Şebeke Tipini Nasıl Anlarız ?

takcay78

Üye
Katılım
5 Ağu 2014
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
41
Konum
İstanbul
İşletmelere gittiğimde şebeke tipini TN mi yoksa TT mi olduğunu anlayamıyorum.
Yönetmeliği okudum ancak birinci harf şunu temsil eder ikinci harf şunu temsil eder demesiylede sonuca ulaşamadım.

Bunu saptamanın kolay yolu var mıdır? Neye dikkat etmek gerekir ?
 
Sn.takcay78,Malumunuz sizde bakmışsınız yönetmelikte açıklaması var.Ülkemizde genellikle Şebeke abone bağlantısı 4 iletkenli bir kablo ile yani 3 faz ve nötr olarak yapılır.Havaii hat veya yeraltı şebekeleride 3 faz ve nötr olarak tesis edilir.Dolayısı ile ülkemizde TT sistem hakimdir.Ama fabrika ve atelye iç tesisatlarında diğer topraklama sistemleride karşımıza çıkabilir.Bu gibi bir husus varsa siz örneklendirin,falan yerde şu şekilde bağlantılar yapılmış diye tarif edin ona göre hangi sistem olduğuna karar verelim.EMO sitesinden alıntı Topraklamalar Yönetmeliği ilgili kısım
Kullanılan kodların anlamları aşağıda verilmiştir:

Birinci harf: Güç sisteminin toprağa bağlanması,

T: Bir noktanın toprağa doğrudan bağlanması,

I: Bütün gerilimli bölümlerin topraktan ayrılmış olması veya bir noktadan bir empedans üzerinden toprağa bağlanması.

İkinci harf: Tesisatın açıktaki iletken bölümlerinin toprağa bağlanması,

T: Güç sisteminin herhangi bir noktasının topraklanmasından bağımsız olarak açıktaki iletken bölümlerin elektriksel olarak doğrudan toprağa bağlanması,

N: Açıktaki iletken bölümlerin güç sisteminin topraklanmış noktasına elektriksel olarak doğrudan bağlanması (a.a. sistemlerinde güç sisteminin topraklanmış noktası, normal olarak nötr noktası veya nötr noktası yoksa bir ana (faz) iletkendir).

Bir sonraki harf (varsa): Nötr ve koruma iletkenin düzenlenmesi,

S: Nötr veya topraklanmış hat iletkeninden ayrı bir iletkenle koruma fonksiyonun sağlanması (veya a.a. sistemlerinde topraklanmış ana (faz) iletkenden).

C: Nötr ve koruma güvenliğinin tek iletken üzerinden birleştirilmesi(PEN iletkeni).

i) TN sistemleri: TN sistemlerinde doğrudan topraklanmış bir nokta bulunur ve tesisatın açıktaki iletken bölümleri bu noktaya koruma iletkeni ile bağlanır. TN sistemi, nötr ve koruma iletkenlerinin düzenlenmesine göre üç tipe ayrılır:

-TN-S sistemi : Sistemin tamamında ayrı bir koruma iletkeni kullanılır.

-TN-C-S sistemi : Nötr ve koruma fonksiyonları, sistemin bir bölümünde tek iletkende birleştirilmiştir.

-TN-C sistemi : Sistemin tamamında nötr ve koruma fonksiyonları tek iletkende birleştirilmiştir.
 
Peki Üstad anladığım kadarı ile,3Faz 1 Nötr ile işletmeye giriş yapılmışsa TT mi deriz ?
 
Sn.takcay78,evet gelen şebeke tarafı TT olmuş olur.İç dağıtımda da 3 faz nötr bir kablodan,topraklama ise ayrı metot ile dağıtıldı ise iç tesisat da TT olmuş olur.Kaçak akım Korumayı göz ardı edersek.Nötr ve koruma topraklaması birleştirildi ise(sıfırlama)TN olmuş olur.
 
tknsyn Ustam eline ağzına sağlık.
Bir binada gördüm. 3 faz 1 nötr girmiş.Panolarda Topraklama barası yok.Makinelerin gövdesi topraklanmış ve direkt olarak bina dışındaki Topraklama çubuğuyla irtibatlandırılmış.
Bu durumda nasıl bir yorum yapılmalı ?
 
Sn.takcay78,işte bu gördüğünüz A dan Z ye TT şebeke tipidir.
 
Sn.takcay78,evet gelen şebeke tarafı TT olmuş olur.İç dağıtımda da 3 faz nötr bir kablodan,topraklama ise ayrı metot ile dağıtıldı ise iç tesisat da TT olmuş olur.Kaçak akım Korumayı göz ardı edersek.Nötr ve koruma topraklaması birleştirildi ise(sıfırlama)TN olmuş olur.
Ustam panoda topraklama barası var nötr barasıda var bu durum neyi gösterir ?
 
Sn.takcay78,bu pano TT sistemdir
 
1- merhaba; 3 problu cihazımız ile faz-nötr-toprak bağlantısı ile topraklama direnci ölçümü esnasında 220-220-1 durumunda sistemin TT , 220-220-0 durumunda ise sistemin TN olduğunu söyleyebilir miyiz? illa göz ile tespit edilmesi mi gerekiyor?

2- nötr-toprak arası gerilim 9 volt 15 volt 20 volt gibi ölçülüyorsa ne anlama gelir? nötr kesitinin yetersiz olduğunu söyleyebilir miyiz?

3- nötr-toprak arası direnç değeri sıfıra yakınsa TN sstem diyebilir miyiz?

bu 3 durum hakkında bilgi verebilir misiniz?
 
Son düzenleme:
Sn.tanerefe,1- anlamadım. 2-Nötr-Toprak arası gerilim nötr kesiti yetersiz anlamına gelmez. Yıldız noktasındaki dengesizliğe işaret eder. Düzeltmek için AG aboneleri bakımından hiç bir şey yapılamaz.3-TN sistemde nötr toprak arası hiç direnç olmaz. Ama bu yanıltıcı olabilir.
Gözle bakarak tesbit etmekte zorlanıyorsan, şebekeden gelen nötr üzerinde Yangın rölesi,Kaçak rölesi veya 4 kutuplu kesici varsa bu kesilerek veya nötr bağlantısı güvenli bir şekilde sistemin enerjisi kesildikten sonra şebekeden ayrılarak, tesisat kısmındaki nötr ve koruma arası ölçülür TT ise yalıtım, TN ise iletim görmelisiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,704
Kullanıcılar
453,051
Son üye
teknik-adam

Yeni konular

Geri
Üst