İzolasyon trafosu destekli UPSten beslenen serverlarda kaçak akım tutmuyor

Kullandığınız tipler ?
 
Simenste Si yok.Kaldıki,o tipden bahsetmiyoruz ?
Hocam schneider yazacagima siemens yazmışım. Ayrıca bir düzeltme daha izolasyon trafosu çıkışı değil ups çıkışındaydı kar lar. Yani izolasyon trafosu primer taraf.
Fahri Bey katkılarınız için teşekkür ederim. Sonuç olarak ne primer ne sekonder tarafta kaçak akım kullanmaya gerek yok anladığım kadarıyla. Bu işin fonksiyonellik tarafı. Bizi bu şekillerde davranmaya item ise olası ters bir durumda karşı karşıya kalacağımız soruşturmalara karşı kaçak akım rölesi kullanmamanın sorgulanacağı oldu. Yoksa birçok konuda hemfikiriz.
 
Son düzenleme:
Trafo sekonderindeki toprak-notr bağlantısına gelince. Yabancı siteleri kurcaladim, kesinlikle bağlantı onermiyorlar. Eke fotoğrafı ve ceviriyi koyuyorum.
Orada küçük bir ayrıntı var.
İzolasyon trafosu çıkışı sistem şebeke toprağına bağlanırsa bu toprak, işletme topraklamasıdır. İşletme topraklaması sadece nötr hattı belirlemesi içindir. Eğer bu topraklama yapılmasaydı nötr hattı olmazdı.
Dolayısı ile izolasyon trafosu çıkışını topraklamak demek o hattın nötr olduğunu ifade etmek demektir.
Ancak sistemi diffrensiyal olarak düşünürsen, yani izolasyon trafo çıkışındaki bir hattı topraklamazsan, izolasyon trafosu çıkışındaki bazı filtreler iş görmeyecek, hatta parazit oluşumuna bile sebebiyet verebilecektir. Takdir edersiniz ki bu tür cihazlarda karmaşık filtreler bulunmaktadır ve bunlar toprakla ilişkilidir.

Slient (QUIET) topraklamada nötr ile toprak ayrı ayrıdır.
TN-S olarak bilinen bu topraklama sistemi KAR uygulamaları için en ideal yöntemdir.
QUIET GR.png

Bu resimde bulunan utulity power transformatörü yurt dışında özellikle Japonyada her ev girişinde kullanılmaktadır. Sen bu resimdeki trafoyu kendi izolasyon trafon olarak düşünecek olursan buradaki uygulamayı aynen yapabilirsin.
Ancak...
Böyle bir uygulama yapmak istemezsen, izolasyon trafo sekonderini nötr hattı oluşturmayacak şekilde de yapabilirsin. Bu uygulamaya BALANCED yani diffrential uygulama denilmektedir. Dolayısı ile bu tür bağlantıda filtrelerin görevini yapabilmesi için özel bir topraklama yaparsın. Ancak bu sefer de KAR koruma yapmayacağı için UPS ve izolasyon trafosu çıkışlarını bağımsız olarak her cihaza iletmelisin.
Yani elektriğin gidiş ve dönüş hatları diğer hatlarınkisi ile asla birleştirilemez. Her cihaza 3 tel, Line-Line ve toprak olmak üzere bağlantıları ayrı ayrı yapmalısın..
ÖZEL NOT:
BALANCED bağlantıda topraklama sistemi tüm cihazlar için ortak kullanılabilmektedir. Yani server lerin bağlı olduğu tüm RACK'lar veya kabinler bakır baralarla ve mümkün mertebe düz olacak şekilde birbirlerine irtibatlanıp, en kısa yoldan QUIET GND ye bağlanabilir.

IZOLATION.png

Kafa karışıklılığı olmaması için resmi düzenledim.
Dikkat edilirse sekonderdeki uç toprakla bağlantılı değildir. Dolayısı ile prensip olarak L-L hattına dokunan bir kişi çarpılmaz. Ancak filtre devreleri olası parazitik etkileri toprağa iletecektir. (EMI kuralı geçerlidir)
Buradaki en önemli unsur, insan hayatı ele alındığında UPS'nin hala elektrik ürettiği ve, şebeke olmasa dahi çarpılma riski olduğudur.
Bu sebeple UPS nin teknik özelliklerini sormuştum. Eğer UPS uygun ise hemen UPS çıkışına bir KAR koyarak koruma sağlayabilirsin.
Eğer UPS çıkışı ile izolasyon trafosu arasında tehlike oluşturmayacak bir bağlantı söz konusu ise, KAR kullanımı daha önceki hatlar için daha önce kullanılabilir.
 
Benim anlamadığım bir nokta var; Bilgi işlem sizi neden darlıyor? Sistemlerinde çift güç kaynağı yok mu? Eğer yoksa önce kendilerini darlasınlar. Ups gitti diye sistem mi çökermiş? Sistemlerinin çift güç kaynaklı olması lazım. Birisi şebeken birisi ups'den beslenir. İkisinden biri gitse bile sistemler çalışmasına devam eder.​
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,252
Mesajlar
934,795
Kullanıcılar
453,482
Son üye
aysi1612

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst