İnvertörün yarattığı parazitlerden takometremi nasıl koruyabilirim

sinemsizmi

Üye
Katılım
25 Ocak 2009
Mesajlar
9
Puanları
1
Enda ets762 marka takometre ile 2 adet devir ölçümü yapıyoruz. Fakat ölçüm yaptığımız motorda invertör kullandığımızdan takometremiz parazitlerden etkileniyor. Takometre tek devir ölçtüğünde hiçbir sorun yok. Fakat 2. devri de okumak istediğimizde takometre etkileniyor. Motor ve kumanda kablosu olarak ekrenlı kablo kullanıyoruz. Süper topraklamalar yapıyoruz. Girişe çıkışa filtre koyuyoruz ama nafile. Yardımlarınızı bekliyorum....
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Takometre yerine maliyeti az mini plc lerden(mesela logo) kullansam devir okutabilir miyim? Motor 4000 d/dk hızla dönüyor.
 
Sözkonusu takometre ile aynı anda tek bir kaynaktan (Incremental encoder, indüktif sw. fotosel) gelen pulsleri sayabilir.Giriş pulsleri en az TTL seviyede olduğundan parazitlerden etkilenmesi zayıf bir olasılıktır.
2. devri okumaktan kastınız nedir? bunu anlayamadım... iki farklı motorun devrini ölçmek mi istiyor sunuz?
 
2 farklı motorun devrini endüktif sensörler sayesinde okuyoruz. Takometre tek deviri sorunsuz okuyor. Fakat 2. motorun devrini de okumak istediğimizde parazitlerden etkileniyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İnvertör Siemens Micromaster 440. Takometreden de yaklaşık olarak 4000 dolaylarında bir devir okuyoruz. Dediğim gibi takometreden tek motorun devrini okuduğumuzda hiçbir sorun yok. Diğer motorun da devrini okumak istediğimizde takometre parazitlerden etkileniyor. Fabrika ayarlarına geri de dönsek çare değil. Anahtarlama frekansından bahsetmişsiniz. Bir de onu deneyelim. Başka çözüm önerileriniz varsa onları da deneyeyim. Teşekkürler....
 
Enda ets762, takometre modunda aynı anda iki ayrı devir bilgisini ölçemez, bunu
ilk cevabımda yazmıştım.İki motor için iki ayrı takometre kullanmanız gerekir.
 
Sayın Ustura arkadaşım. Yorum yapmadan önce Enda'nın sitesine girip ets762 modelini incelemeni tavsiye ederim. Neye dayanarak "takometre modunda aynı anda iki ayrı devir bilgisini ölçemez" dediniz merak ediyorum. Dikkatlice baktığınızda 7 ve 8 nolu klemenslerin IN A ve IN B diye 2 farklı devir bilgisini ölçtüğünü göreceksiniz.
 
Evet arkadaşım, aynı kataloğu daha da dikkatli incelersen, "tacho" modunda hangi inputların
etkin olduğunu göreceksin ve niye 2 farklı devir bilgisini ölçemeyeceğini anlayacaksın.Zaten cihazda aktüel ve set değeri olmak üzere 6 haneli iki satır display olduğundan bu haliyle iki ayrı aktüel değeri göstermeye uygun değil.
Belki size "inA inB ratio" modu, yani iki motorun devirlerinin oranın ölçümü çözüm olabilir.
Enda nın neredeyse tüm kontrolör ve gösterge cihazlarını, işletmemizde uzun yıllardır kullanıyorum ve buna dayanarak rahatlıkla yorum yapıyorum.
Saygılar...
 
üstat buna benzer bi sorun bende yaşadım eğer tako pano kapağında tam sürücünün karşısında ise etkileniyor ama senin sorunun sanırım böyle bişey değil neden dersen ina ve inb iki ayrı değer ölçmek için değil referans olayları için counterlerdede cha ve chb girişleri var ama tek encoder bağlaya biliyosun iki devir sayamaz logo veya dengi bi cihazla çok daha güzel sağlıklı bir uygulama yapabilirsin ama sensör yerine encoder kullanman daha doğru olur
 

Forum istatistikleri

Konular
128,882
Mesajlar
921,286
Kullanıcılar
451,017
Son üye
Ozerbil

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst