Grup 2'e göre sıva üzerinde 4'lük kablo 34A amper akım taşıyor demiş. 8000w/230=34,78A 32 amperlik sigorta takmamız gerekir. 32A x1,13=36,16A 1 saat boyunca açma yapmaz.Bir evin Elektrik tesisatı aşamasında Sıva Altı'ndan 8000W'lık bir Ani Su Isıtıcısı için 10m kablolama yapılması istenmektedir.
Yapıtaş Kablo'nun tablosuna göre kaç mm2 Kablo kullanmalıyız ve kaç Amper Sigorta tesis etmeliyiz?
Bir de tesisat için kablo kesiti tayin ederken Yapıtaş'ın tablosunu mu, yoksa İzin Verilen Gerilim Düşümü formülünü mü referans almalıyız? Aklımda deli sorular!
Boru içerisinde kablolar biri birine dokunacak zaten, boru içerisinde diyor! Dikkatli oku. Zaten boru içerisindeki kablo devre ve çok damarlı kablo oluyor. Yani tek damar birden fazla kablo diyor ve resimle de göstermiş!-Sayfa 396 A.17 Düzen (Kablolar birbirine dokunuyor)
-Devre ya da çok damarlı kablo sayısı
-NOT 2: Kablo aralıklarında yatay uzaklıklar kablo çapının iki katında fazla olması halinde zayıflatma faktörü uygulanmaz.
Bu durumda 20A Sigorta yüksek değil mi 4mm2 kabloya Max. 16A takman gerekecek!Evet çarpmanız gerekiyor 26A x0,8=20,8A
Eğer sıcak bir bölgedeysek Tablo A. 14, 40C için 20,8A x0,87=18,096 amper çıkar. Değer çok düşük çıktı, bu yüzden devre kablolarını birbirinden ayrı götürmemiz lazım.
Güzel kardeşim sen hiç Elektrik Tesisatı projesi gördün veya uyguladın mı? Bunu samimiyetimle soruyorum. Eski köye yeni adet getirme, DC ile mi uğraşıyorsun, neyi savunduğunun farkında mısın? Bir de benim yazdığım kaynakları yanlış yorumluyorsun. Dikkatli oku.Değer çok düşük çıktı, bu yüzden devre kablolarını birbirinden ayrı götürmemiz lazım.
Bana dikkatli oku diyeceğine, önce kendin okuduğunu anla.Boru içerisinde kablolar biri birine dokunacak zaten, boru içerisinde diyor! Dikkatli oku. Zaten boru içerisindeki kablo devre ve çok damarlı kablo oluyor. Yani tek damar birden fazla kablo diyor ve resimle de göstermiş!
Bu durumda 20A Sigorta yüksek değil mi 4mm2 kabloya Max. 16A takman gerekecek!
Güzel kardeşim sen hiç Elektrik Tesisatı projesi gördün veya uyguladın mı? Bunu samimiyetimle soruyorum. Eski köye yeni adet getirme, DC ile mi uğraşıyorsun, neyi savunduğunun farkında mısın? Bir de benim yazdığım kaynakları yanlış yorumluyorsun. Dikkatli oku.
Sıva Altı'ndan borulama yapılmak isteniyor, senin verdiğin kaynaklara göre hesap yapmanı rica ediyorum.Grup 2'e göre sıva üzerinde 4'lük kablo 34A amper akım taşıyor demiş. 8000w/230=34,78A 32 amperlik Sigorta takmamız gerekir. 32A x1,13=36,16A 1 saat boyunca açma yapmaz.
Bir tesisatta nerede gördün Monofaze bir Sorti'nin Notr'nün ayrı, Fazı'nın ayrı borudan çekildiğini? Ortalama bir projede 18mm bir borudan 4 adet 4mm2 NYA Kablo çekebilirsin!Evet çarpmanız gerekiyor 26A x0,8=20,8A
Eğer sıcak bir bölgedeysek Tablo A. 14, 40C için 20,8A x0,87=18,096 amper çıkar. Değer çok düşük çıktı, bu yüzden devre kablolarını birbirinden ayrı götürmemiz lazım.
