sigorta ve kaçak akım koruma rölesi

iyi günler,

kaçak akım rölesi herhangi bir elektrik çarpması anında veya sisteminizde oluşabilecek elektrik kaçağı anında sizi ve tesisatınızı koruma amaçlı kullanılır. bu sebeple bu cihaz tesisatın girişinde olmalıdır. en azından genellikle böyle kullanılır. eğer priz çıkışına kaçak akım rölesi koyacak olursanız sadece uzatma kablonuzu ve sobanızı güvenli hale getirmiş olmakla kalmayıp, kaçak akım rölelerinin rezistanslı sobalar gibi cihazlarda zaman zaman yaşattığı teknik sıkıntılara da maruz kalabilirsiniz. bu sebeple bence kaçak akım rölesini ya tesisatın ana panosuna yerleştirin- ki bunun için kesinlikle elektrik tesisatından anlayan birinin yardımını alın, ya da hiç kullanmayın.

sigortanıza gelince, yüksek güç tüketen cihazlar için ayrı sigorta kullanımı yaygındır. örneğin çevrenizdeki klima ve soğutucu gibi cihazlara da bakarsanız, ana panoda bir sigorta grubuna bağlı olsa dahi, cihazın girişinden hemen önce bir sigorta daha görebilirsiniz. kullanıı tarafından bu sigortalar açma kapama butonu olarak kullanılsa da sigortaların devre kesme özelliği dışında bir diğer özelliği de yüksek akım durumunda enerjiyi kesmesidir. önemli olan 10 lu prizinizin çektiği maksimum akımı bulmaktır.
normalde bir cihazın kullandığı güç aşağıdaki gibi hesaplanır.
P= VxI x CosFi
P birimi KW ya da W
V birimi Volt
I birimi Amper
Cos Fi birimsizdir
bize gereken amperaj olduğundan, cos Fİ değerini cihazınızın künyesinden okuyabilir ve cihazınızın maksimum kaç amperde çalışacağını bulabilirsiniz. eğer cihazınız maksimum 9 A ile çalışıyorsa 16 A mertebesinden bir sigorta kullanmanız, sigortayı işlevsiz hale getirecek eğer 4 amperlik bir sigorta takarsaniz ise cihazınız sık sık sigorta attıracaktır. bu sebepele 9 A lik bir cihaz için benim önerim 10 A lik bir sigorta kullanmanızdır. (çok sınırda değil merak etmeyin, hiçbir ısıtıcı her zaman maksimum gücünde çalışmaz)
yanı sıra dikkat etmeniz gereken bir husus daha kablo kesitinizdir. cihazınızın ara kablonuzu ısıtmadan gönül rahatlığıyla çalışabilmesi için bazı teknik arkadaşar amperaj değerini 3 e bölerek bazıları ise 2 ye bölerek kablo kesidini hesaplar. ben genelde 3 e bölerim. yani 9 A için 3 mm damarlı bir çoklu TTR kablo kullanmanızı öneririrm. mesafenin 5 metre olduğunu söylediğinizi hatırlıyorum. eğer bu boyutlarda ise 2.5 mm de yeterli olabilir görüşündeyim.

lütfen elektrik bilginize gücenmiyorsaniz en azindan bir bilenin gözetiminde bu işlemleri gerçekleştirin.

Saygılarımla.
 
çok teşekkür ederim değerli yorumlarınız için. gerçekten pek çok şey öğrendim sayenizde.

uzatma kablosunun kesiti 3,5mm .yani o konuda bir sıkıntı yok.

bahsettiğiniz gibi, eğer kaçak akım koruma aparatını tesitanın ana girşinie bağlataırsam,mutlaka bir elekrtikçiye başvururm. zatern benim illede uzatmalı priz ile duvar prizi arasına bağlama sebebim de başıma çok fazla iş çıkmaması idi.

amper değerinin bulunması ile ilgili bilgiler içinde ayrıca teşekkür ederim.

araştırma yaparken gördüm ki, sigortanın ve kaçak akım koruma rölesinin bir arada olduğu ürünler de varmış piyasada .

örnek :

tıklayın


eğer bu tür bir ürün alırsam,hem kaçak akım koruma rölesi hemde ayrı bir sigorta almama gerek kalmaz değil mi ?

Birde bu aletlerde 1 kutuplu / 2 kutuplu/ 3 kutuplu vs seçenekleri var. bunlar ne demektir acaba ? benim işmi hangisi görür ?
 
Son düzenleme:
Bu işi bilen bir elektrikçi çağır Isıtıcı soban kalıcı ise sigorta kutusundan ayrı bir hat çektir. Elektrikli sobalar yüksek güçlü cihazlar olduğu için zamanla kablonda ısınma yapacaktır,birde bu prize bir çok cihazın bağlı olduğunu söylüyorsun istediğin kadar kaçak akım rolesi sigorta v.s. tak o kablonun taşıyacağı bir akım değeri vardır onu aşamassın
uzatma kablosunun kesitini büyütmen bir çözüm olmaz,sigorta kutusu priz arası kesiti yine küçük olacak (eğerki uzatma kablosunu prize bağlayacaksan) fakat direkt sigorta kutusundan alırsan sorun olmaz bir prize bu kadar cihaz bağlayıp yükleme yapmak doğru olmaz
 
Son düzenleme:
arkadaş neyi yapıp neyi yapmayağıma bırak ben karar vereyim ,fikir vereceksen yaz yoksa ne hakkın var insanlara yardım etmeyin demeye.

@ ademcelik

Tekrar teşekkürler cevabınız için.
Sadece şunu merak ediyorum,duvar prizinden sonra akım koruma rölesi ve sigorta kullanmak neden uygun değildir ?

mesela bizim evimizde klima var ve klimanın ayrı bir sigortası var. kombi var ama kombinin de ayrı bir sigortası var ( sıva üstü sigorta ) .ayrı sigortadan kastım ,elektrik evin sigorta kutusundan gelmesine rağmen,bu cihazlara ayrı bir sigorta daha takılmıştı eve kurulurken.

Siz neden duvar prizinden sonra kaçak akım koruma ile sigorta bağlamanız uygun değil dediniz hem aklıma takıldı hemde çok merak ettim bu konuyu.

Saygılar ve ilginize teşekkürler.
klima ve kombi yanında yapılan sigorta uygun değil aslında. çünkü sigortalar hattın başında konulur. kaldı ki montaja gelen servisin işi kısa yoldan yapma eğiliminde olduğu için bu tür çözümler üretiliyor. klima ve kombi için ayrı bir linye hattı çekilmeli ve sigortanın tüm hat ve ekipmanları koruyacak şekilde olmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,116
Mesajlar
933,275
Kullanıcılar
453,179
Son üye
canerakdeniiz

Yeni konular

Geri
Üst