220v 1100w servo dikiş makinası motoru hız kontrol ünitesi

1. BLDC Motorlar uçları dğiştirilince ters döner. Google'da sayısız örneklerini bulabilirsiniz.

2. Hall Sensörlü olan motorlarda yine ilgili sensör/encoder uçlarını değiştirmek gerekebilir.

3. 4 butonun ortasındaki entegre 4lü Led Display sürücü entegresidir.

4. Üzerinde "D" yazan tuşa her basışınızda yön değiştiği için ve "yönün yanlışlşkla değişimini önlemek" için motorun hangi yönde döndüğü bilgisi gerekir.

5. Bu bilgi Hall sensörden kolaylıkla alınır ve basit bir deve ile yön karşılaştırılır ve istenilen şekilde yön "ters çevrilir"
Mesela:.

direction_info.png

zira kapasitörde enerji birikmesi sonucu stop ettigimde motor kısa süre dönmeye devam ediyor.
Bu kondansatörlerden ziyade Devreyi korumak için yapılmıştır.
Motor uçları kısa devre edilerek, tabiki uçları ayırmak şartı ile motor freni yapılabilir, ancak BLDC motorlarda bu istediğiniz kadar mükemmel fren olmaz.

Bunun için harici takılan frenler vardır.

İstediğiniz şeyleri yapabilmeniz için öncelikle osilaskop gerekir,

degerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim.ancak sizin belirttiginiz bilgileri uygulayacak kapasitede bilgiye sahip degilim.bunu enkolay nasıl halledebilirim bu yardıma ihtiyacım var.

bunu enkolay nasıl halledebilirim
Pek kolay olmayabilir.
Ancak yapabilirsiniz, Yeter ki titiz ve dikkatli çalışın.

Öncelikle uygulamanız ile ilgili detaylı bilgi verin, olup olamıyacağına sonra karar verilir.

Yani eldekileri kullanacağım derken elinizdekilerden olmayın.

Ayrıca isteklerinizin önem derecesini anlatın.
Mesela istediğniz yöne değilde ters dönmesi veya tam fren yapmaması ne kadar problem vs..

evet.ben 60 yaşında emekli bir torna ustasıyım.akcigerlerimde sorunlar nedeni ile 2 sefer ameliyat geçirdim.birde üstüne covid virüs salgını nedeni ile havası temiz nemi olan bir akdeniz bölgesinde kendimi toplumdan insanlardan saglıgım nedeni ile tecrit ettim boş zamanlarımı degerlendirmek amacı ile küçük bir atölye kurdum burda.kar amacı olmayan işlerle ugraşıyorum.elimde craft marka bir torna ve freze tezgahı var.freze tazgahın motoru 500w bir motor ve gücü çok zayıf.çalışırken devamlı stop ediyor çalışmıyor.bu yüzden bu 1100w lık motoru aliexpresden 30 euro limit gelmeden almıştım.bu freze tezgahına upgrade yapmaya çalışırken hız kontrolü ve durdurma problemi yaşadım.bu yüzden arayışlara girdim.etrafımda pek ustaların ve sanayinin olmadıgı bu bölgede bu problemi çözmeye çalışşıyorum.benim istedigim.motorun ileri geri 2 butonla çalıştırabilmek ve acil stop dügmesini uygulayabilmek.bu yüzden sizin gibi bilgili kardeşlerimden yardım almaya çalışıyorum.bu kontrol kutusunun yenisini ve istedigim özelliklerde almak istedim ancak ne yazıkki.yurtdışı alışveriş limitini ticaret bakanlıgı 30 euroya düşürünce bunu alamadım.sorunu içerde çözmeye çalışıyorum.kısaca benim detaylı istegim budur.saygılarımla.
Pek kolay olmayabilir.
Ancak yapabilirsiniz, Yeter ki titiz ve dikkatli çalışın.

Öncelikle uygulamanız ile ilgili detaylı bilgi verin, olup olamıyacağına sonra karar verilir.

Yani eldekileri kullanacağım derken elinizdekilerden olmayın.

Ayrıca isteklerinizin önem derecesini anlatın.
Mesela istediğniz yöne değilde ters dönmesi veya tam fren yapmaması ne kadar problem vs..

