güç sınırlaması yok diye biliyorum... Ancak farklı illerde farklı uygulamalar var bazı illereki tedaş kurumları alçak gerilimci yani elektronikçi arkadaşların proje yapma yetkisinin olamıyacağını söylüyolar vede uyguluyorlar sonradan yüksek gerilim derslerini transkribe eklemek yetmiyor adamlar diplomada yazana bakıyorlar.... birsürü örneği var smm belgesi çıkarıp ortada kalan...
..........................................................................................................................................................
....Bana göre alçak gerilimci arkadaşların proje yapabilmek için en az 1 yıl boyunca yüksek gerilim derslerini alması gerekliki en azda 4-5 ay proje konusunda kendisini yetiştirmiş birinin yanında tecrübe kazanması gerekli diye düşünüyorum . Ayrıca projede topraklama, kablo, sigorta, TMŞ, kak rölesi, bara,armatür,anahtar vb. gibi cihazların hesaplamaları ve seçimi hakkında tecrübe sahibi olmaları gerekliki bu malzemeler 380 volt seviyeleri için geçerli og ve yg'yi söylememe bile gerek yok. Konut projeleri yapacak arkadaşın, proje yönetmeliklerini, terimlerini, proje çizimini, yangın ihbar tesisat teknolojileri, tlf tesisat teknolojileri, tv tesisat teknolojileri, otomatik zil ve diyafon tesisat teknolojilerinide öğrenip uygulaması gerekir.
Bazı projelerde ayınlatma hesapları, kompanzasyon hesapları, kısa devre akım hesapları, paratoner hesapları yapmak gerekicektir. Tabi ki imza yetkisine sahip olup sadece imza atarakta para kazanılabilir.
 
Son düzenleme:
arkadaşlar bu nasıl sorudur yaaa 1kw mı ve kaç daireye karşılık gelir öylemi :D :D :D arkadaşım işte biz gerçek meslek sahibi kişilerin mühendislere verilen bu saçma hakka karşıyız. en basit elektrikçi yada elektronikçi bile sormaz bu soruyu.ondan sonrada kalkıp projelere imza atıyosunuz.attığınız projedekileri anlayabilmeniz için yıllar geçmesi gerekiyo ki bizler onları lise 1den beri öğreniyoruz ama imza yetkimiz yok ayrıca en az sizin kadar da teorik dersler ve devre tasarımları yapıyoruz. sizin kadar bu arada ben elektrik öğretmenliği mezunuyum.bi de şunu belirteyim emo size eğitim veriyorsa okuduğunuz 5 yıl naaaptınız bilmiyom ki :D :D.

GENELLEME YAPMIYORUM SADECE SECUKSSL BEY İÇİN GEÇERLİ...
Bilader o zaman bu yetki mühendislerden alınsın sizlere verilsin onu ima ediyosun ve bütün mühendisleri aynı kefeye koyup aşağılıyosun ya sen kim oluyosun da genelleme yapıyosun kendini tesla' mı sanıyon....Git 5 sene dirsek çürüt ondan sonra mühendis seviyesine çık sonra eleştir.... belliki arkadaş tecrübesiz öğrenicek ... Anlamıyorum ne biçim forum bu bole seviyesiz insanları kabul edeiyo...
 
Son düzenleme:
Elektronik mühendisiyim elektrik makinalarıi elektrik malzemeleri, yüksek güçlü devre analizleri derslerini aldım. Piyasada elektrik işide çok yaptım vicdanımda rahat..Peki sana şöyle söyleyim büyük bir alana kamera güvenlik sistemi kurdurmak için proje çizdirdik projeyi elektrik müh arkadaş yaptı sence fiberlerin cat6 ların haberleşme sistemlerinin buunduğu bir projeye elektrik müh. imza atması ne kadar doğru
 

Forum istatistikleri

Konular
130,074
Mesajlar
932,821
Kullanıcılar
453,074
Son üye
accbeatz

Yeni konular

Geri
Üst