İnverter verim hesaplama ?

Açıkçası, çalışan bir motor için nasıl bilebiliriz, diyelim bahsettiğiniz gibi 100 kw bir motorumuz var 1000 d/dk, inverter kullanınca ne kadar devirde olacağını nasıl bilebiliriz. Çalışan bir makine için düşünmenizi isticem, 132 kw bir motor, devir olarak direk bilmiyorum ama hesaplanabilir, 150 ile 180 amper arası akım çekiyor, yüke göre. Günde 2-3 defa kalkış alıyor.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Eğer, bahsettiğiniz motoru, tam etıket devrınde çalıştırıyorsanız;
İnvertörün buradakı sağlıyacağı avantaj, kalkışlardakı demaraj akımlarını önliyeceğinden devir kontrolunun dışındakı avantajı budur diye düşünüyorum..
 
zeybek ' Alıntı:
Eğer, bahsettiğiniz motoru, tam etıket devrınde çalıştırıyorsanız;
İnvertörün buradakı sağlıyacağı avantaj, kalkışlardakı demaraj akımlarını önliyeceğinden devir kontrolunun dışındakı avantajı budur diye düşünüyorum..


Bahsettiğiniz doğru fakat, bize gerekli olan bunun matematiksel bir hesabı, ne kadar kalkış yaptığını, devir ayarını içine alan bir hesap lazım.
 
Yıldız üçgen kullandığınız için motor maksimum devrinde dönüyordur, motor devri de motor etiketinde yazıyordur.

Motoru kullandığınız sistem her ne ise, sizin işinizi görecek minimum devri kullandığınız sisteme göre belirleyebilirsiniz.

Örneğin fan uygulaması diyelim, ihtiyacınız olan hava akışını düşük devirlerde elde edebiliyorsanız o devirde invertörle çalıştırabilirsiniz. O zaman size avantaj sağlayacaktır.

Motorun görevi nedir, ne yapar, bunu anlatın biraz.
 
Motor, yağ pres makinesinde kullanılmaktadır. 132 kw' lık bir motor. Motor çektiği akım ölçülmektedir. Ortalama yüke göre 150 - 180 amper arası çekmektedir. Motor etiketine nominal akımına bakmadım ama 132 kw' lık bir motorun nominal akımı sanırım 250 amperden az olmaması lazım. Arıza olduğunda motor duruş yapıyor, o da günde 2-3 kere olmaktadır. Inverterlerde bildiğiniz gibi 132 kw için bir hayli maliyetli, normalde yıldız-üçgen çalışacak motora inverter gerek olup olmadığını genelde kafadan söyleriz. (Devir ayarı varmıdır sık, kaç kere dur-kalk yapıyor falan gibi). Ama ben bunun matematiksel olarak nasıl ispatlayabiliriz, iş verene. Bunu öğrenmek istiyorum açıkçası. Yardımlarınız için teşekkürler.
 
Arkadaşım sistemde kullanılan motorunuz yağ pompasını kontrol ediyor anladığım kadarıyla. Yağ pompası basma işlemini belirli bir basınçta yapıyordur muhtemelen. siz basınç değerini sabit tutup motorun devrini değiştirebilirseniz enerji tararrufu elde edersiniz. Pompalar karakteristik olarak devir ile güç arasındaki bağıntı kübik şeklindedir. yani devrinizi % 10 düşürürseniz, güç tarafında % 27 tasarruf elde edersiniz. Mesela fanlar da bu eğri karesel şeklindedir. Konveyörlerde ile 1 e 1 dir. doğru orantılıdır)

Frekans konvertörlerinde güç katsayısı teorik olarak 1 dir. İnvertör AC sistemi kendi içinde DC ye çevirip kondansatörler üzerinden besleyerek çıkışı tekrar AC sisteme çevirmektedir. bu yüzden 0,99 ile 1 arasında bir değer olmaktadır.

Kolay gelsin
 
Motor, yağ pres makinesindeki, silindir içindir arkadaşlar, Silindirin, döndürülmesinde işlev görüyor. Silindir büyük olduğundan + yük olduğundan 132 kw.
 
Arkadaşlar, frekans konvertör ile motor sürüldüğünde cosq yaklaşık 1 olur demişsiniz. Ben daha bugün frekans konvertörle sürülen 355kW bir motorda frekans konvertör beslemesinden enerji analizörü ile ölçüm yaptım, sürücünün çektiği güçte cosq 0,89 idi? Siz 1 olur derken ölçüm yaptınızmı yoksa satıcıların verdiği bilgiyimi söylüyorsunuz?
Bu arada robotelektronik arkadaşım fan ve pompa için verilen devirdeki değişim, flow da lineer, basınçta karesi ile orantılı, güçte kübü ile orantılı teoremi bire bir doğru. Test etme şansım oldu. 355kW motor 1470rpm de 1600m3/h basmakta ve 305 kW çekmekte idi. 1300rpm'e çekince 1400m3/h bastı ve 225kW güç çekti. Buradan hesap yapınca yılda 75.000 YTL enerji tasarrufu hesapladık ve 355kW sürücü kendini yaklaşık 5-6 ayda amorti eder duruma geldi.
 
Sn. Roboelektronik,

Tassaruf ile ilgili teknik formülü size verdim. Ne kadar tasarruf yapacağınız motoru hangi devirde döndereceğiniz ile ilgili. Formül bunu açık ve net olarak gösteriyor.

Sizin yapacağınız yağ pompa kısmında sistemin ihtiyacı olabilcek yağı sağlayan minimum motor devrini hesaplamak. Bunu siz yapabilirsiniz!!!

Motor minimum devrini bulduktan sonra, formülde yerine koyup ne 1 saat için ne kadar tassaruf yaptığınızı göreceksiniz. Bunu motorun 1 ayda, 1yılda ne kadar saat çalıştığını bilerek toplam çalışma saati ile çarparsanız, 1 ayyda, 1yılda ne kadar enerji tasarrufu yaptığınızı görürsünüz.

Siz makinenin normal çalışması için motorun devrini ne kadar düşürebileceğinizi bulun, ben size ayda ne kadar enerji tasarrufu yapacağınız hesaplayayım. Sürücü aldığınızda da ne kadar süre sonra karlı olacağınız hesaplayalım.
 
Bu devri bulabilmeniz makine değerlerini bilerek yapılabilebilir. Pompanın döndüğü devir bastığı yağ miktarı ile ilgilidir. Sizin için bu gerekli değeri invertör takmadan mekanikçi biri ilei hesaplayabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,901
Mesajlar
921,495
Kullanıcılar
451,049
Son üye
storiesig

Yeni konular

Geri
Üst