Tamam, korktuğum kadar değilmiş.
Frezenin Spindle motoru olarak kullanacaksınız
Önce yön değiştirme ne kadar önemli, yani D butonuna basmanız yeterli olmuyor mu?
Frenlemeyi ne için istiyorsunuz Yavaşça durmasının sıkıntısı nedir.

frezenin orginal kutusunda 1-0-2 şalteri potansiyometre,hız göstergesi ve acil stop butonu mevcut.bu servo motorun kumanda kutusu büyük olunca frezeye monte etmede sorun var.bunun için bende bu kumanda kartını frezde elimin altında olacak şekilde kablosunu uzatarak istedigim işlevleri yapmasını istedim.resimdeki gibi olmasını istiyorum.

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-01-19 220644.png
    Ekran görüntüsü 2025-01-19 220644.png
    402.9 KB · Görüntüleme: 165
1. Freze tezgahınızdaki mevcut kontrol kutusunun fotosu ve ölçüleri?
2. Bundan bir önceki mesajımdaki sorulara cevap rica ederim.

Buton yerine pako şalter koymayı elle değişimini daha kolay olması ve gözle bakıldığında ileri yada geri döndüğünün daha kolay kontrolü için tercih edildiğini düşünüyorum.

Orjinal panodaki buton çok küçük ve parça işleme esnasında ufacık butonla yön değiştirmek zor olacaktır. Bunda bende hemfikirim.

Bence yine yön değişimi için buton kullanılsın ama daha büyük ve kullanışlı bir buton pako ile aynı görevi görecektir. Yani pako şalter büyüklüğünde tek bir buton aynı işi rahatlıkla görür.

Diğer versiyon kutuda da iki buton var anladığım kadarıyla yön değiştirmek için. Yani o kutuda da pako şalter yok. Çok bir değişim yok. Görselden bu anlaşılıyor. Sadece acil duruş için buton konulmuş.

Bence buton modifikastonu ve fren tertibatı düşünmek daha mantıklı ve kolay olacaktır.

serkan kardeşimin görüşlerine katılmakla birlikte.örnegin frezede bir klavuz diş çekme veya divizörle işlemler yaparken ileri geri çalıştırmalar olacak bunun için pratik bir ileri geri dügmesi olması gerekli.ayrıca acil stop iş parçasının güvenligi için.yani stop ettiginde hemen durması önemli zira işi bozma ihtimali olur.aşagıda frezenin resimlerini yükledim.hız kontrol panesinin ölçüleri hakkında bilgi verir sanırım.

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-01-25 005751.png
    Ekran görüntüsü 2025-01-25 005751.png
    1.5 MB · Görüntüleme: 158
  • vlcsnap-2025-01-25-00h53m25s927.png
    vlcsnap-2025-01-25-00h53m25s927.png
    1 MB · Görüntüleme: 169
serkan kardeşimin görüşlerine katılmakla birlikte.örnegin frezede bir klavuz diş çekme veya divizörle işlemler yaparken ileri geri çalıştırmalar olacak bunun için pratik bir ileri geri dügmesi olması gerekli.ayrıca acil stop iş parçasının güvenligi için.yani stop ettiginde hemen durması önemli zira işi bozma ihtimali olur.aşagıda frezenin resimlerini yükledim.hız kontrol panesinin ölçüleri hakkında bilgi verir sanırım.

Üstadım bende sizinle aynı fikirdeyim. Siz alışagelmiş kontrol panosunu arıyorsunuz. Yön için 1 - 0 - 2 pako ve acil duruş için mantar buton. Ama sanırım aklımdakileri doğru aktaramıyorum.

Bence,

Pako şalter yerine yaklaşık aynı büyüklükte aşağıdaki gibi bir buton kullanmak aynı görevi görecektir. Amaç yön değiştirmek ve orjinal kartın üzerindeki buton çok küçük. Diş çekerken birden geri dönmek o butonla hassas olmaz. Elle alışageldiğiniz geri dönme ayarını yapamıyorsunuz diye düşünüyorum. Yada butonu hissedip yönü değiştirmek sizin o an için iş parçasındaki dikkatinizi dağıttığını düşünüyorum.

Fren konusundan önce yön değiştirme konusunu inceleyelim. Freni ikinci olarak düşünelim. Önceliğimiz yön değiştirme olsun.

Pako yerine böyle büyük bir buton ile yön değiştirmek aynı görevi görmez mi? Sizin için.

images (4).jpeg

Forum istatistikleri

Konular
133,406
Kullanıcılar
459,345
Son üye
MottoEnerji

Yeni konular

Geri