İzolasyon Trafosu Çıkışında Nötr-Toprak Arası Gerilim

cml8309

Üye
Katılım
10 Nis 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba,

Hastanede kullanıyor olduğumuz bir izolasyon trafosunun çıkışında nötr-toprak arasında 34 V gerilim okuyoruz. Bu normal midir? Bunu sıfırlamanın topraklama dışında bir yolu var mıdır? (trafodan önce nötr toprak arası gerilim 0,9 V yani normal)

Bir de bu trafoyu koyduktan sonra kaçak akım rölesi devre dışı kaldı. Faz toprak kısa devresinde ,izolasyon trafosu dahi olsa, kaçak akımın atması gerekmez mi?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Küçük bir akım geçer, KAK atmaz.
 


İzolasyon trafolarında nötrden toprağa doğru bir akım akışı olmaz. Onun için İzolasyon trafosudur. Ve elektrik çarpmasını önlemek amacıyla kullanılır. Toprağa bir akım akışı olmadığı için kaçak akım rölesi de devreyi açmaz. İzolasyon trafolarına ancak tek cihaz bağlanabilir. İkinci bir cihaz bağlandığında elektrik çarpma riski ortaya çıkar ve izolasyon trafosu olmaktan çıkar. Ancak trafodan çıkan iki uca birden dokunulursa elektrik çarpabilir. Bu da bile bile intihar etmek olur. İzolasyon trafolarında faz toprak ya da nötr toprak arasında bir gerilim okunmaması gerekir. Okunan değer belki bir kaçak indüksiyon olabilir. Voltaj daha yüksek görünse bile çarpmaması gerekir. Ancak trafonun sargılarından ikisinde de arıza var ve gövdeye ya da sac pakete temas varsa o zaman toprakla arasında bir gerilim okunur. Bu durumda trafo arızalıdır, izolasyon trafosu olma özelliğini kaybetmiştir, elektrik çarpma riski vardır. Ayrıca ölçü aleti ile bakıldığında primer ve sekonder sargılar arasında elektriksel bir temas görülmesi gerekir. Böyle bir temas varsa trafoyu kullanmamanız gerekir.
 
dengesiz güç kullanıldığında nötüre akım akar diye biliyorum yanlışsa benide düzeltin
 
Teşekkür ederim arkadaşlar.
 
Merhaba benogretmenim kardeşim. Açıklamalar çok güzel. Ancak bir not düşmek istedim; izolasyon trafolarına birden fazla cihaz bağlanabilir. Örneğin hastanelerde IEC 60364 standardında tanımlanmış olan Tip-II odalarda izolasyon trafosu ve izleme cihazı kullanım zorunluluğu getirilmiştir. Bu odalarda(ameliyathaneler, yoğun Bakım, sezeryan odaları vs.) bütün cihazlar ve prizler ile aydınlatmaların tamamı izolasyon trafosu üzerinden beslenmektedir.
İzolasyon trafoları bir izolasyon izleme cihazı tarafından kontrol edilir. Fazlardan bir tanesi ile toprak arasında kaçak oluşması halinde yüksek bir direnç üzerinden devre tamamlanarak izleme cihazı tarafından arıza sinyali verilir. Cihazlar normal çalışmasına devam eder.
cml8309 kardeşime, öncelikle izleme cihazının sağlam olup olmadığını kontrol etmesini tavsiye ederim. Ama benogretmenim kardeşimin belirttiği gibi, yalnızca bir potansiyel fark olup devre tamamlanmayacağı için çarpma riski olmayan bir indüksiyon gerilimi de olabilir. Ameliyathane topraklamasını ölçmenizde yarar var. Topraklama probleminiz de olabilir.

Belki ihtiyacınız olabilir diye standardı da gönderiyorum.

Başarılar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • iec-60364-7-710-orjinal-ingilizce.pdf
    248.6 KB · Görüntüleme: 143
Çok teşekkür ederim bulentcanca. Gerçekten çok yararlı bir bilgi paylaşımı oldu benim için.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…