1 Faza Kompanzasyon Olurmu?

ev kullanıcıları olarak aktif güç tüketimi yaptığımız kadarının parasını öderiz.. <ama ben devleti düşünüyorum masraftan kaçmam derrsen kompanzasyon yapmanda fayda var...Uygun kond. bağlayarak gereken reaktifi tüketim merkezinde(evde) karşılamış olrsun..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Kondansatörler sistemden akım çekmezler şarj ve dejarj olayıyla çalışırlar. Bu çok hızlı olur.

Peki sistemden akım çekmezlerse,sisteme nasıl akım verecekler?

Bakın kısaca anlatmaya çalışayım.Aslında bu konu ile ilgili bir şeyler anlatmaktan yoruldum.Kondansatörler Kapasitif reaktif güç üretirler.Endüktif yükler ise,endüktif reaktif güç harcarlar.Kompanzasyon yapma şartı olmayan küçük iş yerleri ve evlerde,tüketilen bu elektrik için ücretlendirme yapılmıyor.O yüzden,kullandığımız endüktif reaktif gücü kullanmamak için,tam zıttı yönde olan,kapasitif reaktif gücü üretmemize gerek yok.Tabii bu reaktif güç bedeli ödememek açısından.
Fakat endüktif güç çekilen yerlerde,kompanzasyon yapmak,her zaman için iyidir.İyidir ama,kompanzasyon diyebilmek için,endüktif reaktif güç kadar,kapasitif reaktif güç üretmeliyiz.Evde hiç cihaz çalışmazken de ,sabit olarak koyduğumuz kondansatör kapasitif güç üretir ve kompanzasyonumuz,yapılma amacının,tam tersi bir şekilde çalışmış olur.O yüzden ya yapmamak lazımdır,ya münferit olarak,her cihaza ihtiyacı kadar kondansatör koymak lazımdır,ya da kontrolcü ile ve otomatik anahtarlama ile,değişik kademeler kullanılmalıdır.
Yani lastik reklamından esinlenirsek, kontrolsüz kompanzasyon,kompanzasyon değildir .

Kondansatör hem şebekeden enerji çeker, hemde bu enerjiyi geri verir. Çektiği ortalama güç sıfır olduğundan, iki taraflı çalışan bir sayaç tarafından kayda geçirilemez..

TESLA nın kemiklerini sızlıyordur.
 
Ev kullanıcılarından reaktif güç tüketiminin kayıt altına alınmadığını defaatle bir çok arkadaşımız tarafından dile getirildi. Ayrıca ev kullanıcıları için kompazasyon yapmanın devlete hiç bir katkısının olmadığını ve sadece özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerinin ekmeğine yağ sürüleceğini hatırlatırım.
 
Aşırı kompanzasyon gerilimin yükselmesinede neden olur unutmayın.
yok öle birşey , gerilim fln yükselmez.

Burada ne konuşulursa havada kalır , temel elektronik konularından R-L-C devrelerine ve empedans konularına bakarsanız , gerekli hesaplamaları yaparsanız her şeyi(akım , gerilim , faz , frekans ,cosfi , aktif , reaktif , görünür güç , harmonikler) net bir şekilde bulabilirsiniz.
 
piyasada bu iş için kullanılan cihazlar var, hatta sigorta kutusuna en yakın prize takılan kolay uygulamaları var,aslında basit sadece uygun seçilmiş kondansatör olanlar bide korumalı daha komplike olanlar var. kullananlar memnun olduğunu söylüyorlar özellikle buzdolabı kullanan dükkanlarda çok kullanılıyor...
 

Lütfen linkin en sonuna yazarken yazılanları bir okuyun, umarım çok faydalı bilgiler edineceksiniz, bu konuda.
 
ev ler için yapılan bu tasarruf cihazının ticaretini yapanlar varmı ben bu konuyla ilgileniyorum
 
arkadaşlar ben 220 v çalışan bir buzdolabını gücü 1hp bu buzdolabı 6.5 A civarında amper çekmekteydi.Çekilen amperi düşürebilmek elektrik faturasınıda azaltmak demek bu buzdolabının termostat çıkışına kontaktör bağlayıp 400v 1 kvar monafaze kondansatör bağladım ve çektiği akım 6.5 a dan 3.5 a düşürdüm 1 ay önceki faturamdan 100tl eksik fatura geldi yani flöresan,buzdolabı,çamaşır makinası su pompası gibi manyetik alan oluşturarak çalışan makinalarda zamanla yıprandıkça çekilen amper yükselmektedir.makinanın çektiği akımı ölçüp uygun kondansatörü bağlamak yararlı olacaktır monafaze kondansatörler 1kvar 4 Amperdir.0.5 kvar de 2 A buna bağlı olarak seçim yapılabilir.
 

Bu konuda en güzel yorum Sn Durceylandan gelmiş kendisine teşekkür ederim.
 
benim miss gibi sorularım dururken millet burda toplanmış...
bari bende son bişey diimde konu kapansın artık)

i=iP +jİQ görünür akım da bir değişme olur çünkü toplam iQ azalır basit matamatik hesabı yanii...ama bizim ödediğimiz iP dir yani bizi ilgilendiren aktif akım kısmıdır....kesinlikle faturada gözle görülür bir değişiklik olcağına inanmıyorum. yanlızca şöle bir faydası olabilr kullanıcı için..makinalar daha uzun ömürlü olr
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…