Şap altı elektrik tesisatı

Katılım
15 Ağu 2015
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
44
Ustalarım merhaba. Şap altı Elektrik tesisatı ne kadar doğru? Gördüğüm tesisatta linye hatları yerden çekilmiş(henüz daha şap atılmamış) ve bu linye boruları, kalorifer tesisat borularının üzerinden atlatarak götürülmüş.Bunun bir sakıncası var mı acaba?
 
Tayfun kardeş aslını sorarsan doğru deyil. Fakat gel görki penseyi arka cebine sokan kendini elektrikçi sanarak ucuzada iş yaparak durum bu hale gelıyor. BETON atılırken planşe boruları atılmamasından detaylarını bılmemesinden projeyi okuyamamasından ve hasır demirlerin ellerini bı yerlerini yırtmasından kaçınarak yerden şaplama olarak yapılıyor.
Sakıncasına gelince aslında iyi bir durum deyil sorun çıkınca tamiri imkansız gibi denecek kadar zor. Aslında şap ve sıvabittikten sonra tesisatın kablolarını çekmek en sağlıklı olanıdır. Fakat günümüzde çabuk olsun diye uygulayan pek nadirdir.
 
Elektrik hattı tesisat borularının üzerinden atılarak yapılması elbetteki doğru değil. Fakat şap altı elektrik tesisatı projesiyle onaylanmadan elektrikçinin kafasına göre yapabileceği bir şey değil. Proje o şekildedir ve o şekilde olmuştur. Tesisatın üzerinden altından geçmiştir o elektrikçinin titiz olmamasından kaynaklanmıştır.
Binalara baktığımda duvarlar örülmeden tavan betonları dökülüyor. Elektrikçinin projeyi okumadan boruları atması mümkün değil. Duvarlar olmadığı için mecburiyetten projeyi okuyabilmesi lazım ki en az 1. katı okuyarak döşemesi lazım. Bilmiyorsa bilenden muhakkak yardım alarak boruları atar. Diğer katları 1. kata bakarak tavan borularını atabilir.
Her şey elektrikçinin elinde değil. Kapımızın önündeki caminin ek binasında bizzat şahit oldum. Adam tavan borularını attı sonra baktım yerden boru atmaya başladı. Ustam ne oldu ya dedim? Eee proje değişmiş falan fistan adamın bütün emeği boşa gitti. Sadece aydınlatma linyesi olarak kullandı boruları. Hem de 26'lık boruları.
İşin aslını bilmeden hemen elektrikçilere laf atmayalım. İşin iç yüzünü bilmek lazım.
 
Mimari plan değişikliklerinde rastlanıyor daha çok,Örneğin mimar asma tavan tefrişatı yapıyor ,projeci de aydınlatma ,priz vb. tesisatları asma tavandan gösteriyor, NYM veya NHXMH kablo ile, Elektrikçi niye boru atsın ki.. Daha sonra uygulama değişiyor ,mecburen h:40-60 cm prizlere elektrikçi nasıl tesisat çeksin.... gibi ...
 
Peki kalorifer su borularinin üzerinden Elektrik tesisat borularini geçirmek doğru mu?elektirk boruları ısıdan etkilenmez mi
 
sap betondan kolay kirilan kisimdir doseme kirilirsa kisi Elektrik borusu oldugunu ongoremez ve carpilma tehlikesi vardir mumkunse daha saglikli tesisat isteniyor ise boru yerine galvaniz kullanilmali
 
abicim anlamıyorum.
neden inşaat tamamen bittikten sonra elektrikçi çağrılır?
ya da inşaat sırasında boruların konulacağı yerler neden boş buraktırılmaz?
yok eline alacaksın murcu tuğlayı kıra kıra gidecek kabloyu gömeceksin. sonra inşaatçı gelip basacak betonu. bir daha sıkıntı olmaz bir şey olmaz.
yok bizde illa o inşaat bitecek. sonra gelecek elektrikçi hilti ile kıracak duvarı döşeyecek kabloyu sonra alçı koyup duvarı zayıflatacak.
bu işin standardını yasasını ben bilmem.
bu işin raconu düzgün iş yapmaksa senin o sonradan kırdığın duvar içine gömdüğün boru artı alçı potluk oluşturacak zımparaladın bu sefer attığın boyayı emecek. astar atınca da alçı zayıflayacak. zaten alçı çatlamak için bahane arar. boya çatlak çatlak olacak. bu bir kere göze kötü görünür.
ben bu evi yaptırırken bilmem kaç milyar ödemişim. ama duvarlarım çatlak çatlak. oh ne ala?
bizim burda cami inşaatı yaptılar. inşaatta boya sıva vurulmadan adam kirişlerin içine boruyu koymuş. sıva bitmeden kablolama bitti. ne güzel işlem fıstık gibi. bir daha bir daha duvarcıya ben niye para veriyim? böyle iş mi olur?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…