200 kw bir ups yeterli regülasyon yaparmı

Sn. hakaneryurt;

Yapmış olduğunuz açıklamalar ve vermiş olduğunuz örnekler için teşekkür ederiz. Açıklamalarınızın bir çoğuna ben de katılıyorum. Özellikle 6 pulse ve 12 Pulse farkı için. Bilindiği üzere 12 pulse doğrultucu yapabilmek için mutlaka izole ikinci bir trafo gerekmektedir. Bu trafonun nominal gücün yarısı kadar gücü karşılayacağını ve trafonun veriminide göz önüne alırsak normalden daha fazla bir kayıp söz konusu olacaktır diye düşünüyorum.

Sadece Türkiye de değil artık tüm dünyada UPS çıkış güçlerinin cosFi oranlarını 0.7 olarak kullanmaktadırlar. Buda demektirki 200 kVA lık bir Güç kaynağı aslında 140 kW güç verebilmektedir. Bizim üretimimiz olan UPS leri biz senelerce Cos fi yi 1 Alarak ürekkik yani 200 kVA lık bir UPS 200KW güç verebiliyordu. Bir çok teknik şartnamelerde bundan 10-15 sene önce bu değerler yazarken şimdi 1 yerine 0.7 yazıyor. Bu kullanıcılar için bir kandırmaca değilde başka nedir.

Bir başka husus ise sistemin Hem akım, hemde gerilim harmoniğin seviyesi crest faktörü ile doğru orantılıdır. Ama yine yeni modellerde 3:1 gibi bir değer verilmektedir. Oysa ideal UPS için en az 6:1 dir Ki buda yarı yarıya düşük çıkış empedansı ve daha az çıkış filtre kaybı demektir.

Bu Akü seçimine gelince de üç aşşağı beş yukarı akülerin dayanma sürelerinin hesaplanması için üretici firmalar özel programlar hazırlamışlardır. Bu değerlere göre bir değer belirlenir. Ancak yine bazı firmalar müşteriyi kaçırmamak için bazen akü sürelerini UPS in tam gücüne göre değilde müşterinin muhtemel yükünü karşılayacak şekilde fiyat verebiliyorlar. Bu konuda elimizde çoook çok örnek var. Buna emin olabilirsiniz.

Tosun Bey,

Benim bildiğim birçok UPS'in çıkış PF'ü 0.8 ve sizin dediğiniz 0.7 PF değeri genellikle düşük güçlü UPS'lere kullanılıyor diye biliyorum. Ancak UPS seçimi için W ve VA değerlerinin ikiside hesaba katılıp seçim yapılmalıdır.

Crest Faktör 6:1 oranı bence özel durum için düşünülmeli. PC yükünün crest faktörü 2,5 civarında olduğu düşünülürse PC dışında özel bir yük var ise 6:1 düşünülebilir bence. Dolayısıyla bence en sağlıklısı bir enerji analizörü ile UPS satın alınmadan önce sistemin ölçülmesi eğer bu ölçülemiyor ise mutlaka benzer sistemlerin ölçülmesi. Bu sayede örneğin 200kVA alınan bir sistemin %20 yükte çalışmasıda önlenmiş olacaktır. Unutulmaması gereken diğer konuda UPS gücü düştükçe veriminde düştüğüdür!.

Aslında bence UPS montajı bittikten sonra ve yükler devreye girdikten sonrada ölçüm yapılması şart. Burda UPS bypassa alınmalı ve enerji kalitesi ölçümleri yapılmalı ve daha sonra UPS online durumuna getirilmeli ve ölçümler alınmalı. UPS'in Şebeke senkronizasyonu, kaç milisaniyede geçiş yaptığı, oluşabilecek transientler, geçiş yaptığında oluşan gerilim bozuklukları, UPS'in yükü devreye aldığında meydana gelebilecek gerilim düşümleri süresi, dalga formunun yükü üzerine alırken kaydı , THDU gözlemlenmesi gerekir. UPS girişindede benzer testler şebeke ve jeneratör durumları için yapılması faydalı olacaktır. Eğer benim çok hassas ve önemli bir yüküm var ise ve bunun için UPS alıyor isem UPS'in katalog değerlerine açıkçası pek fazla güvenmem.

