Şemada röle yerine ne kullanabilirim

K_R_M

Üye
Katılım
24 Ocak 2012
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
37
Arkadaşlar şemadaki röleler yerine başka eleman kullanmak istiyorum. Şema yeterince açık sanırım. Röle1 dışarıdan bir anahtarlama sinyali alıyor 12-14 Volt arası Röle 2 de röle bir üzerinden anahtarlama yapılarak gelen 12V akü voltajını önce standard olarak yük1'e daha sonrada yine röle 2 ye uygulanan kontrol voltajı ile (Röle 1 kontrol voltajından ayrı bir voltaj bu) röle çekerek kontaklar konum değiştiriyor ve aku voltajı yük2 ye uygulanıyor.
Özetle rölelerin kontrol enerjileri birbirinden ayrıdır. Birinci röle anahtarlama ikinci röleyi ise yük seçmek için kullanıyorum.
Röle yerine ne kullanabilirim? Yüklerin toplam çektiği akım 2.5 A civarında röleleri değiştirme nedenim ise daha hızlı daha sessiz ve daha az yer kaplamasını istiyorum. Yapılacak olan değişiklikte kullanılacak eleman soğutucuya ihtiyaç duymamalı çünkü çok küçük bir alana bunu yapmak istiyorum. Teşekkürler.

Başlıksız-2.jpg
 
solid state röle

Daha hızlı ve sessizdir. Geniş aralıkta çalışabilir.

SSR70A_Circuit.gif
Solid_State_Relay_300.jpg
 
Cevap için teşekkürler. Zennedersem bundan benim devre için 3 adet kullanmam gerekecek. Bir anahtarlama iki adetde yük seçimi için. Şu an bu işi iki röleyle halledebiliyorum. Çokda işime yaramayacak 2 ikin röle sayısı 3 olacak :( amacım röle tarzı elemanlarla değil fet vs. gibi elemanlarla bu işi yapmak en büyük sorunumda rölelerin kapladıkları yer.
Örnek veriyorum bir transistörü anahtarlama olarak kullanmak diğer iki transistörüde kararsız multivibratör şeklinde (Biraz modifiyeli halde) 12V gelirse biri gelmezse diğeri çalışacak şeklinde bir şey yapmak istiyorum. İşin içine analog elektronikte giriyor. Böyle bir tasarım planladım. Tabiki diğer fikirlerede açığım. Teşekkürler.
 
Transistörle de yapılabilir. Ancak mosfet sürmek transistor sürmek kadar kolay değil o yüzden mosfetle anahtarlama nasıl yapabilirsiniz bilgi veremem.

Bir transistörün anahtar olarak nasıl kullanılacağı hakkında forumumuzda çok kez konusu geçti. Geriye dönük arama yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.
 
Hocam anahtarlama sıkıntı değil onu bi şekilde halledebilirim. Asıl takıldığım nokyta röle iki yerine nasıl bağlantı kurarak mekanik olarak rölenin yaptığı işi elektronik olarak yapabilirm. Tam olarak bu konuda yardım istiyorum.
 
Solid_State_Relay_300.jpg


Sayın Serkan_48 ; SSR (Solid State Relay) şeklinde zaten bunu çok açık da belirtmiştir,yani bu sorunuzun tam cevabı,mekanik anahtarın elektronik anahtarlama görevi yapacak olan karşılık rölesi de budur.12-15 volt dc. için 2 hattı da bu şekliyle kullanmış olacaksınız,bu SSR 'de.Hem INPUT (Giriş) için 12 volt dc,hem de çıkış yükündeki 12-15 volt dc. ile çalışan yüklerinizi çalıştırmak için LOAD (Çıkış) kısmındaki 25 amper,240 vac' ye kadar kullanım sınırı olan) bu yerinden de yine bu 12-15 volt dc. yi seri olarak geçirip 12-15 volt dc .de çalışacak tüm yüklerinizi (25 amper sınırına kadar) çalıştırmış olacaksınız.Kolay gelsin.
 
Şimdi anladım röle gibi NO ve NC kontak çalışması. Tek transistör ile iki kontak konumlu röle gibi kullanamayacaksınız. Bu konu ile ilgili bir yerde şema görmüştüm ama bulabilirsem alıntı yapıp size burdan yorumlayabilirim.
 
Arkadaşlar devresini nasıl tasarlarsınız bilmem ama; Önce röle-2 yerine bir transistör koyup, Sonra o transistörün sürdüğü; biri PNP diğeri NPN iki transistör koysak öndeki transistörün durumuna göre ikisinden biri iletime geçse olmaz mı...?
 
Sorunuzu dikkatli okuduğumda (Az önce asıl başka bir soruya da yanıt verdiğimden dolayı dikkatimden de kaçmıştır) bu ayni işi (2. rölenin işini) bence bir flaşör röle (İnversör röle) yine yapabilir,ama bu da elekto-mekanik bir röledir sonuçta.Çünkü tam elektronik olarak yorum yapabilmek de gerekiyor,elektronik bir röle seçebilsek bile.Yani biraz daha farklı bir çözüm gereklidir bunun için.Diğer üyelerin yorum ve paylaşımlarını da bekleyelim.Kolay gelsin.
 
Tekrar merhabalar...

Şu an vereceğim fikir sadece tartışmak için yüklüyorum. Mantığıma uyduğu için uygulanabilir ancak devre üzerinde değişiklikler yapmak gereklidir.

lm35-ile-s%C4%B1cakl%C4%B1k-jpg.20705


Bu devrede opampın transistörlere olan çıkışı kullanılacaktır.

Bu devrede amaç LM35 den alınan bilgi ve potansiyometreden alınan referans voltajı ile led yakılıyor. Set edilen sıcaklığa göre yeşil yada kırmızı led ışık veriyor ve bu durum için sadece tek bir bilgi kullanılıyor.

Burada kullanılacak olan nokta Q1 ve Q2 transistörlerinin olduğu guruptur.

Opamptan gelen bilgiye göre eğer Q1 transistörü iletime geçerse R5 direncinin olduğu nokta 0 volt mertebesine çekilmiş olacak ve Q2 kesime gidecektir. Bu konumda kırmızı led yanar.

Opamptan gelen bilgiye göre eğer Q1 transistörü kesime giderse R5 direncinin olduğu noktada voltaj yükselecek ve Q2 transistörü iletime geçecek bu konumda kırmızı led sönerken yeşil led yanacak.

Yani böyle bir sistem NO ve NC kontaklara sahip bir röle gibi davranarak uyartım olarak gönderilen sinyal var ise bir transistör iletimde uyartım olarak gelen sinyal yok ise ikinci transistör iletimde olacaktır. Bir nevi rölenin kontakları gibi.

Sizce mantıklı mı ?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,194
Mesajlar
934,180
Kullanıcılar
453,353
Son üye
Cevdet baran

Yeni konular

Geri
Üst