Triyakların birbirini etkilemesi

yüksek akımlarda geçmeli, erkek dişili klemens kullanmayın.. direk pcb ye lehimli klemense vidalayın.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Son bir soru sormak istiyorum. İki adet triyak kullanmanın bana herhangi bir dezavantajı olur mu?

Olsa olsa belki maliyet açısından bir dezavantajı olabilir. Yerinizde olsam gaz valfini 5V minyatür röle ile sürerdim. (Tabi valfin çok akım çekmedeğini varsayarak)

Olsa olsa belki maliyet açısından bir dezavantajı olabilir. Yerinizde olsam gaz valfini 5V minyatür röle ile sürerdim. (Tabi valfin çok akım çekmedeğini varsayarak)
Röle koymuştum normalde. Fakat röleyi her çektirdiğimde pic donma yapıyordu. O yüzden triyak taktım. Röle ile olan devre ise aşağıdaki gibiydi. Valf dediğiniz gibi çok küçük bir akım çekiyor ama röle işini çözememiştim. Pic ile arasında da ULN var. Rölede diyot da bağlıydı.

Ekli dosyalar

• Kart 2D 1.PNG
    Kart 2D 1.PNG
    135.5 KB · Görüntüleme: 19
Röle koymuştum normalde. Fakat röleyi her çektirdiğimde pic donma yapıyordu. O yüzden triyak taktım. Röle ile olan devre ise aşağıdaki gibiydi. Valf dediğiniz gibi çok küçük bir akım çekiyor ama röle işini çözememiştim. Pic ile arasında da ULN var. Rölede diyot da bağlıydı.
İşlemcinin beslemesi ile alakalı olabilir.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Son bir soru sormak istiyorum. İki adet triyak kullanmanın bana herhangi bir dezavantajı olur mu?
triyaklar mosfet gibi paralel bağlanmaz biliyorum. mosfet akıma saf omik direnç gösterir triyakların anotları arasında aşma gerilimi kaldığından paralel bağlasanız bile sadece birinden akım akar.

İşlemcinin beslemesi ile alakalı olabilir.
5V 3A güç kaynağı ile de denemiştim fakat sonuç aynıydı malesef. Hatta 12 V röleyi beslemeyi ayırıp sürdüm fakat sonuç yine dondu. Röleleri pek sevmiyorum o yüzden...
triyaklar mosfet gibi paralel bağlanmaz biliyorum. mosfet akıma saf omik direnç gösterir triyakların anotları arasında aşma gerilimi kaldığından paralel bağlasanız bile sadece birinden akım akar.
Örnek bir bağlantı şekli atabilme şansınız var mı?

Herkese iyi günler,

Şuanda bir devre tasarımı yapıyorum. Devrede AC anahtarlama için iki adet BTA41-600B triyak kullanmam gerekiyor. Birisi 2000W gücündeki rezistansı, diğeri ise gaz açıp kapatmak için bir gaz valfini kontrol edecek. Her iki yük de endüktif. Bu yüzden snubber filtresi koyup triyakları korumak istedim.

Daha önce iki triyak uçlarına da snubber filtresi eklemiştim. Fakat her iki triyak da optokuplör ile aktif edildikten sonra DC ile sürmüşüm gibi sürekli iletimde kaldı. Ardından aşağıdaki resimdeki gibi ELECTRIC HEATER yani rezistansı kontrol eden triyak için snubber filtresi ekledim ve GAS VALVE yani gaz valfini kontrol eden triyak için ise snubber filtresini kaldırdım. Gerekli klemens bağlantılarını yaptım ve bu şekilde sistem doğru çalıştı.

Fakat bir sorun ile karşılaştım. Bir süre sonra rezistansın bağlı olduğu klemens yandı. Klemensin datasheeti üzerinde 2500 W kaldırabileceği yazıyor. Ben de fabrika çıkışında sorun olabilceğini düşündüm ve 4-5 farklı devre bastırıp hepsinde denedim. Yaklaşık 1 hafta sonra her devrenin rezistansa bağladığım klemensi yandı.

Bu sorunu araştırırken şöyle bir durum ile karşılaştım. Rezistansa bağladığım triyak yani snubber filtresi olan triyak, rezistans bağlı değilken süreki iletimde kalıyor. Kapalı olması gerektiği halde bile klemens uçlarından 220 VAC okuyorum. Fakat rezistansa yani endüktif yüke bağladığımda normal çalışıyor. Aynı şekilde gaz valfine bağlı olan triyak ise sürekli kesimde gözüküyor. Gaz için bağladığım klemensten sürekli 30-40 VAC arası bir değer okuyorum. Fakat her nasıldır ki gaz valfine taktığım zaman o da düzgün çalışıyor. Ben bu işin içinden çıkamadım. İki triyak sevdamdan sanırım vazgeçeceğim fakat 3-4 aydır bu sorun ile uğraşıyorum ve araştırmadığım yer kalmadı. Bilen birisi veya daha önce tecrübe etmiş birisi var mı?
Snubber devlerleri biraz sıkıntılı durumlar oluşturuyor, AC güç sürerken kondansatör ve direnç akım geçiren bir eleman olarak çalışıyor. Bunun için değerleri doğru seçilmeli, üzerinden geçen gücü kaldıramaz ise direnç yanabilir. Kısa devre gibi davranabilir. Kondansatör X2 sınıfı olmalı.

Snubber devlerleri biraz sıkıntılı durumlar oluşturuyor, AC güç sürerken kondansatör ve direnç akım geçiren bir eleman olarak çalışıyor. Bunun için değerleri doğru seçilmeli, üzerinden geçen gücü kaldıramaz ise direnç yanabilir. Kısa devre gibi davranabilir. Kondansatör X2 sınıfı olmalı.
Cevap yazdığınız mesajların tarihini kontrol ederseniz kendinizi boşuna yormazsınız.

Forum istatistikleri

Konular
130,270
Kullanıcılar
453,518
Son üye
Emirhankcca

Yeni konular

Geri