electrics
Üye
arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ledli armatürleri de tabiki araştırdım elimsan ın ledli armatürlerini inceledim. 150w sodyum buharlının yaptığı işi 40w ledli aramtür yaparmı bilmiyorum. 150 w sodyum buharlı ampülün 17000 lümen ışık şiddeti var. elimsan kataloğunda ise 40w ledli armatür için 26-30 lüx civarında yazıyor. araştırdım lümen ile lüx ilişkisini lüx=lümen/metrekare olarak verilmiş. ama 17000 lümen ile 26 lüx arasında yine de ilşki kuramadım...
sayın volcanoos böyle bir ilişki kurulabilir ama bunu ancak deneme ve hesap ile yaparsınız, katalog bilgisi olmadan yapabileceğiniz pratikte çok şey yok.
Şöyle ki lümen ışık akısıdır yani kaynaktan çıkan ışık çizgilerinin nicel ölçütüdür. Lüx ise ikiye ayrılır (beni bağışlayın bildiğimi söylüyorum yanlışsa lütfen biri düzeltsin çünkü iddia etmekten hoşlanmam) biri kaynağın ışık şiddeti ikincisi alanın aydınlık seviyesi, Birinci durumda bir top düşünün güneş gibi mesela bu kaynaktan çıkan tüm ışık akısının bu güneşin radyal açı cinsinden meydana getirdiği (belli bir kabullenme ile belirlenen bir mesafede olmak üzere )alana bölünmesidir. Yani ne kadar ışık o kadar aydınlık şiddeti. Diğeri ise uygulama alanı ile alakalı, yani ışık nereye düşecek mesela dünyaya , o zaman bu ışık akısının miktarı dünyanın bu akıya dik alanına bölünür ki bu da aydınlık seviyesini belirtir. Dolayısı ile armatürün şekli ve aydınlık şiddeti belirleyicidir bu durumda ve bunu hesapla ve öyle kolay kolay olmasa da buluruz..