mehmet.bey
Profesyonel Üye
Digikey, Arrow, Farnel gibi bir yerlerden "low esr"
kondansatör bulabilirsiniz.
kondansatör bulabilirsiniz.
Kapasitif değerlerinin yanında, esr değeri
de önemli. Ölçebildiniz mi?
Üstad farad değiştiğinde devrede farklılık olur ama kapasitorun voltajı değiştiğinde neden fark oluyor.bunu ilk kez duydum ondan öğrenmek isterim sizden(+) artı değerde % 10-15 voltaj ve farad değeri olarak kabul edilebilir ama daha yükseği tavsiye edilmez. devreye fazladan yük biner. kondastör dolarken geç dolar boşalırken yavaş boşalır, boşalırken de voltaj baskısı artar. (yerine büyük taktığında)
kapasitör ile pil arasında çok büyük fark yok çalışma bakımından. pil amca çok yavaştır kapasitör amca çok hızlıdır. şarj deşarj döngüsü olarak. kapasitörün görevi nedir? sistemdeki voltajı düzenlemektir. sabitlemektir. dengelemektir. gelen voltaj yüksek veya düşük alır depolar (kapasitesi kadar) ve sisteme geri verir (ihtiyaç kadar) basite indirgeyelim. sistem 12 volt olsun gelen voltaj sabite yakın acık oynasın burada 16 volt kapasitör iyicedir. gelen voltaj 10 voltta olsa 14 voltta olsa kapasitör bunu emer ve sistemine 12 volt kullanım olarak verir. peki aynı yere 35 volt kapasitör koyarsak ne olur? 35 volta kadar dolacam diye uğraşır 12 voltu dengeleyeceğim diye kendini sıkar.. bu arada matematik benim işim değil. bilgim de değil.Üstad farad değiştiğinde devrede farklılık olur ama kapasitorun voltajı değiştiğinde neden fark oluyor.bunu ilk kez duydum ondan öğrenmek isterim sizden
35volt gelmediği için dolmayacak çalışmasına gerek kalmayacak gibi düşünüyorum ustalarımız kondansatörü bir bardak gibi anlatırdı cirakken bize voltajı nekadar yüksek olursa okadar büyük bardak gibi içine o sevyeye kadar su koyarsın demişti istersen büyük bardağa az su koyarsın bunun bir sakıncası yok farad içinde bardağın genişliği örneği vardı bardak çok genişse 1litre su belki 10 santim yükseltecekkapasitör ile pil arasında çok büyük fark yok çalışma bakımından. pil amca çok yavaştır kapasitör amca çok hızlıdır. şarj deşarj döngüsü olarak. kapasitörün görevi nedir? sistemdeki voltajı düzenlemektir. sabitlemektir. dengelemektir. gelen voltaj yüksek veya düşük alır depolar (kapasitesi kadar) ve sisteme geri verir (ihtiyaç kadar) basite indirgeyelim. sistem 12 volt olsun gelen voltaj sabite yakın acık oynasın burada 16 volt kapasitör iyicedir. gelen voltaj 10 voltta olsa 14 voltta olsa kapasitör bunu emer ve sistemine 12 volt kullanım olarak verir. peki aynı yere 35 volt kapasitör koyarsak ne olur? 35 volta kadar dolacam diye uğraşır 12 voltu dengeleyeceğim diye kendini sıkar.. bu arada matematik benim işim değil. bilgim de değil.