Cahil diye sana denir, yazacağın cevabı bilmem ne ettirme bana!Bana dikkatli oku diyeceğine, önce kendin okuduğunu anla.
Devre ne demek onu algıla.
Sen 4'lük kabloya 16 amper sigorta tak o zaman.
İşin gücün millete sarmak, kendi cehaletinin farkında değilsin.
"Eğer sıcak bir bölgedeysek Tablo A. 14, 40C için 20,8A x0,87=18,096 amper çıkar. Değer çok düşük çıktı, bu yüzden devre kablolarını birbirinden ayrı götürmemiz lazım." devre kabloları yazmışım ayrı devreleri olacak ama senin amacın başka. Anlamak isteyen ne demek istediğimi anlardı zaten.
Bunu 32A de takabilirsin, bu durumda yine Ani Su Isıtıcısı'nı 3. Kademe'de kullanamayacaklar.Yapıtaş'ın Tablo'suna göre uygun kesit 10mm2 Kablo, Sigorta ise 35A yazıyor, böyle bir sigorta olmadığına göre 40A Sigorta kullanmamız gerekiyor. Dikkat ettiysen bu formülde, Gerilim yok, Güç yok, Bakır'ın Öz Direnci yok, Hat Mesafesi yok, yok oğlu yok.
Sonuç: 10mm2 Kablo ve 40A Sigorta
Bir boru içerisinde "Faz, nötr ve toprak" toplamı bir devre oluyor. Daire içerisinde zayıflatma faktörü uygulanıyorsa eğer (borular birbirine dayalı gidiyorsa uygulanması gerekir) şofben devresini, hattını, linyesini diğer linyelerden ayrı götüreceksin aralarında mesafe olacak, böylece sorun çözülmüş olacak. Zayıflama faktörünü devre dışı bırakmış olacaksın. 10mm2 kablonun kapasitesi neydi 46A, 40A sigortanı da takacaksın her şey kuralına göre olmuş olacak.Bunu 32A de takabilirsin, bu durumda yine Ani Su Isıtıcısı'nı 3. Kademe'de kullanamayacaklar.
Yordun beni be güzel kardeşim. Zaten bir devreden söz ediyorum, Sorti yani, Linye bile değil, direkt Sigorta Kutusu'ndan A.1 Tesisat Yöntemi'ne göre borulama ve kablolama yapacağız. Eski köye yeni adet getiriyorsun, gıcıklığına mı yapıyorsun anlamadım.Bir boru içerisinde "Faz, nötr ve toprak" toplamı bir devre oluyor. Daire içerisinde zayıflatma faktörü uygulanıyorsa eğer (borular birbirine dayalı gidiyorsa uygulanması gerekir) şofben devresini, hattını, linyesini diğer linyelerden ayrı götüreceksin aralarında mesafe olacak, böylece sorun çözülmüş olacak. 10mm2 kablonun kapasitesi neydi 46A, 40A sigortanı da takacaksın her şey kuralına göre olmuş olacak.
"Tamam çarpalım; A.1 Tesisat Yöntemi'nde (yani Duvar içerisinde biri birine dokunan NYA kablolar ile yapılan tesisat yöntemi!) 6mm2 NYA Kablo'nun 34A Akım Taşıma Kapasitesi var. Tablo A.17'de Zayıflatma Faktörü 0,80 olarak belirtilmiş."
Ayrıca geçen paylaştım yönetmeliğe göre bir boru içerisinden tek bir devrenin iletkenleri geçirilebilir. Faz+ nötr+toprak veya 3 faz+nötr+toprak. Başka bir devreye ait faz, nötr, toprak aynı boru içerisinden geçirilemez.
Tek bir devreden söz ediyorsan neden zayıflama faktörü hesabı yapıyorsun?Yordun beni be güzel kardeşim. Zaten bir devreden söz ediyorum, Sorti yani, Linye bile değil, direkt Sigorta Kutusu'ndan A.1 Tesisat Yöntemi'ne göre borulama ve kablolama yapacağız. Eski köye yeni adet getiriyorsun, gıcıklığına mı yapıyorsun anlamadım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?