maximusfb
Üye
Ertug_TR ' Alıntı:Sayın auyocan ,
Gerçekten güzel analizler yapıp yararlı bilgiler vermişsiniz. Bende özel bir işletmede Tekniker olarak çalışıyorum. En ucuz enerji tasarruf edilen enerji mantığıyla hareker ederek. İşletmede nerelerde tasarruf yapılır araştırma yapıyorum. Gereksiz aydınlatmaların söndürülmesi , hareket sensörü kullanılması ,
Ama benim aslı araştırdığım konu ısıtma soğutma havalandırma sisteminden nasıl tasarruf yapabilirz gerçekten bu sistemde ciddi güç harcanıyor. Tabiki tasarruf edicem deyip ihityacı karşılayamamk değil. Örneğğin motor çıkışındaki vanada reglaj yapıp daha az akım çekmesini sağlayabilirsiniz. Bunu için giriş çıkış basıncıyla dönüş ısılarını kontrol edip ihtiyacı anaoliz edebilirsiniz. Fan ve pompa uygulamalarında gerekli proseslerden yararlanılıp motor sürülebilir.
Arkadaşlar sizce çift devirli bir motoru frekans invertörüyle sirebilirmiyiz. Soğutma kulesinde kullanılan çift devirli motor , normalde motor düşük devirde çalışıyor ve 18 A civarı ama su ısısı arttığı zaman motor yüksek devire geçiyor ve bir anda 56A civarına çıkıyo işte burada frk. invertörüyle sürülüp kademeli olarak su ısısına göre motor devri ayarlanabilir. Bilgi paylaşıldıkça güzelleşir. Kolay Gelsin.
Selam Ertug;
Çift devirli bir fan motoru 50 Hz de 100 amper çekiyor ise 25 Hz de 25 amper veya daha az çeker. Dolayısıyla çift devirli çalışan sistemi sürücü ile kontrol etmek her zaman daha mantıklıdır. Özellikle soğutma ve tekstildeki kurutma makinelerinde bu motorlar çokça kullanılmaktadır.
İşin tasarruf kısmına gelince; Pompa, Fan ve kompresör. Bu 3 prosesde her zaman için tasarruf yapma olasılığı vardır. Olasılığı diyorum çünkü hep olacak diye birşey yok. Bu konuda gerekli çalışmaları yapmış insanlarla beraber çalışmak lazım.
Marka seçimi ise ayrı bir konu. Buradaki herkes ayrı sürücü markaları söyler benim gibi. Hatta ben bir ürün sattığımı için benim markam bellidir. ama her markanın da iyi ve kötü ürünü vardır. en kaliteli markaların bile.