24 volt otobusde 12 volt akü şarj etmek

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Pasam39
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Pasam39

Üye
1;
Benim aracım 24 volt ben 12 volt bir ayrı alternatör takarak 12 volt akümü şarj edeceğim ama araç tamamen 24 volt alternatör şase yani eskiyi motor blogundan veya takıldığı vidadan alıyor tüm tesisat 24 volt 12 volt alternatör yanar mı
2;
Araştırmalarım da 12 volt 150 amperin üstünde bir şarj dinamosu bulamadım 12 volt 240-300 amper akü bağlamayı düşünüyorum 12 volt 150 amper sarj dinomosu 12 volt 250-300 amper aküyü tam doldurur mu
3;
Müzik sistemi kurucam ve aracın akülerinden ayrı olmasını istiyorum çünkü müzik dinlerken en azından çalıştırma sistemim zarar görmez ve akülerin bitip dağ başında veya sağil de kalmak istemiyorum aracım 2006 model Otokar Sultan 145 s zaten tesisatı cok iyi değil ve kimse bakmak istemiyor bakanda uçuk fiyat çekiyor
# Tesisat;
2 bass
4 oval kolon
2 anfi
Android teyp
İleride daha da kolon veya anfi elliye bilirim

Sistemin ne kadar güç çektiği önemli! Ona göre öneride bulunulabilir. Belki bir adet gerekli güçte DC-DC regülatör ile 24V 14.4V'a düşürülüp, bir devre üzerinden akü şarj edilebilir.

Ayrıca kurşun tabanlı aküler kapasitelerinin onda biri akımla sağlıklı şarj olurlar.

Son düzenleme:
Yapay zekanın verdiği cevap
Harika bir proje düşünmüşsünüz ve sorduğunuz sorular tam olarak bu işin en kritik noktaları. Aracın ana tesisatından (marş sistemi) müzik sistemini ayırmak, özellikle 24V bir araçta (Otokar Sultan gibi), yapılması gereken en doğru ve en güvenli harekettir.

İşte sorularınızın teknik cevapları:

1. 24V Şaseye 12V Alternatör Bağlamak (Yanar mı?)​

Evet, çok haklısınız, bu çok riskli bir durumdur.

Eğer standart bir 12V alternatör (normal bir binek araçtan sökülmüş) kullanırsanız, o alternatörün dış kasası ve montaj ayağı aynı zamanda 12V sistemin eksi (-) / şasesidir.

Sizin aracınızın motor bloğu ise 24V sistemin eksi (-) / şasesidir.

Eğer her iki sistem de "negatif şase" kullanıyorsa (ki 2006 model araçta %99 öyledir), iki şaseyi (kasayı ve motor bloğunu) birbirine bağlamak teoride sadece şaseleri birleştirir. Ancak bu, iki farklı voltaj sistemini aynı şase üzerinden birleştirmek demektir ve bu felakettir.

En ufak bir kaçak, 24V sistemden gelecek bir ark veya bir kablolama hatası, 12V sisteminize 24V "sıçramasına" ve bağladığınız tüm 12V sistemi (anfiler, teyp, 12V akü ve 12V alternatörün regülatörü) anında yakmasına neden olur.

Doğru Çözüm: "İzole Şase" Alternatör​

Bu iş için kullanmanız gereken özel bir alternatör tipi vardır: "İzole Şase" (Isolated Ground) 12V Alternatör.

• Bu alternatörlerde dış kasa/gövde nötrdür. Yani şaseye (eksiye) bağlı değildir.
  • Arka kapağında hem B+ (Pozitif) çıkışı hem de B- (Negatif) çıkışı için ayrı ayrı kalın vidalı terminaller bulunur.
  • Bu sayede, alternatörün B- (Negatif) terminalini kalın bir kabloyla direkt 12V akünüzün eksi kutbuna bağlarsınız. B+ (Pozitif) terminalini de 12V akünüzün artı kutbuna bağlarsınız.
  • Böylece sizin 12V sisteminiz (alternatör + akü + anfiler), aracın 24V şasesinden tamamen bağımsız ve izole (yüzer/floating) hale gelir. Motor bloğuna temas etse bile hiçbir risk oluşturmaz.
Bu tip alternatörleri "marin alternatör" (yat/tekne tipi) veya "ağır iş makinesi alternatörü" olarak aratabilirsiniz.

2. 150A Alternatör 300Ah Aküyü Doldurur mu?​

Evet, kesinlikle doldurur. Hatta bu kombinasyon tam da olması gerekendir.

Bu iki değeri karıştırmamak lazım:

• 150 Amper (A): Bu, alternatörün üretebileceği akım hızıdır. Yani musluktan saniyede akan su miktarıdır.
  • 300 Amper-Saat (Ah): Bu, akünün kapasitesidir. Yani havuzun toplam alabileceği su miktarıdır.
150A'lik bir musluk, 300Ah'lik bir havuzu (tamamen boşsa) teorik olarak 2 saatte (300 / 150 = 2) doldurur (pratikte kayıplarla 3-4 saati bulur).

Sizin senaryonuzda olay şudur:Siz müzik dinlerken, sisteminiz (anfiler vb.) diyelim ki ortalama 100A akım çekiyor.Aracınız çalışırken 150A'lik alternatörünüzün:

1. 100 Amperi doğrudan müzik sisteminizi beslemeye gider.
  2. Geriye kalan 50 Amperi ise 300Ah'lik akünüzü şarj etmek için kullanılır.
Eğer bass vurduğunda sisteminiz anlık 200A çekerse:

1. Alternatör 150A verir.
  2. Eksik kalan 50A ise aküden çekilir.
Bu sistemde 300Ah'lik devasa akü bir "tampon" (buffer) görevi görür. Alternatörün yetmediği anlık yüksek çekişleri karşılar ve sistemin voltajının düşmesini engeller. Yani 150A alternatör ve 250-300Ah akü kombinasyonu bu iş için çok mantıklı ve idealdir.

3. Proje ve Tesisat Hakkında Ekstra Önemli Notlar​

Planınız çok iyi ancak bu kadar yüksek akımla (150A) çalışırken güvenlik hayati önem taşır.

1. Akü Tipi: Müzik sistemi için standart bir "marş aküsü" (sulu tip) kullanamazsınız. Sürekli deşarja gelemez. Sizin "Derin Döngü" (Deep Cycle) bir aküye ihtiyacınız var. Piyasada "Jel Akü" veya "AGM Akü" olarak aradığınız 250-300Ah'lik modeller bu iş için uygundur.
  2. KABLO KALINLIĞI: Bu sistemdeki en önemli şey! 150A akımı taşımak için 12V alternatör ile 12V akü arasına çok kalın kablo çekmeniz gerekir. Mesafeye göre değişir ama en az 35mm² veya 50mm² (piyasa tabiriyle 0 AWG veya 2 AWG) saf bakır "kaynak kablosu" kullanmalısınız. Aynı kalınlıkta bir kabloyu da aküden anfilerin dağıtım bloğuna çekmelisiniz. İnce kablo kullanırsanız kablo erir ve araçta yangın çıkar.
  3. SİGORTA (ŞART!):
    • 12V Alternatörün B+ çıkışı ile 12V akünün artı kutbu arasına mutlaka 150A - 200A arası bir ANL Sigorta (bıçak tipi büyük sigorta) koymalısınız.
    • 12V Akünün artı kutbundan anfilere giden ana kabloya da mutlaka anfilerin toplam çekeceği akıma uygun (örneğin 150A) bir ANL Sigorta daha koymalısınız.
Bu işi kendiniz yapacaksanız lütfen "izole şase alternatör", "kablo kalınlığı hesabı" ve "ANL sigorta" konularına çok dikkat edin.

Projeniz için spesifik bir izole şase alternatör modeli veya kullanmanız gereken kablo kalınlığının hesabı gibi konularda daha fazla detay isterseniz sorabilirsiniz.

YZ'nin ipiyle kuyuya inen orada kalabilir, demedi deme!

Arabamda abs üzerinden dolaylı lastik basınç tespitini kodladım. Fakat lastik basıncı düşük uyarısı aldığımda sıfırlamak/reSET için bir düğme/buton bağlamak istiyorum, her bir YZ firması ayrı ayrı cevaplar verdi.:(

Neyse en kolayı yukarıda önerdiğim 24 volt'tan 12 volt'a buck/düşürücü konvertör ile gerekli gücü sağlamanız. Sadece tesisatın ne kadar güç çektiğini tespit etmeniz.

1- yanmaz, hiç bir sorun olmaz.
2- Doldurur. Ses tesisatı çok ucuk kaçık değil.

Açık havada “disko tarzı” müzik çalan, mesela 100 Watt RMS bir amplinin 1 saat içinde ortalama ne kadar enerji tüketeceği birkaç faktöre bağlıdır:

1) Amplinin aküden çektiği güç, verim ve müzik sinyalinin ortalamasına göre değişir.

2) Verim, AB sınıfı ampli ise: %50–60, D sınıfı ampli ise: %85–92

3) Müzik sinyali ortalaması:
Disko tarzı müzikte ortalama çıkış gücü peak değerinin yaklaşık %20–40’ı civarında olur.
Yani 100 W bir ampli, sürekli 100 W vermez; genelde (müzik ile) 20–40 W civarında ortalama güçte çalışır.

Eğer Class AB ampli ise:
Ortalama çıkış gücü ≈ 30 W
Harcanan güç = Çıkış gücü / Verim
≈ 30 W / 0.55
≈ 55 Watt

Eğer Class D ampli ise:
Harcanan güç ≈ 30 W / 0.90
≈ 33 Watt

Gerçekte ortama bağlı olarak:

1 saat açık hava disko müziği için yaklaşık 40 – 60 Watt (saat) tüketirsiniz

Aküden çekilen Ah miktarı

Ah = Wh / V = 60 / 12 = 5Ah

Yani 5 Ah çekiliyor.

Bu, 100Ah akünün yaklaşık %5 boşalması demek.
Voltaj düşümü tahmini %5, voltaj düşümü için ortalama 12V kurşun-asit aküde:
Yük altında voltaj düşümü 60 Wh tükettiğinde 12V 100Ah akü en fazla: 0.15V arası düşer
.
Yani çok az voltaj düşümü oluyor, 2*100W olsa bile. Ayrıca ampli güçlerine inanmayın, Çoğunluıkla Çin Watı'ndan bahsedilir. RMS güce bakmak gerekir.

Sonuçta sçtiğimiz 12V akü yanlış bir tercih olabilir
Tam güçleri ve süreyi yazarsanız çözüm daha kolay olabilir, mesela alttaki gibi bir ürün::

https://www.wehopower.com/product/24v-to-12v-30a-360w-dc-to-dc-converter

YZ'nin ipiyle kuyuya inen orada kalabilir, demedi deme!

Arabamda abs üzerinden dolaylı lastik basınç tespitini kodladım. Fakat lastik basıncı düşük uyarısı aldığımda sıfırlamak/reSET için bir düğme/buton bağlamak istiyorum, her bir YZ firması ayrı ayrı cevaplar verdi.:(

Neyse en kolayı yukarıda önerdiğim 24 volt'tan 12 volt'a buck/düşürücü konvertör ile gerekli gücü sağlamanız. Sadece tesisatın ne kadar güç çektiğini tespit etmeniz.
Merak etme forumda ve bir çok mecrada artık insanlar yapay zeka ile cevap veriyor. Biraz akıllı olanları ve üşenmeyenleri az buçuk çıkan metni değiştiriyor. Geçenlerde ekşi sözlük platformunda bu konu tartışıldı Debe kısmında bir sürü debe olmuş yapay zeka entrysi ifşalandı.
Ben bu forumda sanırım 2 ya da 3 tane belki 5 tane ai cevabı yazdım o da zaten ai'ye dikkat çeken bir paylaşımdan sonra oldu. Yani 2-3 günlük süreç...
Bir çok yerde insanlar farkında olmadan yapay zekanın ipiyle iniyor ve bir kısmı dediğiniz gibi orada kalıyor. Yanlış bir sonuç çıkıyor, verilen cevabı sorgulamıyor sanırım ben yanlış bağladım diyor :)
Burada da açıkça yapay zeka olanlar belli oluyor. Yapay zekaya sorarak hangisi gerçek anlayabilirsiniz ki zaten yazdırılan metinler aşırı sırıtıyor. Doğal değiller... Kim uğraşır?
Üstteki cevap için gemini %95 üstünde ihtimalle yapay zeka diye cevap verdi :)

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri