1,5 V pil

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar. Yanlız ben şarjlı pilleri değil normal pilleri sordum. duracellin piyasada bulunan standart pillerini mesela. ama şarjlı olanı değil.
 
Evet, ben de hep merak ediyorum normal pillerin kaç mAh olduğunu... Pillerin üzerine bakıyorum ama hiç birinde yazmıyor. Neden yazmıyor acaba? Sadece şarjlı pillerde yazıyor. Duracell gibi bazı piller, daha çok dayanıyor, demek ki mAh değerleri daha yüksek, ama onlarda da yazmıyor. Bu değerleri üreticiler yazsaydı daha sağlıklı rekabet olurdu aslında. O zaman bilinçli tüketici 500 mAh'lik pil yerine 2 katını ödeyerek 3 katı kapasiteli 1500 mAh pili daha kolay tercih edebilirdi.
Piller kullanılmasa da durdukları yerde yavaş yavaş biterler, acaba bunun için mi yazmıyorlar? Bence bunu yazmak mecburi olmalıdır. Pilin üzerinde üretim tarihi ve yeni iken kaç mAh verebileceği, 6. ayında kaç mAh verebileceği, 12. ayında vs. şeklinde yazmalı ki tüketici ne kapasitede ürün aldığını bilsin.
 
Merhaba.Bu söyledikleriniz çok mantıklı ve çok insancıl gerçekten.Ancak burada yazılmamasında bir de işin ticari yanı ağır basıyor gibi görünüyor bana göre.Çünkü söylediğiniz gibi bir markette imalattan sonra çok fazla beklemiş,bu bayat,kuru pilleri,duracell marka alkali pilleri amper.saatine bakarak (Düşük seviyedeki bu kapasite değerini görüp) hiç kimse satın almak istemez diye düşünüyorum.Aslında teorik olarak pillerin kutup başları birleşmeyip hiç kullanılmayıp beklese bile bu pillerin bitmemesi beklenir.

Ancak normal 20-25 santigrad derece sıcaklıkta (Yazın daha sıcakta) piller rafta beklerken sıcaklık kimyasal reaksiyonu hızlandıracağı için kutup başları (+ ve -) hiç birleştirilip kullanılmasa bile iç kimyasal reaksiyonlar (Sıcaklıkla doğru orantıda artar bu durum) ve iç sızıntı akımlar yoluyla (Kurşunlu akülerde uzun süre beklemede bu kimyasal reaksiyon içten kendiliğinden olur,bu normaldir,onun için standby use şarj modu denilen tampon şarjda bırakılır çok iyi bildiğiniz gibi) normal kuru piller ve şarj olan akü veya piller zamanla boşalırlar.Yani + ve - kutup başlarındaki bu voltaj değeri giderek düşer.

Şarjlı pillerde amper.saat kapasite değerlerinin (Ni-cd,Ni-MH,li-ion) yazılması da kurşun asitli,nikel kadmiyum aküler,li-iyon,li-polimer bataryalarda yazılı olduğu gibi şarj akımını,şarj süresini baz alarak bu şarj cihazını çok doğru seçebilmek içindir.Duracell marka
alkali pillerin ise,çinko-karbon pillere göre,10 kata kadar daha fazla dayandığı,tv'de
yapılan bu reklamlarında özellikle belirtilmekte.

Ancak normal bir pilin veya alkali pilin normal (Nominal) akım verebilmesinde,kısa devrede iken akım verebilmesinde,kapasitesi (amper-saati) üzerinden verebileceği bu akımlar çok farklıdır.Kısa devre durumunda normaldekinin 2,3 katı daha fazla mA değerleri pilden kısa süreliğine (Uzun sürerse pilin iç kimyasal yapısında aşırı ısınmayla büyük zararlar oluşabilir) çekilebilir.Bu değerler pilin ebadı,cinsi ve çok yeni veya bayat,beklemiş olmasına göre farklı değişiklikler gösterebilir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,832
Mesajlar
920,848
Kullanıcılar
450,924
Son üye
ayhankarmn

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst