-100 ve -150 derece arası soğutma

Merhaba @demonblade,
Dün yoğun olduğum için hesaplamaları yapamadım. Vermiş olduğunuz adresten cihazı inceledim. Cihaz buhar sıkıştırmalı sistem kullanıyor. Ancak bu sıcaklığa düşebilen R500 var (Ethene,Ethane,Propen,Methan ve isbutane 'da düşebiliyor.). Minimum -159 C'ye inebiliyorsunuz.
R22 -150 C'ye düşebilir. Bunun donma sıcaklığıdır. Son değeridir. Altına inemezsiniz. Hatta -145'lerde stoplanması daha uygundur.
R500 için teorik hesaplamada evap. sıcaklığı= -158 C ve kond sıcaklığı = 30 C olduğu durumda ve izentropik veriminiz = %80 kabulu ile 517 kj/kg'lık bir enerjiye ihtiyacınız var. Buda büyük bir enerjidir. Bundan dolayı akışkanın debisini çok düşürmeniz lazım. Verdiğiniz linkteki makina için yaklaşık olarak debiniz 0,002 kg/s'dir. Sistemin -150'ye ulaşması 130-160 dakika arası değişmektedir. (Bu değerler tam sonuçlar değil. çok fazla kabul ve düşük düğüm sayısı ile elle hesapladım. ) Bu sıcaklıkta stabilitenin bozulmaması için çok iyi bir yalıtım sağlanmalı yada soğutucular devre dışı bırakılmamalı.
İyi çalışmalar.
 
Son düzenleme:
@deltas ilginize çok teşekkür ederim, forumda bu denli yardımsever arkadaşlarla beraber olmak çok güzel birşey. :) biz bu cihazı maksimum yarım saat kullanacağız. (günde yarım saat veya 2 günde bir yarım saat)

ilk konu başında belirttiğim gibi küçük ve sığ bir alanı soğutacak. sizin verdiğiniz değerli bilgi ve hesaplamalar sonucunda biz bu makineden yapabilir miyiz acaba ?? maliyet ve en önemlisi güvenlik açısından ne durumda olur ?? (bu arada yarın @alfa romeo üstadımın söylediği bir iki yere gidip fikir danışıcam.)

ve bu arada makine için özel oda ve sağlam havalandırma yapabilme imkanımız da olacak.
 
Cihazın istediğiniz sıcaklığa inmesi için geçen süre yaklaşık 2-2.5 saat civarında. Bu sıcaklığa düştükten sonra soğutma ünitesini devre dışı (uzun süre) birakmazsaniz ve ısı kaybı olan kısımları çok fazla açıp kapatmazsaniz bu sıcaklıkta kalırsınız.
Güvenlik konusunda birşey diyemiyorum. Ben yüksek güvenlikli laboratuar şartlarında çalışıyorum. Ve kısa süreli çalışmalar. Uzun süreli çalışmalarda nasıl bir problem çıkar yorum yapamıyorum. En düşük çalıştığım sıcaklık -82 derece. Daha altı sıcaklıklara inmedim.
Sisteminizin ciddi bir şekilde tasarımı ve simülasyon yapılırsa kesin birşey söylenebilir.
İyi çalışmalar.
 
Konu benimde ilgi alanimda ama cok tecrübem olmadi en dusuk gördüğüm sıcaklık soguk odalarda R22 ile -40 °C , derin sogutmada ise ya propan yada butan idi tam hatırlamıyorum -85 °C iniliyordu. Bu cihaz organ saklama dolabi idi. Sistemde iki adet buhar sıkıştırmalı sistem kaskad bağlı idi. Istenilen set degerine yaklasik 24 saatte iniyordu.

Ben bir üniversitede fizik bölümünde kullanılmak üzere cryostat yapmak için araştırmada bulundum. Bir cok bilgi edindim. Ama projeyi hayata geciremedim.

Bu sicakliklara profesyonel cihazlarda helyum ile yada nitrojen ile iniliyor.

Yabanci alisveris sitelerinde kompak hava yoğuşturucular gördüm. Belki böyle bir cihazda size yardımcı olabilir. Nasıl çalıştıklarını bilmiyorum. Çok arastirmadim.

Kolay gelsin.
 
@serkan_48 benim istediğim cihaz nitrojen veya azot gibi sürekli o maddeye bağımlı olmayacak.

Elektriğini verdiğim zaman, gaz ile 45 dakika ile 1 saat içinde bahsi geçen sıcaklıklara düşebilmek. Yukarıdaki yorumlarda benzer bir makinenin linki var, oradaki makineyi inceleyin, bu sıcaklıklara düşülebiliyor gaz ve bahsettiğim zaman içinde.
 
O makina 1 kW gücünde.. Tam bir hesaplama yapmadan söylemek zor ama 45 dakikada o sıcaklığa dusebileceginizi sanmıyorum.
 
O makina 1 kW gücünde.. Tam bir hesaplama yapmadan söylemek zor ama 45 dakikada o sıcaklığa dusebileceginizi sanmıyorum.

Hani en kötü ihtimal ile 1 saat 20 dakika ya da 1 saat 30 dakika olsun.

Yani bana şu dokunuyo, "çinli yapmış geçmiş karşıma bana şirket sırrıdır söylemem diyo.
Biz bu ülkede bu sıcaklığa bu gazlarla inebilmemiz; inmemiz lazım. Milliyetçi damarımı tutturdular benim."

Hiçbir ticari beklentim yok. Yoksa fiyatı ödenmeyecek bi para değil o makinenin. Ama adam geçti karşıma laubali laubali emojilerle şirket sırrı dedi.

Gerekirse mekaniği burda yapıp, gazı dışarıdan alıcam.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,898
Mesajlar
931,135
Kullanıcılar
452,785
Son üye
erkan_06

Yeni konular

Geri
Üst