12 dc-220ac inverter devresi

4047 555 gibi şeylerle ancak " dc to ac converter " prensipleri anlatılır , o kadar , daha doğrusu multi vibrator ..
Uygulamada çıkış geriliminin geri besleme ile sürekli kontrolü gerekir.
Bu iş için yapılmış özel chip ler kullanılır.
SG3524 UC3845 ... gibi.
Bunlara aplication note eki ile aramalar yaparsan bir hayli bilgi edinirsin.

Basit gözükür ama ciddi derecede elektronik bilgi birikimi gerektiren konudur.
Aynı zamanda yapılacak bir hata , insan sağlığı ve daha önemlisi mal sağlığı açısından tehlikelidir.

Bir kaç test yapıp bırakacaksan ne ala ama kullanacaksan hazır bir şeyler öneriyorum.
Çindistanlılar sayesinde bir hayli ucuza bulunabiliyor.
çindistanlı çok iyimiş beğendim. çindistanca da konusabiliriz aslında :)
 
yani ben baskı devrede kuracam bu ödevi hazır alamam ödevim cünkü
 
hocam proteusta trafo simulasyonu zor bana göre imkansız ben bir türlü beceremedim. yolu vardır belki belkide yoktur.
size tavsiyem fetlerin drainlerine trafodan cekeceginiz kadar akım çekecek sekilde oraya direnç koyun. sonra gate sinyallerini teoride direncin cekmesi gerektigi kadar akımı çekebiliyormusunuz onu kontrol edin. (direncin teoride cekebilecegi akımı çekebiliyor olması feti iyi sürebildiğiniz anlamına gelir. gate sinyallerine bakın. ikisi aynı anda sürülmesin. bundan sonrası iyi bir trafo sarip trafoda denemeniz ve fetleri koruyacak snubber devresi ile projenizi tamamlamanız.
 
yani proteusta trafo bana sorun yaratır ama uygulamada bi problem olmaz mı diyorsunuz ?
 
yani proteusta trafo bana sorun yaratır ama uygulamada bi problem olmaz mı diyorsunuz ?
evet eger gate sinyallerini frakansını falan trafodan akıtacagın akımı (pik akımı) falan direnc üzerinden akıtabilecek bir sürücü yaparsan uygulamada tek sorunun trafoyu sarmak ve gerekirse snubber hesaplayıp devrene snubber ilave etmek. zaten snubberi devreyi çalıştırmadan ossilasyon frekansını, trafonun kaçak akısını falan görmeden hesaplaman zor. mecbur devreyi kuracaksın.
 
yardımlarınız icin tsk ederim :) devreyi 555 ile kurdum baska bi tane denedim devre calıstı ama istedigim voltajı alamıyorum trafonun degerlerini neye gorre girmem gerekiyor örnegin primary DC resistance gibi birkac paramtre var o degerleri neye gore girmeliyim ?

Merhaba.Bu türden çok yalın olarak elektronik devre elemanları kullanılıp da çok basit olarak oluşturulmuş inverter devreleri feed-back (Geri besleme devresi,entegresi,modülü de) hiç içermediklerinden sn.KAZIM UĞUR Hoca'mın da açıkça belirttiği gibi iyi netice de alınamayan,göstermelik veya çok sembolik kalan devrelerdir. Çünkü çıkış gerilimini her türlü yük altında denetleyen bir kontrol mekanizmasından (Feed-back'den) yoksun olduklarından,örneğin 22 vac uçları boşta, az yükte, orta (Normal) yükte veya aşırı yükteyken, çıkıştaki bu ac.nin tam 220 volt ac. olması hiç de beklenemez ve beklenmemelidir. Çünkü denetimsiz ve doğrudan devrenin o anki koşuluna nasıl uyarsa gerilimi de o şekilde tesadüfi olarak verme eğilimindedir bu türden çok basit yapıdaki inverter devreleri.

