1000 mt 200kW motor beslemesi


Sadece uzun mesafedeki yüke özel uygulama yapmanın mantıklı olmayacağını peşinde birçok olumsuzluk getireceğide unutulmamalıdır. 1000m'de yüküm var trafo çıkışını 415V yapalım demek bir teknik elemanın düşünmeden söylediği bir sözdür.
1)Yakın mesafelerdeki yükler için bu gerilim değeri sıkıntı yaratabilir.
2)Kompanzasyon AG ana panoda trafo yanında olduğundan kondansatörlerin voltajının yüksek seçilmesi gerekliliği doğuracaktır mevcut sistem için bunların değişimi ekstra maaliyettir.
3)Trafo çıkış voltajı 400V olarak ayarlanır arttırılıması OG'de geçici yükselme ve gerilim artışında AG çıkışında yukarıda bahsettiğim riskler daha vahim bir hal alacaktır.
4)Gençarkadaşın AL kablo için yaptığı hesap doğru ve kesit uygundur. 120'lik AL kablo için %e=7,42 dir. 70'lik CU kablo için %e=7,97 dir.
5)Çıkışı 415V yaparak riski göze alsak bile %7,97 ile 33V kayıp demek olur ki 415-33=382V
ki bu gerilim düşümü hesabında kablo montaj şekline göre göz önüne mutlak alınması gereken redüksiyon faktörleri yok! eklerin bağlantıların dirençlerinden doğacak gerilim düşümleri yok! dikkatiniz çekerim.
Netice itibariyle teknik eleman ucu ucuna hesap yapmaz sınır değerlerde gezmez bunun getireceği sıkıntıları iyi bilir geniş düşünür.

Saygılar...
 
Son düzenleme:

1-Bir teknik eleman olarak gerilim düşümü değerlerinin ne olması gerektiğini ve neden öyle(%3, %5) olması gerektiğini, işin tekniğine dayandırarak açıklarmısınız?
2-Kablo montaj şekline göre göz önüne alınması gereken redüksiyon faktörleri nelerdir?
3-Faz-nötr gerilimi pek çok cihaz için 220-240 V değerlerdedir. 415 V faz-faz gerilimi 240 V'a tekabül eder. Budurumda zarar nasıl meydana gelmektedir.?

Ucu ucuna anlatmayın detaylı anlatın ki öğrenelim.
saygılar...
 
bu mesafe ve bu büyüklükte bir motor için devasa sonuçlar çıkması normal, ama yukarıdaki arkadaşların tavsiyesi gibi bencede trafo kullanılmalı hem kalıcı bir çözüm olur, ham ilerisi için daha elverişli, milli ekonomide hesaba katılmalı,
tabii başka artılarıda var, trafo kullanıldığı için %3 + %5 ( trafodan dolayı) = %8 gibi bir gerilim düşümü kullanarak daha da kablo kesitini küçültebilirsin, ayrıca kullanacağın hertürlü elektrik sistemi için fazladan %5 gereilim düşümü koyabileceğinde tüm sistemde kablo kesitini küçültebilirsin.
 

Trafosu bulunan tesislerde gerilim düşümü %5'dir yani daha fazladır nedeni trafo çıkış geriliminin 400V olmasındandır tolerans daha fazladır bunu sizde biliyorsunuz sormanızdan belli. Siz kademe ayarıyla bunu dahada yükseltip taaa 1000m mesafedeki yüke olan gerilim düşümünü tolare etmeye kalkıyorsunuz ve sisteme bağlı diğer yükleri görmezlikten gelmiş oluyorsunuz. Bende diyorumki trafoya yakın yüklerde bu değer risk yaratır faz-nötr nominal gerilimin 20V üzerinden bahsediyoruz fazlar arasında da 35V fazlası ! (Faz-nötr geriliminde tolerans +/- 10V'tur) bu değerler elektronik kart ve devre bulunan tüm sistemler için bu değerler büyük risktir birde O.G.'de geçici yükselme olduğunu düşünün yada gece yüklerin azalmasıyla O.G dolayısıyla AG voltajındaki yükselmeyi düşünün! olabilecekleri siz düşünün. Kondansatör değerlerinin 440V seçilmesi (değiştirilmesi) gerekliliğide ayrı bir dezavantajdır. Yapılmasını önerdiğiniz olayın hiç bir tutar yanı yoktur. 1 yükün mesafesi uzun diye trafoya kademe değiştirilmez trafo çıkışı 400V'a göre hesap yapılır yükün gücü ve mesafeye göre gerilim düşümü ve akım kontrolü neticesi kesit belirlenir.
Kablo montaj usüllerinde alınması gereken redüksiyon faktörleriyle ilgili sitede yeterince bilgi var ordan bu bilgileri edinebilirsiniz.
 
Son düzenleme:

1.Yanlış Bilginiz ve yanıltmanız: Kendi trafo tesisi bulunan tesislerde, transformatörün AG çıkışından itibaren gerilim düşümü bakımından en ktitik durumda olan tüketiciye olan toplam gerilim düşümü aydınlatma tesislerinde %6,5, motor yüklerinde %8 i aşmamalıdır. (EMO ajandasına bakınız.)
2-Yanlış Bilginiz: Kablo montaj usüllerinde alınması gereken redüksiyon faktörlerinin kablodaki gerilim düşümüyle alakası yoktur. Redüksiyon faktörleri kablonun akım taşımasıyla ilgilidir. 2 yanlış bilgi için bir -pop'u hak ettiniz.
 
Merhaba arkadaşlar,

1000 mt. mesafedeki 200 kW 380 V motora kablo cekmem gerekiyo hesaplar devasa cıktı siz ne dersiniz?

Konu başlığı 1000 mt mesafede 200 kw motor değil mi?
1000 metre öncesinde başka yük yok sanırım. Bu nedenle "yakın mesafedeki yükler için sıkıntı yaratır" söylemi anlamsız kalıyor.
 

1)Trafosu bulunan tesiste %5'dir daha fazladır diye belirttim yapı bağlantı kutusuna kadar %5'dir. Yapı bağlantı kutusundan aydınlatma tesislerine kadar %1,5 motor tesislerine kadarda %3'dür. Yönetmelikleri iyi bilirim bunun için EMO ajandasına falan bakma gereği duymam.
2)Kesit tayininden bahsediyoruz redüksiyon faktörü sizinde dediğiniz gibi kablo akım taşıma kapasitesini düşüren bir faktördür kesit belirlemede etkendir ancak mevzubahis olan 1000m uzaktaki bir yükü beslemekse kesiti belirleyen yalnız gerilim düşümüdür. Genel tabir olarak kesitin belirlemesiyle alakası yok derseniz ikinci -pop'u hak etmiş olursunuz birinci -pop'u neden hak ettiğinizi iyi biliyorsunuz önerinizin mantıksızlığından !

1000m'den yalnız 1 yük beslenecekse iletim hattı OG olacak şekilde tasarlanıp AG hattı minimum mesafede tutulur.500m'den uzak mesafelere mecbur kalmadıkça AG besleme yapmak doğru değildir.
 
geçici olsa dahi og olması tercih edilmeli bu mesafe ve güçte.çıkma dahi olsa bi trafo bul...
 
arkadaşlar doğru söylüyor 250 kw trafo ve kompazasyon yapman gerekli kolay gelsin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…