Topraklama 1 3 arası olmasını kaçağın toprağa iletirken direncin az olması istenir. Yapılan testlerde bunun 1 3 arası ideal olduğu ortaya çıkmış.
2. Sorunun cevabı KombilEr8n
1. Soru için bir kaçak anında direncin az olması ve toprağa en iyi iletimin olması için yapılan testlerde 0 3 arası çıkmış ve ideal olarak kabul edilmiş.
2.soru için kombinin 0.5 arası istendiğini ilkkez senden duyuyorum. Topraklama direnci ideal aralikta oldugunda hiç bir problem olmaz. Kendi evleeimde bile ideal Aralık'ta sorun yok yıllardır.
3. Soru için nötr toprak arası ölçuldugunde bu toorayin iyi veya kötü olduğu anlamına gelmez . Nötr toprak arası ölçüldugunde bu ölçüm sadece tesisatın ve tuknarasindaki dengenin iyi olup olmadığıni anlarsın. Mesela tesisatta gerekli kablo kesiti 2.5 mm olsun onun yerine sen 1.5 mm kullandığını varsl sayalım. Bu durumda iletken üzerine düşen direnç artacağı için yük uzerine iletilen enerji direnç oranında
Kayba uğrayacaktır. Bu da hatta dengesizlik olarak yansıyacaktır. Yani toprak nötr arasını olctugunde aslında hattın ve yükün arasinda oluşan direnç değerini görmüş olursun. Toprak hattının sağlamlığını kontrol etmiş olmazsın. Tabi bu dalgalanma da normal değildir.
Konuların hepsini açıkladım hocam. Ama meslekle alakan olmadığı için bu açıkladığım terimleri anlaman zor. İki gün sonra unutacaksın bunları muhtemelen. Bazı şeyleri sirgulamamak lazım . Emo gibi kuruluşlar mühendisler tarafından testler yapılmış ideal toprak dirancin 0-3 arası olduğu kararlaştırılmış. Bunun neden 0 3 arası olduğunu sorgulaman sadece kendininyorarsin 0 3 arasına ayarla bitsin gitsin . Bazı şeyleri ben bile meslekte sorgulamıyorum. Bir ülkede uygulanan standartin dışına cikamiyorsanb dorgulama standarda uy sadece yeter. Saygılarımla ....
EMO 'nun 0-3 ohm değerini ideal ola-
rak kabul ettiği belgeyi ekliyebilirmi-
siniz ?