Ups veya profesyonel amaçlı kullanılan diğer tüm inverter devrelerinde,çoğu zaman çıkış geriliminden küçük bir trafo tarafından paralel olarak alınan küçük bir ac akımı,tıpkı bir sensör gibi algılanıp alınarak,yeniden inverterin en başına verilerek,bu çalışma şeklinde (Gerilimin dengelenmesi şeklinde) bir değişiklik (İşlem) yapılarak,çıkıştaki bu 220 vac'nin ayni kalması,korunması da,yine bu amaç için özel yapılmış popüler entegreler ile (SG3524, UC3845,vb.) sağlanmaya da çalışılır.En basit olan ups (pcb) devrelerinde bile,2 adet ince ayar trimpotu mutlaka da bulunur.Biri 220 v ac'nin çıkış frekansını,diğeri de çıkış gerilimini küçük bir tornavida ile kalibre edip tam ayarlamaya inverterin çıkış değeri olarak kalmasında işe yarar.Böylece çıkıştaki frekans ve voltaj değerinin sürekli sabit kalmaya çalışması da bu yolla da,başlangıç aşamasında kalıcı ayar olarak da sağlanmaya çalışılır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
binbaşı beyefendininde belirttiği gibi cıkıs frenasını ve ve cıkıs voltajını (sizin devrenizde bu duty cyle la ayarlanacak) ayarlayabileceğiniz 2 pot koymanız size manuel olarak cıkısı yüke göre cıkıs voltajını ölçüp ayar yapabilme imkanı verecektir. proteustaki simulasyonunuzda daha önce soylediğim sekilde simule ederken bu potları da simulasyona ekleyip, hem gate sinyallerinin frekanslarını hemde duty cylelarını değiştirebilecek ve fetlerini sürebilecek bir sürücü yaptıgınızda sonrası devrenizi kurmaya ve trafonuzu sarıp snubber ları hesaplayıp devrenizi calıstırmaya kalıyor. gerçi siz trafo sarmayacaksınız 50 hz le calısan cekeceginiz güce göre trafo alacaksınız. eger 12 v dc yi direk 220 volt push la ac yapmayı planlıyorsanız. buda cıkısta istediğniz güce göre kocaman trafo almanız demek.

diğer bir yolda 12 volt dc den yüksek voltaj 230 240 volt gibi bir dc elde edip (bunu yüksek frekansla calışan küçük bir smps trafosuyla yapabilirsiniz) elde ettiğiniz bu dc gerilimide h bridge kullanarak 50 hz sürüp ac elde etmek. ki bunu yapmanız maliyet ve yer açısından daha azdır.
 
Merhaba,Sn toyer; son paragrafta sözünü edip de detayını anlatabildiğiniz bu sistem (Az yer kaplayan ve hafif inverterler) günümüzde ferrit çekirdeklerle,sizin söylediğiniz şekilde çalışarak,önce çok yüksek frekansta ac. şeklinde üretilip,daha sonra H bridge (köprü) ile normal şebeke (50 hz.) frekansına ve 220 volt ac.'ye de düşürüldüğü,özellikle güneş kolektörü ve rüzgar türbinlerinde aküde biriken bu dc. gücünün,tekrar 220 VAC'ye dönüştürülmesinde en çok tercih edilen inverter çeşidi (Smps tipli olanları) olarak çokça da tercih edilip kullanılmaktadır.(Tercih sebebi de bu ağırlık ve hacim avantajı, dc/ac dönüşümünde % olarak enerji kayıplarının normal trafolu olanlarına göre daha düşük olması,yani "dc > ac" enerji dönüşüm verimliliği değerlerinin daha da yüksek olabilmesi nedeniyledir.) Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
hazır rüzgar enerjisi demişken bir soru var kafamda acıkcası işin teorisini arastırıp, birazda kaynak okusam elbetleki cevapları bulmam mümkün ama sormak ve konusmak istiyorum boylece hem ben b,işeyler öğrenme imkanı bulurum hemde konuyu okuyan ve okuyacak olanlar.

rüzgar trübünleri ürettikleri enerjiyi nasıl şebekeye direk verebiliyorlar?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,125
Mesajlar
933,349
Kullanıcılar
453,199
Son üye
matrix43

Yeni konular

Geri
Üst