İzolasyon trafosunu sadece gürültü engelleme amaçlı kullanmak için sekonder çıkış topraklaması seçenekleri

umutzd

Üye
Katılım
5 Eki 2023
Mesajlar
2
Puanları
1
İyi günler,

Apartman dairesinde, eve gelen AC kablolardaki herhangi ek gürültüyü kesmek, elektrik kablolarını ve diğer (ethernet vs.) topraklanmış katmanlı korumalı kabloları ayrı ayrı, yıldız topraklanmaya bağlı olacak EMT borulardan geçirip kablolarda EMI koruması yapmak ve bir odayı faraday kafesine çevirmek istiyorum.

Gürültüyü kesmek için izole trafo (sanırım 15-20kva bir şey yeter) işe yarar gibi görünüyor ancak bunun nötr çıkışından iki kablo alıp birini yıldız topraklama noktasına birini de nötr kablo olarak dağıtmaktansa, yıldız topraklama noktasında nötr kablosu ile apartmandan gelen toprak kablosunu birleştirerek, trafonun izolasyon özelliği yerine sadece gürültü engelleme özelliğinden faydalanılması amaçlanırsa, bunun izolasyonu kesmek harici bir dezavantajı/tehlikesi olur mu? Anladığım kadarıyla bu şekilde daha iyi gürültü engellenir ama izolasyon özelliği kalkmış olur.

Apartmanın toprak hattının daha mantıklı gelmesinin sebebi ise odalardan birindeki duvarlarda alçıpan arkasına, EMI koruması için topraklanmış faraday kafesi katmanı ekleme fikri. Yani eğer sekonder çıkıştaki nötrden alınan yıldız topraklama noktası apartmanın hattına topraklanmasa bile, buradan çekilen hat evin duvarlarına ve bazı başka yerlere temas edecek.

İzole trafonun nötr çıkışından alınan yıldız topraklama, apartmandan gelen topraklama ile birleştirilirse daha iyi gürültü engelleme sağlar mı?

Apartman topraklaması ile birleştirilmese bile, izole trafonun güvenlik özelliğinin yok olacağını görüyorum çünkü bu izole trafolu sistemde bile, EMI koruma kaplı odadaki birisi bu tesisattaki faza dokunursa, trafodan gelen topraklamalı duvardaki iletken katmanla faz arasında kalıp yine çarpılacaktır zaten. Yoksa, topraklamayı apartmandan izole etmek, gürültü engellemek için daha mı uygundur?

Şimdiden teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Teşekkürler. İzole trafonun sekonder nötr çıkışından hiç topraklama referansı çekilmemelidir anlamında mı, topraklama hattı için sadece apartmanın toprağı kullanılmalıdır anlamında mı yoksa sekonder nötrden çekilen sıfırlama yıldız topraklama noktasını asla binaya/bölgeye topraklamamalıyım anlamında mı dediniz?

Son seçenekte yaygın olan floating ground yönteminde EMI koruma kolayca yapılamaz gibi, faraday kafesini duvarlardan ve binadan izole etmek gerekecektir çünkü nötr referanslı toprak hattına bağlı EMI koruma duvarlara/binaya temas ederse yine topraklama olmuş olur, giriş panosunda değil de evin başka bir yerinde bu durum yaşanmış olmaz mı? Bu kez EMI koruma duvar arasını da tümüyle izole etmek gerekir mi?
 
Karmakarışık bilgiler toplanınca ortaya çorba çıkıyor :D
Öncelikli olarak EMI kavramını bilmemiz gerekmektedir.
Daha sonra önlemleri ve hangi tekniklerin uygulaması gerektiğine ve akabinde gidişatın belirlenmesine karar verilecektir.
Konu içerisinde ifade edilen çoğu yanlışların düzeltilebilmesi için bazı resimler ekliyorum.
Bu resimlerde anlatılmak istenilen temel mevzuları anlayabilen arkadaş var ise zaten sorunun çözümü kendidiliğinden %50 hallolacaktır.
EMC MOT.gif

İlk resmimiz bir ark devresinin etkileşimini ifade etmektedir.

İkinci resmimiz benzer bir konuda muzdarip olan birileri için daha önce tarafımdan hazırlanmış olup, temel izolasyon tekniğini ve parazit bastırma tekniğini anlatmak içindir.
IZOLATION.png

Tabii ki burada esas olan unsur topraklama olmayıp, ne tür filtre kullanılacağı ve nasıl bir topraklama yapılması gerektiği üzerinedir.
S SERIES.png

EMC.png

Ayrıca alttaki resimdeki ifadelerin tam olarak anlaşılması gerekmektedir.
GR.PNG

Araştırma için konuyla ilgili döküman faydalı olacaktır.
https://www.emo.org.tr/ekler/fcd14fa8f9cf6f8_ek.pdf?tipi=2&turu=X&sube=14
 

Forum istatistikleri

Konular
130,336
Mesajlar
935,883
Kullanıcılar
453,626
Son üye
gezgincioglu

Yeni konular

Geri
Üst