Akü konusu alsında UPS sisteminin kalbi. Oldukça dikkatli alınmalı. UPS sisteminin aküleri nasıl koruduğu ve DC baradaki Redresör çıkışındaki maksimum riple değerleri, UPS ile akü arasındaki koruma sistemi, DC bara kesme gerilimi vs oldukça önemli olacaktır. Ayrıca ek not olarak UPS ile aküleri aynı odaya konulmamasını tavsiye ederim zira akülerden sızabilecek gazlar UPS'e zaman içinde zarar verebilecektir ve soğutma yükünüz fazlaşacaktır.

Örneğin 300 Adet PC besleyeceksiniz. PC maliyeti 700 USD alırsak PC yatırımınızın değeri 210,000 USD. Bu PC'leri korumak için örneğin 60kVA bir UPS alacaksınız 60kVA fiyatı şuan ne bilmiyorum ama 10,000 Euro olsun. 10,000 euro'luk bir sistem size 210,000 USD'lik zarar verebilir. İş kaybınızda eklenirse oldukça yüklü bir maliyettir bu.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
iyi günler arkadaşlar
benim sorum teknopark binamız için 200 kw lık ups ve buna bağlı jenaratör alıcaz. Bina içersinde kullanılan cihazların voltaj düşüklüğü yada yüksekliğine kesinlikle maruz kalmaması isteniyor. piyasadaki trifaze upslerin regülasyonu ne kadar sağlam ne kadar regüle eder bunun hakkında pek fazla bilgim yok
sizce ayrıca bir voltaj regülatörü kullanmakmı lazım yoksa upsin regülasyonu yeterli olurmu ?

öncelikle merhabalar 200 kw lık bir yük için modüler sistem güç kaynağı bence daha uygundur.
şu şekilde izah edeyim
200 kva ups alıyorsunuz ups arızalandığı zaman bağlı bütün sistemler otomatik olarak kapanıyor.
ama moduler sistem bir ups örnek 50*4 adet arıza durumda sistem kapanmıyor ve diğer moduller yuku üzerine alıyor
sistem çalışırken ups değiştirilebilme özelliğine sahip
ve en önemlisi ihtiyacınız kadar ups alıyosunuz
160 kva ihtiyacınız varsa 160 kva alıyosunuz
2 yıl sonra yeni pc ler yeni yuklermi oldu ups ye bağlanması gereken 50 kva modul alıp diğer 160 kva modullerle birlikte çalıştırabiliyorsunuz
arıza durumunda yedek modul ile sorun çok kısa birzamanda çözülüyor
ve bunun için teknik personele ihtiyaç duymadan 46 kg agırlığındaki 50 kva ups yerden alınıp kabinete yerleştirip soketini takmanız yeterli
daha detaylı bilgi için
NECRON UPS SİSTEMLERİ
NECRON ANKARA - 0312 387 0487 SALİH BULUT
NECRON İSTANBUL- 0216 494 0 444 MESUT YAZAR
 
İşin birde jeneratör boyutu var sanırım 200 kva bir upsi besleyebilmeniz için 600 kva jeneratör bağlaman gerekli daha küçük bir jeneratör harmoniklerden etkilenecektir bu değer min 400 kvadır daha küçük bir jeneratörle besleyemezsin
 
İşin birde jeneratör boyutu var sanırım 200 kva bir upsi besleyebilmeniz için 600 kva jeneratör bağlaman gerekli daha küçük bir jeneratör harmoniklerden etkilenecektir bu değer min 400 kvadır daha küçük bir jeneratörle besleyemezsin

Arkadaşlar abartmayalım lütfen. 200 kVA lık bir UPS e en fazla % 50 fazla bir güç verebilen bir Jeneratör yeterli olacaktır. Büyük güçlü alternatörlerin empedansları küçüklerer göre her zaman daha düşüktür ki buda harmonikleri azaltır.

