İmza Yetkisi

abbabe ' Alıntı:
bu link soruna kesin yanıt olur insallah.. http://www.emo.org.tr/genel/sss.php?grubu=SMM

ayrıca roboelektronik kardeşim yüksek gerilim dersini secmeli olarak alan arkadaslarım var.Ha bazı yerlerde verilmiyo olabilir onu bilemem tabi...imza yetkisi içinde yukarıdaki link herhalde çözüm olacaktır.SMM belgesi için sartları var tabi ...



Mahkemelik bir durum zaten, kararı yargı verecektir.
 
şimdi Elektrik tesisi , yüksek gerilim gibi dersleri mi alsak yoksa güç elektroniği , mikroişlemciler gibi derslerimi alsak.Türkiye de hangisinde iş alanı fazla.
forumda çok tecrübeli abilerimiz var.sizin fikirlerinize güveniyorum sizce ne yapmalıyız.

ben elekronik almak istiyorum fakar zor diyorlar eğer gerçekten zor ise endişem piyasada tutunamak. imza yetkimde olmuyo zaten. elektriğe yönelsem Türkiye de çok elektrik mühendisi var diyorlar.yani ondada iş bulma zorluğu zorluk var.tabi en iyisini siz bilirsiniz.yorumlarınızı bekliyorum.
 
Ben Elektrik Elektronik müh okudum .Bana sorarsan elektrik derim.elektronik biraz daha arge çalışması gerektiren bir bölüm ve türkiyede iş alanı o kadar fazla değil gibi.Son zamanlarda gsm firmalarının atakları biraz değiştirdi dengeyi ama yine de elektriğin alanı çok daha fazla.
Ben kontrol otomasyon birimine ayrıldım 3. sınıfta hem elektronik hem elektrik üzerine bilgim var biraz.Şuan ikisi ile de uğraşıyorum.Bence bu iki alanda iş oldukça iyi durumda.Plc ile bir fabrika vs yerleri kontrol ediyosun ve ordaki sistem de elektriksel.Yani birbiri ile bağlantılı.

Bence elektrik ve otomasyon diyorum...( elektronik tede kendini geliştir hobi olarak )
 
Arkadaşlar imza yetkisi konusundaki soruma aydınlatıcı cevap veren arkadaşlara öncelikle tşklr.

1kv lık projelerde dahi olsa bu hakkı Elektronik müh.lerinin kullanmaması gerekli diyen arkadaşlarıma gelince arkadaşlar ben elektronik mühendisiyim ve şuan asansör smm i olarak görev yapıyorum. Okulda bu konuda eğitim almadım ama emo bu yetkiyi mühendisine vermeden önce asansör smm eğitimine katılma şartı arıyor. Eğitimin süresine bakmayın iki günlük kısa bir eğitim ama bence çok öğretici. Kaldıki işimi şuan hakkıyla yaptığımı düşünüyorum ve attığım her imzada vicdanım rahat.

Şimdi bu bamabaşka bir konu ama vicdanı rahatsız olması gerekenler var bence bu ülkede. Elektronik mühendislerine çok büyük haksızlık yapılıyor benim canım ülkemde. Kpss b grubu mühendis kadrolarına bakın bir Allah aşkına kurumlar Elektrik-elektronik, elektrik ve elektronik ve elektrik ağırlıklı alıyorla %80 kalan %20 lik kısıma da elektrik-elektronik mühendisleride başvurabiliyor. Bize tenınan şans %10 a düşüyor bu durumda.

Burdan elektronik mühendisi olan arkadaşlarıma sesleniyorum bu haksızlığı birilerine duyurmamız lazım. Kurumların kadro nitelikleri belirleyen departmanlarına bir umut sesimizi duyuralım madem ben elektrik müh.nin yaptığı işi yapamam (ki elektrik mühendislerinin aldığı derslerin %70 ini seçmeli olarak aldım ben ve benim gibi bir çok kişi) elektrik mühendisi kardeşlerimde zaten b grubu kadroları olsun imza yetkileri olsun onlara tanınan hak fazla onlarda bizim görev alanlarımızda çalışmasınlar. Sadece elektronik müh. isteyen kadroların sayısı artsında bizde ilik emirici özel sektörden kurtulalım artık.

Herkese hayırlı günler... ;)
 
mrb ben Elektronik mühendisiyim asansör smm yapmak istiyorum ama kafam karışık yardımcı olur musunuz
 
Elektrik- elektronikçi arkadaslar 8-10 kredilik elektrik branş dersleri alıyorlar sonrada bunun karşılığında imza yetkisi istiyorlar.bir düşünün ben 60 kredi sadece elektrik branş dersi alıyorum kim imza atmalı.İmza atmakta çok kolay birşey değildir hem teoride tem pratikte zeka deneyim bilgi gerektirir. Bi kaza bela olduğunda insanlar müh. yüzünüzden ölebilir ve sonuçları müh. içinde çok kötü olur.İmza atıp atmamak, katil olmak ya da olmamak..bunlar ilişkilidir.Sadece 3 kredi elektrik branş dersi alan elektrik-elektronikçiler var hayret edersiniz.
 
mrhbalar
arkadaşım asansör smm i olmak konusunda kafanı karıştıran ne ise dile getirisen elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.
 
