12 dc-220ac inverter devresi

Merhaba.Şebekeye vermek derken fazla üretilen elektriği satmak olaraksa bu kastınız,bu işlem için üretilen elektrik bir sayaçtan ters prensiple geçirilip ne kadar kW veya MW elektrik geçmişse,elektrik şirketi veya bu devlet size bunun bedelini tam olarak da ödüyor.(ABD'de yıllardan beri devlet tarafından bu uygulama şekli (Geri ödeme) hep de vardı.) Yalnız burada önemli nokta da üretilen elektriğin (Rüzgar,güneş veya diğer başka yollarla) frekansının,voltajının ve ac.sinüs dalga şeklinin, şebekeye verilmeden önce tam olarak interkonnekte olabilmesindeki gibi,yani çok uzaktan trafoların,santral çıkışlarının ürettikleri bu ac. elektriğinin paralel bağlanmasında yapılan eşlenmesinde olduğu gibi,ayni özellikleri ve sinüs dalga şeklini taşıması da mutlaka sağlanmış bulunmalıdır.Aksi halde çok büyük farklılıklar da varsa (Hiç eşitlenmemişse) sayaçtan ters olarak da geçirip fazla üretilen bu elektriğin satışını yapma imkanınız hiç mümkün olamaz,benim bildiğim kadarıyla.Kolay gelsin.

Merhaba.Şebekeye vermek derken fazla üretilen elektriği satmak olaraksa bu kastınız,bu işlem için üretilen elektrik bir sayaçtan ters prensiple geçirilip ne kadar kW veya MW elektrik geçmişse,elektrik şirketi veya bu devlet size bunun bedelini tam olarak da ödüyor.(ABD'de yıllardan beri bu uygulama şekli hep vardı.) Yalnız burada önemli nokta da üretilen elektriğin (Rüzgar,güneş veya diğer başka yollarla) frekansının,voltajının ve ac.sinüs dalga şeklinin, şebekeye verilmeden önce tam olarak interkonnekte olabilmesindeki gibi,yani çok uzaktan trafoların,santral çıkışlarının ürettikleri bu ac. elektriğinin paralel bağlanmasında yapılan eşlenmesinde olduğu gib, ayni özellikleri ve sinüs dalga şeklini taşıması da mutlaka sağlanmış bulunmalıdır.Aksi halde çok büyük farklılıklar da varsa (Hiç eşitlenmemişse) sayaçtan ters olarak da geçirip fazla üretilen bu elektriğin satışını yapma imkanınız hiç mümkün olamaz,benim bildiğim kadarıyla da.Kolay gelsin.

evet benim asıl sormak istediğim bu elektriği sebekeye verirken 50 hz le nasıl verebiliyoruz. rüzgar hızlı eserse pervane hızlı döner bu durumda da frakansımız fazla olur. yada tersi yavas esersede bu sefer düşük gibi. yani şebekeye verilmeden önce bunun 50 hz lik bir ac olması lazım. bu işlem nasıl yapılıyor. üretilen enerjiyi dogrultup sonra tekrar sinüse dönüştürüp şebekeye verilebilir ama bu sekilde cok verimli olmayacaktır. yani bu işlemi yapmadan bildiğim kadarıyla rüzgar gülleri direk sebekeye aktarabiliyor ama nasıl ?

Benim bildiğim ise sadece dc. olarak,bu gücün akülerde depolanıp,sonradan dolaylı yoldan evrilmesiyle,yani dc/ac invertörle çevrildikten sonra (Güneş panellerinde de ayni şekliyledir) ondan sonra şebekeye satmak şeklindedir bu olay.Benim bildiğim şekli ve mantıklı olması gereken şekli de bu olmalıdır kanımca.Yoksa doğrudan rüzgar hızına bağlı olarak alternatörlerin veya güneş ışığının şiddetine bağlı üretim yapabilen tüm güneş panellerinin (Tarlalarının) sabit bir ac.'yi,sabit bir frekansta (50 hz.) bu ac. akımı sürekli sabit verebilmesi de zaten imkansızdır.Ancak dolaylı yoldan ac/dc dönüşümüyle inverterden alındıktan sonra da bu yapılabillen bir olay olmak zorundadir diye düşünüyorum.Başka türlü olması mantıken de düşünülürse pek mümkün gözükmemekte. (Ancak sadece kendi şahsi fikrimdir,elektrik kanunu gibi çok kesin olarak da böyledir ne yazık ki diyemiyorum burada.:))Kolay gelsin.

Benim bildiğim ise sadece dc. olarak,bu gücün akülerde depolanıp,sonradan dolaylı yoldan evrilmesiyle,yani dc/ac invertörle çevrildikten sonra (Güneş panellerinde de ayni şekliyledir) ondan sonra şebekeye satmak şeklindedir bu olay.Benim bildiğim şekli ve mantıklı olması gereken şekli de bu olmalıdır kanımca.Yoksa doğrudan rüzgar hızına bağlı olarak alternatörlerin veya güneş ışığının şiddetine bağlı üretim yapabilen tüm güneş panellerinin (Tarlalarının) sabit bir ac.'yi,sabit bir frekansta (50 hz.) bu ac. akımı sürekli sabit verebilmesi de zaten imkansızdır.Ancak dolaylı yoldan ac/dc dönüşümüyle inverterden alındıktan sonra da bu yapılabillen bir olay olmak zorundadir diye düşünüyorum.Başka türlü olması mantıken de düşünülürse pek mümkün gözükmemekte. (Ancak sadece kendi şahsi fikrimdir,elektrik kanunu gibi çok kesin olarak da böyledir ne yazık ki diyemiyorum burada.:))Kolay gelsin.
bende sizin gibi dusunmekteydim. taki geçenlerde öğrenciliğimde yanında staj yaptıgım, daha sonrada 1.5 sene civari calıstıgım bir abimi görene kadar. ondan duydugum bu enerjiyi direk sebekeye veren rüzgar güllerinin oldugu. bunun nasıl yapılabileceğinin cevabını alamadım ondan ama bunun yapıldıgını ve suan kullanılanların bu sekilde oldugu yönünde.

bende sizin gibi dusunmekteydim. taki geçenlerde öğrenciliğimde yanında staj yaptıgım, daha sonrada 1.5 sene civari calıstıgım bir abimi görene kadar. ondan duydugum bu enerjiyi direk sebekeye veren rüzgar güllerinin oldugu. bunun nasıl yapılabileceğinin cevabını alamadım ondan ama bunun yapıldıgını ve suan kullanılanların bu sekilde oldugu yönünde.

Bakın,sn.toyer cevap verirken de zaten size açık kapı da bıraktım farkındaysanız.Kesin aküden sonra da olur bu işlem de diyemedim. Neden? Alternatörün governör (Kendi kendisini (Özellikle de 50 hz' i tam olarak sabitleyen) robot gibi yöneten otomatik feeed-back sistemi) mekanizması veya sistemi çok mükemmel olur da,bu 50 hz. frekansı her halükarda,yani şartlar ne olursa olsun üretip bize de verebiliyorsa eşleştirme işlemi (Frekans,voltaj,faz farkı olmaması işlemi) ve şebekeye satma işlemi o zaman çok kolaylaşıyor.Ben bu türden alternatörler olmayıp da,sadece basit ve frekans çıkış değeri değişken çıkışlı olanlarını da göz önüne alarak,bu yolla genelleme yaparak doğrudan şebekeye bağlanması daha güç olabilir şeklinde bu fikrimi de belirtmiştim zaten.Tam şartlar sağlanırsa bu yolla neden olmasın diye olumlu yönüyle de ayrıca düşünüyorum.Kolay gelsin.Saygılarımla.

Son düzenleme:
ben tartısma yaratacak aleyhinizde bişey soylemedim size. boyle bişey varsa nasıl bir çalışma mekanızması olabilir diye sordum. amacım buydu.

ben tartısma yaratacak aleyhinizde bişey soylemedim size. boyle bişey varsa nasıl bir çalışma mekanızması olabilir diye sordum. amacım buydu.
Tartıştığımızı nereden çıkardınız,sadece biraz beyin fırtınası yaptık hepsi de kadar.:).Teknoloji çok hızlı değişiyor,dün bizlere çok zor gelen uygulamalar,bugün mikroişlemciler sayesinde imkansızı bile imkanlı hale dönüştürebilir biliyoruz ki.Rüzgar türbinlerinde de ayni şekilde.Geçmişte dolaylı yoldan ve güç yapılan uygulamalar belki de bugün daha kolay yapılabilir hale dönüşüyor göründüğü kadarıyla. Unutmadan şunu söyleyim,bugün yani (5.05.2014) bilişim haftası olarak takvimlerde de yer alıyor.Kolay gelsin.

bakın sayın toyer diye giriş yapınca oyle sandım :)

Forum istatistikleri

Konular
130,125
Kullanıcılar
453,198
Son üye
matrix43

Yeni konular

Geri