Dostum merhabalar,
Vakumlamanın mantığını az çok bildiğinizi yazılarınızdan ve sorgulamanızdan anlıyorum. Bir şarj manifoldunda sıfırı görmek yeterli olmuyor malesef. Vakum ayrı bir iştir aslında.
Vakumlama,
Soğutma sistemlerinde önemli bir etkendir. Bir soğutma çevrimi içerisindeki termodinamik gazın basınçlarıyla doğrudan etkilidir. Genelde split klimalar +3 C derece buharlaşma ve +50 C derece kondenzasyon sıcaklıkları ve bunlara karşılık gelen basınçlarda dizayn edilir.
Bu ne demektir ve vakumla alakasına bağlarsak,
Bir soğutma sistemi belli bir soğutucu akışkan alır. Bu sistemde dönen akışkan içerisinde hava , azot , karbondioksit gibi atmosferik gazlar olduğunda gerekli hacimde fazladan gaz bulunması yeterli alanı kullanamamak demektir. Bu tür yoğuşmayan gazlar kondenserde yer kaplayacağı için soğutma verimli olmaz.
sistem verimi düşer. Ayrıca içeride oksijen gibi oksitleyici bir gaz olması yağı gazı ve metallerin sağlığı açısından iyi değildir. Sistemdeki yağın bozulması kompresör ömrünü %100 etkileyecektir.
Vakumun ne kadar yapılması konusu aslında vakitle alakalı değil içerideki atmosferik gazların hangi basınçta bittiği ile alakalıdır. Ben vakumlama yaparken aşağıda görseli bulunan vakum manometresini kullanarak anlıyorum. Her cihazın vakumlama süresi aynı olmayabiliyor. Ama şuda var. Örnek veriyorum elinizdeki vakum kompresörü ile 12000 btu bir klima 20 dakikada vakuma iniyorsa siz 30 dakika bekleyip vakum işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu biraz tecrübe ile belirlenebilir.
iyi bir vakumlama için aşağıdaki gibi bir vakum gösteren manometre ile 0 - 5 milibar mertebesine inip vanaları kapattıktan sonra bu basıncı belli bir süre koruyabiliyorsanız hem kaçak kontrolü yapmış olursunuz hemde vakumlama işlemini tam olarak yapmış olursunuz.
Ben genelde bir split klima montajnda ilk olarak bakır boru montajını bitirip vakumlama işlemine geçiyorum. Bu esnada elektriksel işleri yaparken de vakum kontrolünü yaparak vaktimi verimli kullandığımı düşünüyorum.
Kolay gelsin. ( yazı biraz uzadı umarım sıkılmadan okursunuz )