12 to 24 converter

Çok teşekkürler yanıtınız için.

Öyleyse buradaki 50 uH'lik indüktör bobini iş görecektir, değil mi?

SMD Direnç,SMD Kondansatör,Transistör,led,trafo,diyot,entegre,hoparlör

Evet,tam olarak da sözünü ettiğiniz boost konverter devresinde (Lm2588-Adj'li dc-dc konverterinde) bunu kullanacaksanız eğer,devre elemanı (Aslında devrenin motoru diyebiliriz,içteki mosfet transistör de onun bir nevi benzini,yani çalıştırıcısıdır,tam benzetmek gerekirse) olarak hesaplanan 50 mH'lik bir bobin (İndüktör) sözü edilen bu devreyi çalıştırıp aktif hale getirmede sizin işinizi tam görecektir.Sn.toyer ayrıca bu konu kendi mesleği olduğu için,bu bobinin hesaplanmasını size daha detaylı olarak da açıklamışlardır.Yani bu bobin hesabının kökenini,nasıl hesaplandığını tam olarak da kavramak için bu açıklamaları iyice okumanız çok iyi olacaktır.

Bir de bu 5 amper çıkış değeri göreceli bir değerdir,max bir çıkış olarak da (12-24 volt değişiminde bu alacağınız amper değeri değişiklik de gösterebilir) zaten özellikle de belirtilmiştir.Bu nedenle mutlaka bu değeri net olarak almanız hiç mümkün değildir,bunu tam göz önüne alıp devre montajını ona göre yapmak,bu ön kabülle de kabullenmek durumundasınız,bir dip not olarak bunu ayrıca da belirtmek isterim.Kolay gelsin.
 
ekteki devreden 12 volt beslemeyle 24 volt cıkısta maximum 2.5 amper alabilirsiniz. (kayıpları sıfır sayarsak)

Öyleyse Iout=5 olması için 50uh'nin üzerinde bir bobin kullanmak yeterli olacaktır sanırım? 100uh, 150uh vs. gibi. Tabii 11.5A'dan yüksek olması koşuluyla.
 
Öyleyse Iout=5 olması için 50uh'nin üzerinde bir bobin kullanmak yeterli olacaktır sanırım? 100uh, 150uh vs. gibi. Tabii 11.5A'dan yüksek olması koşuluyla.
Hayir akim değeri artikca bobin değeri düşer . 5 amper cikus için hesaplanan değer 20 uhenri. Fazla akim alman için anahtarlama elemanini degistirmen lazim . lm2588 5 amper anahtarlayabilir. Formülleri ve aciklamalarimi incele ve anlamaya calis fazla akim için degistirmen gereken şey lm2588 (kendi içinde mosferi var 5 amperlik)
Ya kendi içinde mosfeti olan ve 11.5 amperden fazla anahtarlama yapabilir bir entegre kullanacaksiniz yada harici bir pwm üreten entegre ile harici bir mosfet lm2588 yerine.
 
Öyleyse Iout=5 olması için 50uh'nin üzerinde bir bobin kullanmak yeterli olacaktır sanırım? 100uh, 150uh vs. gibi. Tabii 11.5A'dan yüksek olması koşuluyla.

Formüllerde çıkan kapasitör ve bobin değerleri minimum değerlerdir ve genelde o değerlerin üstünde değer kullanılır. Daha önce forumda paylaştığım ve referansları 3-4 tane en iyi bilinen SMPS ve güç elektroniği kitapları olan yaptığım excel hesabını kullanabilirsiniz. Orda akım, voltaj, ripple vs ye göre değerlerin nasıl değiştiğini daha iyi gözlemleyebilirsiniz.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/trafo-ve-sok-bobin-hesap-excel-i-v1-3-rar.40556/

binbaşı abimizin dediği gibi 5A almak zor olabilir. Zaten bu devrelerin iç yapısında NPN gibi BJT transistörleri kullanıldığı için verimi düşük, ısınması yüksek oluyor. Yüksek frekansta da kayıpları biraz daha fazla oluyor.

Toyer, 20uH kullanılabilir fakat 20uH den yüksek te konulabilir. Dikkat edilmesi gereken iki tane şey var aklıma gelen. Birincisi LM serisinin CCM yada DCM çalışabiliyor olması. Datasheetden hatırladığım kadarı ile bunun sorun teşkil etmeyeceği. İkincisi ise çıkış kapasitörünün normalde SMPS lerde çıkış bobinine vs göre belirlenmesi bununda geri besleme devresini değiştireceğidir. Fakat burda geri besleme sadece voltage divider yolu ile yapıldığı için bobinin ve kapasitörün çok bi önemi yok. 20uH den yüksek konulabilir o konulması gereken minimum değerdir. Kapasitör de hesaplanan değerden normalde çok yüksek konulmaz çünkü kapasitör şarj süresini ne kadar uzun saklarsa, çıkıştaki yükün değişimine göre çıkışı sabit tutabilmesi uzun sürer. Çünkü sonuçta şarj deşarj olayı var. Aşırıya kaçmadıkça, çıkış bobin ve kapasitör değerleri biraz yüksek tutulabilir.
 

Ekli dosyalar

  • Trafo ve Sok Bobin Hesap Excel\'i v1.3.rar
    588.8 KB · Görüntüleme: 0
Elbetle aciklanacak daha çok şey var . ben basitinden isin mantigini ve basitcene hesaplamayi anlattim.
Entegre ile konunun baslarinda ve daha sonrada tekrar yazdigim gibi 5amper switch edilebilir. Yani lin peak değeri maksimum 5 amper olabilir. 5x12=60. 60/24=2.5 amper cikis alınabilir. Sifir kayip dersek tabi.
 

Tabiki aslında en basitinden anlatmak daha iyi.

Valla böyle konuştukça bişiler yapasım geliyor fakat osiloskobum bozuldu yenisini almamda biraz uzun sürecek gibi. Başka bi forumda PFC li ayarlanabilir SMPS yapıyoruz bi abimizle, 2T forward topolojisi kullanan. Devrenin şeması falan hazır fakat tabi bende osiloskop olmayınca deneyemiyorum. Normalde paylaşırım hazırladığım devreleri fakat onun izni olmadan buraya koyamam. Osiloskop olsa ah keşke işte. Askere gitcez ağustos ta bakalım sonra alırım artık.
 
Yeri değil de alıncaya tamir ettirinceye kadar PC ses kartından osiloskop seçeneğin var hatta usb li ses kartından yapan vardı
 
Yeri değil de alıncaya tamir ettirinceye kadar PC ses kartından osiloskop seçeneğin var hatta usb li ses kartından yapan vardı

Valla o seçeneği hiç bilmiyodum lent usta. Eğer uğraştırmayacak bişeyse araştırıp yapabilirim. Çok saol.
 

LTC3789

İki tane uygulama örneği buldum.

Birincisinde @ <= 12A diyor. 12A'yı görebiliyor yani bu entegre. Ama değerler yazılmamış devre şemasında.
İkincisi ise resmi sitesindeki uygulama örneği. 12V 5A

PWM üreten entegre micro denetleyicilerde varmış. Ancak oradan DC voltajı nasıl elde edilir, yabancı forumlara da baktım ama pek birşey bulamadım. Dijital trimpot yada DAC yöntemleri de var diye okudum ancak nasılını bulamadım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…