Şebekesi olan eve ges kurulumu hakkında bir soru

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan rimejia
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bir ges kurulumu yaptırtıyorum evime ve maalesef kafam çorba oldu. Satıcıların da pek bir şey bildiğini düşünmüyorum açıkçası maalesef internette de bir bilgi yok adam akıllı.
Bilen anlayan cevaplayabilirse sevinirim.
Sistem 10kw hibrit + 5kw akü + 10 tane güneş paneli.
Hibrit çalışacak yani şebekeye de bağlı olacak. Ev elektriğim var yani.

Şimdi kuruluma gelen arkadaşlar, şebekeyle, inverter arasına switch gerekiyor dediler. Elektrikçi çağır bunu yaptır dediler.
Dedim ne işe yarıyor? Elektrik kesintisinde güneş panelinden gelen elektriğin şebekeye gitmesini önleyecek dediler. Yani trafoya çıkan elektrikçiye elektrik çarpmasın gibi bir şey.

İnternetten arattım, manuel switchler var ve kafam durdu. Elektrik kesintisinde gidip bunu mu kapatacağım ben? Her elektrik kesintisinde koştura koştura aşşağıya mı ineceğim? Hadi bunu geç evde yoksam ne olacak :)
Hybrid ler şebekeye elektrik gönderebilir. (Ayarlardan izole edebilirsiniz. Bazı kullanıcılar CT den 50-100w sürekli çekerek güvene alıyorlar) UL1741 sertifikasyonu olmayan cihazları (inverter) şebekeye bağlayamazsınız. Türkiye'deki uygulamayı bilmiyorum. İnverteri kuran şirketin size çizdiği elektrik projesine bakmak gerekiyor.
Evlerde de otomobil gibi 5! yılda bir elektrik tesisatına denetim olması gerekiyor bence. Çünkü elektrik tesisatına yetkisiz ve bilinçsiz müdahaleler kötü sonuçlar getiriyor.
Kolay gelsin.

Bir arkadaşım 3 katlı aile evi için benzer bir sistem kurdu. Burada ikinci el aldığı bir ups panosunu kullanmıştı. Panonun şebeke hattına panellerden alıp invert ettiği gerilimi verdi. ups hattına ise şebekeyi bağladı. Aküler dolu olduğu sürece bunu akü yetersiz geldiğinde ise şebeke gerilimini kullanıyor. Tek eksiği ise akü kapasitesi yetersiz kaldığı için akşam 7-8 gibi şebekeye geçmesi.

Olması gerekenleri anlatayım yazın özelden, eğer sorun çözülmediyse

Olması gerekenleri anlatayım yazın özelden, eğer sorun çözülmediyse
Selam,

Sorun çözüldü kurulum yapıldı.
Şöyle bir şey yapıldı;

Otomatik bir switch koyuldu.
Cihaz off grid modundayken güneş panelinden güç alamazsa ve akü bitmişse, on grid moduna otomatik olarak geçiyor.
Cihaz on-grid modundayken şebeke kesilirse, otomatik olarak off-grid moduna geçiyor.

Sizi de dinlemek isterim tabi.

Kullanılan inverter içinde, eğer varsa bu özellik çok kolay, ayarlar ve ct kelepçesi dediğimiz cihazla engelleme yapılabiliyor satış yapmak istemeyen müşteri için. Başka bir seçenek de yine inverter içinden çıkan ve invertere uyumlu smart meter dediğimiz cihazla şebeke tarafına satış engellenebiliyor.

Konuda yazıldığı gibi kurduğu cihazı bilmeyen, ingilizce bilmediği için kitapçıkta aslında yazan bu ayarları müşteriye kurulum yapamayan ustalarımız kaynaklı ek donanım ihtiyacı veya elektrikçiye bunu yaptır çözümü kolay yol olarak kullanılıyor.

Özetle yeni keşfedilen veya çözümsüz değil, genelde kullanılan inverter ve içinden çıkan malzemelerle bu iş çok kolay çözülüyor.

Selam,

Şöyle bir şey yapıldı;

Cihaz off grid modundayken güneş panelinden güç alamazsa ve akü bitmişse, on grid moduna otomatik olarak geçiyor.
Cihaz on-grid modundayken şebeke kesilirse, otomatik olarak off-grid moduna geçiyor.

Burada şöyle bir sıkıntı oluyor, 5kw saatlik elektrik üretecek 10 panel var diyelim, inverter de 10kw gücünde, hava hafifi güneşlendi bulutlandı üretim düştü 1kw oldu misal, sizin tüketim de 4kw, bu durumda aküyü de kullandı bitti, sistem hataya düşüyor, bunun inverter tarafından otomatik olması, yaptığım senaryoya göre 1kw üretim tüketim 4kw kalan 3kw ın şebekeden desteklenmesi lazım, anlık yüksek çekimlerde aküyü süzdürmemek için de ayarlarının doğru yapılmış olması lazım, muhtemelen elinizdeki inverter bunları yapacak özelliktedir ama ayarları yapılamadığı için genel ayarlarda devem ediyor.

Burada şöyle bir sıkıntı oluyor, 5kw saatlik elektrik üretecek 10 panel var diyelim, inverter de 10kw gücünde, hava hafifi güneşlendi bulutlandı üretim düştü 1kw oldu misal, sizin tüketim de 4kw, bu durumda aküyü de kullandı bitti, sistem hataya düşüyor, bunun inverter tarafından otomatik olması, yaptığım senaryoya göre 1kw üretim tüketim 4kw kalan 3kw ın şebekeden desteklenmesi lazım, anlık yüksek çekimlerde aküyü süzdürmemek için de ayarlarının doğru yapılmış olması lazım, muhtemelen elinizdeki inverter bunları yapacak özelliktedir ama ayarları yapılamadığı için genel ayarlarda devem ediyor.
İnverterın ayarları yapılı. Buradaki olay, yazılımın üstüne donanımla ekstra güvenlik. Olay işi şansa bırakmamak.

Sizin senaryonuzda sistem yine çalışıyor, batarya %20'nin altına düştüğünde on-gride geçiyor.

İnverterın ayarları yapılı. Buradaki olay, yazılımın üstüne donanımla ekstra güvenlik. Olay işi şansa bırakmamak.

Sizin senaryonuzda sistem yine çalışıyor, batarya %20'nin altına düştüğünde on-gride geçiyor.
Lityum batarya değil de jel akü ise, aküler süzülmesi dediğimiz, akünün ömrünü kısaltan durum oluşur, bu seviyelere akünün düşmesi istenen durum değil aslında

Ben de aklıma takılan başka bir konuyu sorayım. Ongrid hybrid inverter var diyelim şebekeye de satıyor, tedaş elektriği kesti bizim şebekeye satışı nasıl kesecek, velev ki eve geldi kesti 1 kullanıcı için. Çok kullanıcı varsa ges ile elektrik satan, Almanya da herkesin evinde ges var, tek tek evleri dolaşıp mı elektriği kesiyor, şebekede çalışan adamı elektrik çarpar diyen ustamın bununla ilgili bir fikri veya teorisi var mı

Selam,

Şöyle bir şey yapıldı;

Tesisatın görselini de paylaşsaydınız!

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri