rsimsek
Profesyonel Üye
Merhabalar arkadaşlar, önceki mesajlarımda söz ettiğim 12 volt solar/güneş paneli sistemi için, ileride hem 24 volt'luk sistem için hem de ikinci bir Panel alıp, ihtiyaca göre bir tık daha genişletebilmek açısından, şimdi almak istediğim 320, 340 veya 380 watt 24 volt'luk bir panelin by-pass diyotlarından ya da busbar iskeleti üzerinden hücrelerin yarısını ayrı bir 12 volt diğer yarısını da ayrı bir 12 volt şekline getirmek mümkün mü? Yani aralarında seri ya da paralel olarak bağlı 60 hücrelik bir panelden otuzar hücre olarak iyiye ayırmak mümkün mü? Yakından gözlemleyebileceğim bir panelim henüz olmadığından çok basit bir soru gibi algılanabilir. Bir satıcıya sorduğumda mümkün değil cevabı sonrası buradan sizlere sormak istedim. Çünkü 12 volt'lük panellerde yine satıcılardan aldığım bilgilere göre en yüksek güç 190 watt'mış. 220, 240 watt gibi bir değerde 12 volt panele ihtiyacım var. Sistemi 12 volt led aydınlatma ve 12 volt ile çalışan kamera kayıt sistemi için kullanacağım. Dolaysıyla en verimli kullanım için araya inverter kullanıp yükseltip tekrar düşürme kayıpları oluşmayacak. Sanki paneldeki kanallar birbirinden ayrılıp yalıtılırsa bu iş olur diye düşünüyorum, bilgisi olan var mı?
Şurada panel üretim aşaması anlatılmış. Anladığım kadarıyla her bir polikristal panel hücresi için 2018 şartlarında aşağıdaki değerler verilmiş. Monokristal tekniğinde ve geçen sürede akım değerleri değişmiş olabilir.
Güç: 4,4 W
Voltaj: 0,52 V
Akım: 8,62 A
Boyut: 156mmx156mm
Dolaysıyla 36 hücre 12 volt (maks 17.8V), 24 volt (maks 38,6V)'a tekabül ediyor. Fakat laminasyon ve temperli cam katmanlarından dolayı iletim kanallarına müdahale etmek mümkün olur mu bilemiyorum. Ya da üreticiye yazıp ister 12 volt ister 24 volt şeklinde kullanılabilen panel yapmasını rica etmek kalıyor.
72 hücreli panelin her iki ayrı 36 panelini gruplayıp bir eksi bir artı ucu birleştirince yine 24 volt, ayrı ayrı kullanınca 12 şer volt olarak kullanmak mümkün. Böyle bir tasarımda panelde dört adet bağlantı kablosu olmalı. Belki daha kolay bir yolu da olabilir?
Şurada panel üretim aşaması anlatılmış. Anladığım kadarıyla her bir polikristal panel hücresi için 2018 şartlarında aşağıdaki değerler verilmiş. Monokristal tekniğinde ve geçen sürede akım değerleri değişmiş olabilir.
Güç: 4,4 W
Voltaj: 0,52 V
Akım: 8,62 A
Boyut: 156mmx156mm
Dolaysıyla 36 hücre 12 volt (maks 17.8V), 24 volt (maks 38,6V)'a tekabül ediyor. Fakat laminasyon ve temperli cam katmanlarından dolayı iletim kanallarına müdahale etmek mümkün olur mu bilemiyorum. Ya da üreticiye yazıp ister 12 volt ister 24 volt şeklinde kullanılabilen panel yapmasını rica etmek kalıyor.
72 hücreli panelin her iki ayrı 36 panelini gruplayıp bir eksi bir artı ucu birleştirince yine 24 volt, ayrı ayrı kullanınca 12 şer volt olarak kullanmak mümkün. Böyle bir tasarımda panelde dört adet bağlantı kablosu olmalı. Belki daha kolay bir yolu da olabilir?
Son aşamada by-pass diyotlar ilave edilebiliyorsa arka kısımda iletim kanallarına ulaşmak mümkündür anlamı çıkar mı?3.6) Çerçeve Pres Hattı
Panellerin kenar düzeltmeleri ve kesimleri yapıldıktan sonra çerçevenin oturtulması için bu hatta gönderilir. Çerçeve işlemi tamamlandıktan sonra, panellere by-pass diyotları ve klemensler monte edilir.