Sn. NECRON UPS;

Lütfen firmanız ile ilgili tanıtımlarınızı firma rehberi bölümümüzde ki şablona uygun olarak yapınız.
 
İşin birde jeneratör boyutu var sanırım 200 kva bir upsi besleyebilmeniz için 600 kva jeneratör bağlaman gerekli daha küçük bir jeneratör harmoniklerden etkilenecektir bu değer min 400 kvadır daha küçük bir jeneratörle besleyemezsin

UPS jeneratör uyumu gerçekten önemlidir. Ancak bu tip genelleme yanlış olabilir. UPS ve jeneratör uyumuna karar verebilmek için aşağıdaki etkenler devreye girer;
1- UPS yükü ve tipi.
2- UPS Redresör tipi, akım harmonik ve PF değerleri.
3- UPS redresörün yükü jeneratöre atma davranışı.
4- Jeneratörün ani ve tam yük akımlara cevabı.

Normal şartlarda olması gereken durum;
UPS yükü + UPS kayıpları + Diğer Kayıplar = Jeneratör W gücü. Yani eğer 200kVA bir UPS'sinize 160kW bir lineer yük bağlı ise UPS'in verimi %90 kabul edersek 177,77kW UPS girişinden çekilecektir. Eğer UPS'in girişi lineer ve PF=1 olabilseydi ve redresör mevcut yükünü belli bir süre aralığında jeneratöre aktarabilme özelliği var ise bu UPS'i 180kW ( 225kVA) bir jeneratörle rahatlıkla besleyebilirdiniz. İşin daha ilginci eğer PF'ü düşük bir yüke sahipsiniz örneğin 0.65 ( PC yükü gibi) bu durumda UPS girişten 130kW/0,9 =
144.44kW yük çekecek ve siz bu UPS'si ideal şartlarda örnek olarak 150kW üzerinden 187,5kVA'lık bir UPS'le besleyebilirsiniz.

UPS ile jeneratör arasındaki uyumsuzluk problemleri genellikle aşağıdaki nedenlerden ortaya çıkmakta
1- UPS girişte enerjiyi gördüğü anda örneğin 177,77kW'lık yükünü bir anda kademesiz olarak şebeye aktarmaya çalışırsa ve jeneratörünüz 180kW'lık bir jeneratör ise jeneratörün bu sıfır yükten %100 yüke çıkma durumundaki davranış tarzı önemli olacaktır. Dolayısıyla bu tip durumlarda jeneratörün 0 yükten % bir anda yüklenme değerlerine göre frekans ve gerilim değerleri incelenerek seçim yapılmalı. Gerilimin veya frekan UPS'in tekrar korumaya geçmesine neden olacağından UPS ve Jeneratör uyumlu çalışmayacaktır.
2- UPS lineer olmayan yük çeken bir cihazdır. Filtreleme tiplerine jeneratör seçimi yapılması gerekir.
3- Jeneratörlerin Xd" değerleri ve Trafoların xd" değerleri farklıdır. Bu durum trafo ile çalışmada problem olmayan gerilim distorsiyonunun jeneratörlü çalışmada problem olmasına neden olabilir.

UPS'li çalışma sistemi iki türlü düşünülmek zorunda. Inverterden çalışma ve bypassdan çalışma. Bypass çalışma durumu ise iki durum içindir. Arıza ve Bakım. Bakım anında bazı firmalar şebeke yerine jeneratör çalışma durumunu seçebilirler kesinti olmaması amacı ile ve bypass hattında genellikle herhangi bir harmonik filtreleme yoktur. Jeneratör seçimi işte bu noktada önemli zira bypass durumunda yük komple jeneratöre biranda transfer olabilir. Buda jeneratörün çökmesine ve yüklerin zarar görmesine neden olabilir. Bu noktada UPS'lerin paralel yedek çalışmasının veya bypass'tan yedeklemenin önemi ortaya çıkabilir.

Sonuç olarak ; UPS'leri besleyecek bir jeneratör seçimini belli bir yüzde vererek yapmak yanlış olacaktır. 200kVA'ya 600kVA jeneratör alacak kadar zengin bir firma değilseniz ayrıntılı olarak hesaplanmalıdır.
 
UPS jeneratör uyumu gerçekten önemlidir. Ancak bu tip genelleme yanlış olabilir. UPS ve jeneratör uyumuna karar verebilmek için aşağıdaki etkenler devreye girer;
1- UPS yükü ve tipi.
2- UPS Redresör tipi, akım harmonik ve PF değerleri.
3- UPS redresörün yükü jeneratöre atma davranışı.
4- Jeneratörün ani ve tam yük akımlara cevabı.

Normal şartlarda olması gereken durum;
UPS yükü + UPS kayıpları + Diğer Kayıplar = Jeneratör W gücü. Yani eğer 200kVA bir UPS'sinize 160kW bir lineer yük bağlı ise UPS'in verimi %90 kabul edersek 177,77kW UPS girişinden çekilecektir. Eğer UPS'in girişi lineer ve PF=1 olabilseydi ve redresör mevcut yükünü belli bir süre aralığında jeneratöre aktarabilme özelliği var ise bu UPS'i 180kW ( 225kVA) bir jeneratörle rahatlıkla besleyebilirdiniz. İşin daha ilginci eğer PF'ü düşük bir yüke sahipsiniz örneğin 0.65 ( PC yükü gibi) bu durumda UPS girişten 130kW/0,9 =
144.44kW yük çekecek ve siz bu UPS'si ideal şartlarda örnek olarak 150kW üzerinden 187,5kVA'lık bir UPS'le besleyebilirsiniz.

UPS ile jeneratör arasındaki uyumsuzluk problemleri genellikle aşağıdaki nedenlerden ortaya çıkmakta
1- UPS girişte enerjiyi gördüğü anda örneğin 177,77kW'lık yükünü bir anda kademesiz olarak şebeye aktarmaya çalışırsa ve jeneratörünüz 180kW'lık bir jeneratör ise jeneratörün bu sıfır yükten %100 yüke çıkma durumundaki davranış tarzı önemli olacaktır. Dolayısıyla bu tip durumlarda jeneratörün 0 yükten % bir anda yüklenme değerlerine göre frekans ve gerilim değerleri incelenerek seçim yapılmalı. Gerilimin veya frekan UPS'in tekrar korumaya geçmesine neden olacağından UPS ve Jeneratör uyumlu çalışmayacaktır.
2- UPS lineer olmayan yük çeken bir cihazdır. Filtreleme tiplerine jeneratör seçimi yapılması gerekir.
3- Jeneratörlerin Xd" değerleri ve Trafoların xd" değerleri farklıdır. Bu durum trafo ile çalışmada problem olmayan gerilim distorsiyonunun jeneratörlü çalışmada problem olmasına neden olabilir.

UPS'li çalışma sistemi iki türlü düşünülmek zorunda. Inverterden çalışma ve bypassdan çalışma. Bypass çalışma durumu ise iki durum içindir. Arıza ve bakım. Bakım anında bazı firmalar şebeke yerine jeneratör çalışma durumunu seçebilirler kesinti olmaması amacı ile ve bypass hattında genellikle herhangi bir harmonik filtreleme yoktur. Jeneratör seçimi işte bu noktada önemli zira bypass durumunda yük komple jeneratöre biranda transfer olabilir. Buda jeneratörün çökmesine ve yüklerin zarar görmesine neden olabilir. Bu noktada UPS'lerin paralel yedek çalışmasının veya bypass'tan yedeklemenin önemi ortaya çıkabilir.