Arkadaşlar öncelikle 1kW kaç daireye yeter die bir kavram olmaz :D Bahsedilen değer 1kV için geçerlidir ve Türkiye şartlarında hemen hemen binanın projesi için yeterlidir. 1kV üstü dediğimiz zaman ise çok kaba bir tanımla fabrikalar, üretim yerlerini kapsayan geniş bir alana çıkarız. Ancak olaya çok dar bakıyoruz. İmza yetkisi aslında alınan derslerle ilgili bir olay, diplomanın adı ile değil (tabi bu meslek grupları arasında) Zaten şuan tüm 'Elektrik-Elektronik müh.ler' 1kV altına, elektrik müh.ler 1kV altına ve üstüne imza yetkisine sahiptir. Ama 'elektrik-elektronik müh.ler' için 1kV üstü için istenen belli dersler var. Bu dersler okuduğunuz okulda veriliyor olabilir, seçmeli veriliyor olabilir yada hiç verilmiyor olabilir. Eğer bu dersleri tamamlarsanız elektrik mühendisleri gibi 1kV üstü yetkinliğine de ulaşabilirsiniz. Ancak sadece apartman projeleri için uğraşcak 'elektrik-elektronik müh.' arkadaşlara söyleyim gerçekten de gerek yok sizin için. Eğer 1kV üstü sizin için önemliyse ben size yapcağınızı söyleyin. Okuldan transkript alıp doğru bölgenizin EMO şubesine gidiceksiniz. Onlar size kaç tane ve hangi derslerin eksik olduğunu söylüyor. Eğer o eksik dersi veren herhangi bir Üniversite yaz okulu bulabilirseniz ve o okulun sizi kabul etmesi halinde o dersleri alır ve eksiklerinizi tamamlarsınız. Ancak okuduğunuz okula bağlı olarak eğer hiç elektrik ve güç dersi almadıysanız bu da çok zor bi durum tabi. Benim bahsettiğim olay anca 1 veya 2 derslik bir ekiklik için. şahsen ben İzmir EMO'ya gittiğimde 1kV üstü için sadece 1 dersin eksik olduğu söylendi.(9 Eylül Elk.-Elktronik.)

Asansör projesi için yetkinlik ise aslında farklı bir konu ve geliceği belli değil. Ancak şuan bu branşlardaki tüm müh.ler başvurabiliyor fakat unutmayalım ki kanuni düzenlemeye göre eğer asansör için başvuru yapacak olursak bu sefer elektrik proje için yetkinlik alamayız. Bu elektrik müh.ler için de aynıdır. Bu yüzden öncelikle ne yapcağınıza karar vermelisiniz. Eğer asansör için yetkinlik düşünüyorsak yeni düzenlemeye göre 'elektrik müh.' ve 'elektrik-elektronik müh.ler' aynı konumdadır. Ek ders almaya gerek yoktur 1kV altı durumu gibi ancak asansör yetkinliğinin gelecekte sadece 'elektrik-elektronik müh.ler' ve 'elektronik müh.ler'e verilmesi planlanmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için ;
http://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=57062&tipi=2&sube=0
 
arkadaşlar bu nasıl sorudur yaaa 1kw mı ve kaç daireye karşılık gelir öylemi :D :D :D arkadaşım işte biz gerçek meslek sahibi kişilerin mühendislere verilen bu saçma hakka karşıyız. en basit elektrikçi yada elektronikçi bile sormaz bu soruyu.ondan sonrada kalkıp projelere imza atıyosunuz.attığınız projedekileri anlayabilmeniz için yıllar geçmesi gerekiyo ki bizler onları lise 1den beri öğreniyoruz ama imza yetkimiz yok ayrıca en az sizin kadar da teorik dersler ve devre tasarımları yapıyoruz. sizin kadar bu arada ben Elektrik öğretmenliği mezunuyum.bi de şunu belirteyim emo size eğitim veriyorsa okuduğunuz 5 yıl naaaptınız bilmiyom ki :D :D.
 
fasta çalışan bir Elektrik ustası kalacak yer ve Sigorta dahil olmak üzere alacağı net maaş 2000 dolar.
kenyada çalışan bir makina mühendisi ise net 6bin dolar maaş alırken Elektronik mühendislerin 1kv altında imza atarmı atamazmı tartışmasını bırakın. atsınlar elbet bir sorun olmaz çünkü yök iş sahası dar olan bölümler açmakta. elektrik mühendisi olsun elektronik mühendisi olsun zaten pek farkı yok yüksek gerilim için belirli şartlar aransa bu yeterli. elektronik mühendisleri gerçek anlamda iş bulmaları çok sıkıntı yaratıyor. iç tesisat yönetmeliği okumak ve akım gerilim kontrolü yapmak yeterli 2 katlı bina elektrik projesi çizim için. ancak alışveriş merkezi, busbar sistemleri kulllanılan yerlere ait projeler, benzin istasyonu gibi tehlike arz eden yerler gibi elektrik projelerinde elektronik mühendislerin zorlanacağını söyleyebilirim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst