şofben bağlıcam

Sizinde cok iyi bildgnz uzere İsiticilar omik yuk sinifina girdigi icin cos fi kabul edilmez..yukarida arkadslarin yaptigi hesaplama da dogrudur @alisy hocam..

Sizinde cok iyi bildgnz uzere İsiticilar omik yuk sinifina girdigi icin cos fi kabul edilmez..yukarida arkadslarin yaptigi hesaplama da dogrudur @alisy hocam..
Hocam biliyorum yalniz dedigim gibi sadece bi isitici degil bahsettigimiz sistem.icinde enduktif yuk harcayan baska ekipmanlar da mevcut .bunlari goz onunde bulundurdugum icin o hesaplamanin dogru olmadigini belirttim.

Hocam biliyorum yalniz dedigim gibi sadece bi isitici degil bahsettigimiz sistem.icinde enduktif yuk harcayan baska ekipmanlar da mevcut .bunlari goz onunde bulundurdugum icin o hesaplamanin dogru olmadigini belirttim.
Sizinde belirttiginiz gibi cihaz gucunun cok buyuk bir bolumunu rezistans olusturuyor..diger valfdi pompaydi devede kulak misali.ayrica 32 amper Sigorta, cihaz icin olmasi gereken sinir deger.50 amper sigorta takmak uzun sure kullanimda iletken kesiti de 4 mm degilse eger bu baglamda risk sayilir.

Iletken kesitinin 2.5 mm2 olmasinin uygun olmayacagini belirtmistim ilk mesajimda.zaten oyle bir durumda 2.5 mm2 lik bir kablo kavrulacaktir.2.5 lik kablo 50 amperi tasiyamaz

Yani sonuc olarak rezistans haric diger ekipmanlarin fan pompa vs enduktif yuk cekecegini varsayip Sigorta korumasini olmasi gereken 32 amper degerinden 50 ye cikarmak ve kablo kesitini de 6 veya 10 mm kullanmak ne kadar dogru tartisilir.ilk defa boyle birsey duyuyorum affiniza siginarak..

Simdi bi konuda kendimi ifade edemiyorum heralde ; benim bahsettigim sey o makinanin saf omik olmadigiydi,soruyu soran arkadas da rezistans gucunu belirtmedigi icin 7000 watt in direk omik guc olarak alinamayacagidir.evet belki yok denecek kadar azdir o gucler onu ben de belirttim zaten ama 7000 watt gucundeki bi sofbenle sahsen bugune kadar karsilasmadigim icin icindeki enduktif yuk tasiyan ekipmanlarin gucunun ne kadar olabilecegini kestirmek de zor.

Boyle bir durumda tercih edilecek ekipman da degisebiliyor , konuyu acan arkadasin yaptigi islemleri ve benim islemlerimi goz onunde bulundurdugunuz zaman

Son düzenleme:
Hocam siz hesaplama yaparken sistemi komple enduktif olarak hesapliyorsunuz..7000 watt gucun cok buyuk bir bolumunu rezistanslar olusturdugu icin cos fi degerini bu baglamda sadece fan ve pompa gucleri icin ayri olarak hesaplamak daha dogru olur dusuncesindeyim..yani sistemdeki gucun buyuk bolumunu omik yuk olusturuyor..umarim anlatmak istedgmi anlatabilmisimdir..ayrica benim gordugum standart sohbenlerin hepsi 7000 watt gucunde.bende bu gucun asagisnda bi sohbenle karsilasmadim hic :)

Evet.ilk hesaplama yaparken tamamini enduktif yuk olarak almistim ama konu farkli bir boyuta geldigi icin ve devam eden mesajlarda aciklama yaptigim icin tekrar basa dönüp hesaplamayi degistirmedim.orada bi hatam var

Omrum sofbenlerle ugrasarak gecmedi ama bugune kadar gordugum en guclu sofben 3000 watt civarindaydi.

Ani su ısıtıcıları, termosifonlar, rezistanslı sobalar, davul fırınlar alayı ohmik yüktür. Uygulamada saf ohmik yük yoktur o yüzden sadece ohmik yük tabiri kullanılır endüktif reaktif etki yok denecek kadar minimal seviyededir.
Burada en önemli faktör gerilimdir, ısıtıcı direnci sabittir, gerilim yükseldikçe akım artar.

Ani su ısıtıcıları bizim sisteme uygun yükler değildir, Türkiyede çoğu hanenin sayaç sigortası 25A'dir. Biz ise 32A akım çeken yükten bahsediyoruz. Önce tesisatın bu cihazı bağlamana uygun mu bakman lazım. Zamanında yetkili servis mühendisliği de yaptığım için iyi bilirim bu cihazı çoğunlukla 3x2,5mm2 kablo ile çalıştırırlar. Heyecan ve macera peşindeysen buattan al 2,5'luk çek çalıştır.
Heyecan ve macera düşkünü değilsen adam gibi iş yapmak istiyorsan; Evin tesisatı el veriyorsa 4mm2 kablo kullan ve Sigorta kutusundan direk bağla (özel linye).
Ani su ısıtıcısı ve termosifonu bana sorarsan "Hediye verseler eve sokmam."

Ani su ısıtıcıları, termosifonlar, rezistanslı sobalar, davul fırınlar alayı ohmik yüktür. Uygulamada saf ohmik yük yoktur o yüzden sadece ohmik yük tabiri kullanılır endüktif reaktif etki yok denecek kadar minimal seviyededir.
Burada en önemli faktör gerilimdir, ısıtıcı direnci sabittir, gerilim yükseldikçe akım artar.

Ani su ısıtıcıları bizim sisteme uygun yükler değildir, Türkiyede çoğu hanenin sayaç sigortası 25A'dir. Biz ise 32A akım çeken yükten bahsediyoruz. Önce tesisatın bu cihazı bağlamana uygun mu bakman lazım. Zamanında yetkili servis mühendisliği de yaptığım için iyi bilirim bu cihazı çoğunlukla 3x2,5mm2 kablo ile çalıştırırlar. Heyecan ve macera peşindeysen buattan al 2,5'luk çek çalıştır.
Heyecan ve macera düşkünü değilsen adam gibi iş yapmak istiyorsan; Evin tesisatı el veriyorsa 4mm2 kablo kullan ve Sigorta kutusundan direk bağla (özel linye).
Ani su ısıtıcısı ve termosifonu bana sorarsan "Hediye verseler eve sokmam."
Bir Elektrik mühendisi olarak bu zıkkımlardan ben bile kendimi kurtarabilmiş değilim şunu da söylemiş olmam doğru değil ama kısa süreli kullanımlar için 3X2,5 sıkıntı yaratmıyor , 10 senedir böyle kullanıyorum ama ördek gibi suyun altından çıkmam saatlerce diyorsanız 4 lük kesit kullanmanız lazım. Konunun başında topraklama değiştim kimse ciddiye almadı sonunada TOPRAKLAMA diyim şekil olsun......

Forum istatistikleri

Konular
129,898
Kullanıcılar
452,784
Son üye
caglayancag

Yeni konular

Geri