Sonuç olarak ; UPS'leri besleyecek bir jeneratör seçimini belli bir yüzde vererek yapmak yanlış olacaktır. 200kVA'ya 600kVA jeneratör alacak kadar zengin bir firma değilseniz ayrıntılı olarak hesaplanmalıdır.

Sn. Hakan bey;
Vermiş olduğunuz matematiksel hesaplamalarınız için teşekkür ederiz. Son derece mantıklı yapılmış hesaplamalar. Ancak, genel olarak jeneratörler beslenen yükü bir anda devreye alacak şekilde imal edilmişlerdir. Ancak bazı öngörüsü yüksek olan işletme yöneticileri ana panolarında değişiklik yaptırarak yükleri kademe kademe devreye almak için çalışmalar yapmışlardır. Buna benzer bir durumda UPS lerin doğrultucu devrelerinde bulunur. Oluşturması istenilen DC gerilimi yumuşak bir şekilde oluştururlar. hatta bir ara standartların birinde 100 yada 150VDC/sn gibi bir değeri vardı diye hatırlıyorum. Bu durumda 200 kVA gücündeki bir UPS tam yükündede çalışsa arızası olmayan ve standarlara uygun olarak hiçbir jeneratörde sorun çıkartmamalı. Bundan seneler önce Türkiyenin en büyük jeneratör firması ile ortak olarak yaptığımız araştırma sonucu bu olayı görmüş ve daha sonrasında da üretici firma alternatörlerinin empedanslarını standarta oturtmuştu. (firma ismi )

Genelde işletmelerde kritik yükün tamamı UPS lerden diğer beslemeler ise jeneratör hattının beslediği hatlardan yapıldığından elektrik kesintilerinde yada bakım esnasında (trafoların) jeneratör ile sistemin beslenmesinde en kötü ups te bile kullanılsa sorun çıkacağını düşünemiyorum. Sonuçta bu cihazların bir standartları var.

Bu arada elektrik kesik iken kesinlikle ve kesinlikle kritik yükün by-pass tan çalıştırılması taraftarı değilim. İşte o zaman bir intihara eş değer bir hareket yapılmış olur. Bu tip yüklerde her zaman ONLINE UPS kullanılmalı ve herzaman yükü beslemelidir.

Doğru konfigürasyon ile sistem herzaman saat gibi işleyecektir.
 
Tossun Bey,

Haklısınız ideal şartlarda jeneratörden dolayı problem yaşanmaması gerekir. Ancak gerçek tam olarak bu şekilde değildir özellikle jeneratör gücü ve UPS gücünün birbirlerine çok yaklaştığı durumlarda sorunlar çıkacaktır. Aslında güçlerin birbirlerine yaklaşmadığı durumlarda, UPS'in boşta çalışma durumlarında da sorun çıkabilir. Dolayısıyla ek maliyetlere girmemek için bunun önceden araştırılması gerekir.

Açıklamanızda en kötü UPS bile kullanılsa sorun çıkartmaz demişsiniz. Buna katılmak mümkün değil. Standardlar her türlü işletme şartlarını tanımlamazlar. Kötü UPS tanımınızın ne olduğuna bağlı olarak jeneratörünüzün değerini seçmeniz gerekecektir. Aynı şekilde jeneratörün teknik değerleride seçimde etkili olacaktır. Bunun dışında UPS'ten besleyemeyebileceğiniz ve aynı jeneratöre bağlı diğer yüklerinizin gerilim kalitesi de jeneratör seçimde etkili olmalıdır.
 
güç kaynagı pahalı regulatör daha uygun 50 yıldır regulatör çözüyordu güç kaynağı ups daha dün meydanlara indi ups ler ancak çok aşırı hassa ve kopma olan yerle içindir ve ayrıca upsler yıllık akülerini değişmesi gerekir gve ayrıca çok elektrik harcak regulator harcamaz kaliteli bi regulator %98 çözüm verir%2 herşeyin hatası olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,726
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst