ıyı bır vakumlama

alakel

Üye
Katılım
25 May 2015
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
47
degerlı ustalarım öncelıkle selamlar. klıma vakumlama konusunda farklı yorumlar var. hem kendım eksıklerımı ögrenmek hemde bu işin dogrusu nedır.

saygılar.
 
Kilimayi sicak isitma konumuna al dis unitede kucuk borunun cikis vanasini kapat 3 dk bekle sonra buyuk borunun vanasini kapat boylece ic unitedeki gazi dis unite vakumlamis olur sende 3 dk sonra buyuk borunun vanasini kapatinca gaz dis unitede hapsip olur boylece sokme islemine gece bilirsin ancak herseye ramen biraz gaz ve yag kalmus olabilir borularda sokerken disari fislar vanslar siki sikiya kapaliysa korkulcak bidurum yoktur
 

Sakin o mod isitma degilde sogutma olmasin? Isitma konumunda klima kompresoru gazi ic uniteye basar. Dis unitede gazi toplamaz. Siz ince borunun vanasini kapattiginizda gaz icte toplanir. Vanalari kapatip rekorlari sokmek isterse arkadasimiz sikistirilmis yuksek basinca maruz kalacaktir. Gaz toplama islemi SOGUTMA konumunda yapilmalidir.

Birde vakum konusunu sormus arkadasimiz. Vakum hakkinda merak ettiginiz nedir? Gerekli olup olmadigi konusu mu? Ne kadar vakumlanmasi gerektigi mi? Yoksa baska bir sorumu var aklinizda?
 
Ben isitmada yaptim bisey olmadi ama farkli model kilimalarda sistem farkli ise bilemem 4 defa soktun taktim patlama felan olmadi arcelik kilimada sanirim kilimasini sokmek istiyor arkadas
 
Ben bildim bileli sogutma konumunda gaz topladim isitmada basinc ic uniteye gider.

Isitmada gaz toplandigini hic gormedim.

Diger ustalarimizda yorumlasin bakalim. Bilgi bilgidir.

Vaktim olursa video bakayim yada megepin dokumanlarina bakip bilgi eklerim.
 
Mrb arkadaşlar konu ile ilgili benimde bildiğimve uyguladığım soğutmada gaz toplarım arkadaşın söylediğindede ısıtmada komprasör gazı kalın borudan basar ınceden emer yani önce ince boruyu kapatmak demek emişi kesmek demek yani konu ısıtmada olunca işin sonu hiçte iyi olmıcaktır
 
gaz toplama işlemi sogutma modunda yapılır.ben klıma içinde kı hava ve nem için vakum pompası ıle yapılan vakumu kastenmiştım.
 
ısıtmada gaz toplama işlemı yapılmaz .kondansere toplasın.
 



ustam merhaba ben klıma içerisindekı hava ve nem alma işlemıni sordum yanı kaç dakıka olmalı. mano metre de sıfırı görmemız yeterlımı.
 
Dostum merhabalar,

Vakumlamanın mantığını az çok bildiğinizi yazılarınızdan ve sorgulamanızdan anlıyorum. Bir şarj manifoldunda sıfırı görmek yeterli olmuyor malesef. Vakum ayrı bir iştir aslında.

Vakumlama,

Soğutma sistemlerinde önemli bir etkendir. Bir soğutma çevrimi içerisindeki termodinamik gazın basınçlarıyla doğrudan etkilidir. Genelde split klimalar +3 C derece buharlaşma ve +50 C derece kondenzasyon sıcaklıkları ve bunlara karşılık gelen basınçlarda dizayn edilir.

Bu ne demektir ve vakumla alakasına bağlarsak,

Bir soğutma sistemi belli bir soğutucu akışkan alır. Bu sistemde dönen akışkan içerisinde hava , azot , karbondioksit gibi atmosferik gazlar olduğunda gerekli hacimde fazladan gaz bulunması yeterli alanı kullanamamak demektir. Bu tür yoğuşmayan gazlar kondenserde yer kaplayacağı için soğutma verimli olmaz.

sistem verimi düşer. Ayrıca içeride oksijen gibi oksitleyici bir gaz olması yağı gazı ve metallerin sağlığı açısından iyi değildir. Sistemdeki yağın bozulması kompresör ömrünü %100 etkileyecektir.

Vakumun ne kadar yapılması konusu aslında vakitle alakalı değil içerideki atmosferik gazların hangi basınçta bittiği ile alakalıdır. Ben vakumlama yaparken aşağıda görseli bulunan vakum manometresini kullanarak anlıyorum. Her cihazın vakumlama süresi aynı olmayabiliyor. Ama şuda var. Örnek veriyorum elinizdeki vakum kompresörü ile 12000 btu bir klima 20 dakikada vakuma iniyorsa siz 30 dakika bekleyip vakum işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu biraz tecrübe ile belirlenebilir.

iyi bir vakumlama için aşağıdaki gibi bir vakum gösteren manometre ile 0 - 5 milibar mertebesine inip vanaları kapattıktan sonra bu basıncı belli bir süre koruyabiliyorsanız hem kaçak kontrolü yapmış olursunuz hemde vakumlama işlemini tam olarak yapmış olursunuz.

Ben genelde bir split klima montajnda ilk olarak bakır boru montajını bitirip vakumlama işlemine geçiyorum. Bu esnada elektriksel işleri yaparken de vakum kontrolünü yaparak vaktimi verimli kullandığımı düşünüyorum.

Kolay gelsin. ( yazı biraz uzadı umarım sıkılmadan okursunuz )

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…