16x2 lcd ekran

conrad87

Üye
Katılım
30 Haz 2009
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
37
merhaba, bu lcd ekranların film ömrü diye birşeyi varmı? kumandamda bu lcd ekrandan var.fakat silik yanıyor.
 
merhaba, bu lcd ekranların film ömrü diye birşeyi varmı? kumandamda bu lcd ekrandan var.fakat silik yanıyor.

Film ömrü değil de,lcd ekranın çeşitli kimyasallarla tahrip edilmeyip,mekanik darbelere de uğramadığı,ekran bağlantısını sağlayan ince film yolların,bir zarar görmemesi şartıyla,oldukça da uzun ömürlü olmaları gerekiyor.Yani kullanılma kalitesine,özene de bu aslında doğrudan bağlıdır.Lcd ekranda görüntünün,rakamlarının çok silik olması,büyük ihtimalle pillerin zayıflayıp voltajının düşmesinden kaynaklanmış olabilir.Çıkarıp pillerin tek tek voltajını multimetreyle ölçün.Pilin üzerinde yazan etiket değerinden,kullanılan pillerin biri/birkaçı çok düşükse,bunları yenileri ile değiştirin.Böylece lcd ekranın rakamları daha koyu olarak yanacaktır.Çinko karbon,alkali,nikel-kadmiyum,vb.değişik pil türlerinin,değişik pil voltaj değerleri vardır.Nikel-kadmiyum kalem pili kullanıyorsanız,zaten normal anma gerilimi 1.2 volt olan bu piller,biraz kullanımla daha da düşerek,ekranın silik görünmesine de daha fazla neden olabilir.Alkali ve çinko-karbon (Kuru pillerle) bu voltaj düşme sorunuyla ekranın silikleşmesi sorununu daha uzun sürelerde yaşarsınız.

Bir de pilden destek alan tüm bu türden cihazlarda,pilin voltajı zayıfladıkça,lcd'yi normalde 90 derece bakış açısında net gördüğünüz rakamları,bir müddet sonra,30-40 derece ile baktığınız bakış açısında ancak görmeye başlarsınız.Şu anda masamda "KANSAI" marka "CALLER ID" özellikli, lcd ekranlı, kablolu "TÜRK TELECOM"'a direk bağlı olan bir telefon vardır.3 adet kalem pille elektronik devresi ve lcd ekranı çalışıyor.Şu anda piller biraz zayıfladığından,ancak 45 derecelik bir bakış açısıyla rakamları net olarak görebiliyorum.Piller daha da zayıflayıp kuvveti iyice azaldığında,bu açı 20-30 derecelere bile inebilecektir.Pille çalışan lcd'lerin zaafiyetleri de bu şekildedir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
çok güzel cevap yamışsın binbaşı.eyvallah. ama bizdeki kumanda pilli değil. dalma erozyon makinasına bağlı.makinanın eksenlerine gitmesinde kullanıyoruz.
 
çok güzel cevap yamışsın binbaşı.eyvallah. ama bizdeki kumanda pilli değil. dalma erozyon makinasına bağlı.makinanın eksenlerine gitmesinde kullanıyoruz.
 
Merhaba düşük bir ihtimal ama kullandığım 2*16 LCD lerde su şekilde idi. Bu LCD'lerde bir pin kontrast ayarlamak için kullanılıyor. Bir çok turlu trimpot ile bu uçtaki gerilim değiştirilerek LCD 'nin kontrastı ayarlanır. koyu yada silik. Eğer kumandanız içinde LCD pinlerine yakın bir yerde bu şekilde bir trimpot var ise bunun değeri ile ayar yapmanızı öneririm. Bazı modellerde ise menüden ayarlama ile kontrast (pin gerilimi elektronik olarak değiştirilerek) yapılabiliyor.
Bir öneri sadece.
 
teşekkürler talatesgar .ewt lcd ye yakın bi trimpot vardı.onu sonuna kadar çevirdik ,biraz etkili oldu ama yine açılı baktığımızda net görüyoruz.trimpotumu değiştirsek acaba??
 
lcd besleme gerilimini ve lcd kontrast pini gerilimini ölçüp söyeyebilirmisiniz? Tahminim pot u değil lcd yi değiştirmeniz gerekecek, 6-7 lira zaten ama elinizdekiyle pin uyumlusunu bulmanız lazım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,940
Mesajlar
921,855
Kullanıcılar
451,120
Son üye
Ersin Alkan

Yeni konular

Geri
Üst