3 Faz Elektrİk

Sayacı besleyen akım trafoları çekilen akıma göre seçilmektedir. Tabidir ki oranları değişik olmaktadır.Sayaç çarpanıda buna göre değişmektedir.

Tedaş son zamanlarda 100 Ampere kadar akım çekmesi muhtemel abonelerinde direk sayaç kullanılmasını istiyor.Ama 100 amper çekebilecek bir abonede 100/5 Amper oranlı akım trafosu kullanarak X5 A. 3X220/380 V. sayaç kullanılmasındada teknik olarak bir sakınca yoktur.

Abonelerde tek faz veya üç faz kullanılmasının kriteri abonenin gücüdür. Kurulu gücü 21 KW olan bir kullanım yerini tek fazla beslemek mümkün değildir.Tedaşta buna onay vermez.Mutlaka üç fazla beslenmesini ister.

Tek fazla beslendiğini varsayarsak 21 KW gücün bir saatlik tüketimi 21 KWH tir.
Aynı tesisatı üç fazla beslediğinizde faz başına güç 7 kw olacağından, sayaçlarda her fazdan çekilen gücü aritmatik olarak toplayarak kaydettiğinden, sayacın kaydedeceği toplam tüketim 21 kwh.olacaktır.

Tedaş'ın tek fazla veya üç fazla beslenme şekline göre elektrik tarifesi yoktur.Elektrik tarifeleri mesken-sanayi-ticarethane-şantiye v.b. gruplara değişik fiatlar uygulanmaktadır.Abone grubu olarak nitelendirilir bu durum.

İlave = Vergili 188 krş.luk fiat kategorisi Resmi daire-Şantiye tarifesine tekabül eder.
 
sayın zeum evet benim bahsettiğim yerde polisevi.acaba bu 9 tane güneş enerji yeterlimi acaba termostat ayarları 60 dereceye ayarlı.40 kadar oda var günün her saatinde insanlar banyo,sıcak su vb.olarak sıcak suyu kullanıyor şu ana kadar bir randuman alamadık.devam etmelimiyiz yoksa sökmekmi gerekir.sıcak su yok denecek kadar az.24 saat açık duruyor bu rezinstanslar.bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim ona göre ayarlıyalım.teşekkür ederim şimdiden
 
Güneş enerjisi konusunda bilgim yok.Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olacaklardır inşallah.Kolay gelsin..
 
tumu1976 ' Alıntı:
sayın zeum evet benim bahsettiğim yerde polisevi.acaba bu 9 tane güneş enerji yeterlimi acaba termostat ayarları 60 dereceye ayarlı.40 kadar oda var günün her saatinde insanlar banyo,sıcak su vb.olarak sıcak suyu kullanıyor şu ana kadar bir randuman alamadık.devam etmelimiyiz yoksa sökmekmi gerekir.sıcak su yok denecek kadar az.24 saat açık duruyor bu rezinstanslar.bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim ona göre ayarlıyalım.teşekkür ederim şimdiden



Kullanılan güneş enerjısinin depo su hacmi kaç litre ,
Örneğin 180 litrelik depo için 2, 240 litrelik depo için 3, 400 litrelik depo için 4 adet kollektör kullanılması ideal ve randimanlıdır, istediğiniz verimi alabilmek için 9 adet 400 litrelik depo / 36 adet kollektör kullanmanız şart. Ayrıca bu gibi kalabalık yerlerde depolu sistem yerine resimde görüldüğü gibi merkezi ısıtma sistemi kullanılır ,Rezistans kullanmaya gerek duyulmaz.Yaşanan olumsuzluklar uygulamadaki hatalardan dolayıdır.
Sisteminizi yeniden tasarlayın ;)
 
arkadasım resımden anladıgım kadarıyla senın gunes enerjısının su sırkulasyonunda sorunun var .gunes enerjısındekı ısınan su sıstemden dolasmıyor.eger yardım etmemı ıstıyorsanız sızınle olayın oldugu yerde tabııkı mumkunse bırebır gorusebılırız.
 
bir konutta 3 fazın kullanılması gercekten bencede sakıncalı evde oturuyorsun tv izlerken lamba söndü sonra başlıyorsun vıdı vıdı konuşmaya HÜSEYİN FAZIN BİRİ GİTTİİİİİİİİİİİİ :)
 
Sayın TUMU1976; Sorunuzda, sanırım binanın üstünde 9 adet güneş enerjili ısıtma paneli olduğunu ve güneş enerjisinin yetersiz olduğu durumlarda (gece,kapalı havalarda ve sıcak suyun çok kullanıldığı zamanlarda) panel suyu sıcaklığının ısıtıcı rezistanslarla yükseltildiğini anladım. Rezistanslar omik alıcılar olduğu için aktif güç tüketirler. Kapasitif ve indüktif değerlere bir etkisi yoktur.
 
evet gece güneş mevcut değil ama fotovolaik pillerle elektrik üretip bunuda aküde depolayıp invertörle ac ye çevirip sürekli elektrik kullanabilirsin.ama bu maliyetli bir sistem güneş pilleri yurtdışından geliyor.
hatta çatıya dikey eksenli rüzgar jeneratörü kurup rüzgardan elektrik üretebilirsin.bunlarıda 12 volt rezistanslar varmış.bunlara bağlayıp bedava elekrik üretebilirsin.ama bu rezistanslar ne kadar verimli bilemiyorum?
 
Teknikadam_41 ' Alıntı:
Ben bir dairenin üç fazla beslenmesini mantıklı bulmuyorum bunun getirmiş olduğu sıkıntıları yaşamamızdan dolayı olmalı. Hiç bir avantajı olmadığı gibi dezavantajlarının çok olduğunu savunuyorum. Amaç dengeli yüklenme sağlamaksa daireyi üç fazla beslemek en büyük dengesizliği yaratmak çünkü daire içi sigorta panosunda linyeler fazlara dağılmış örneğin fırın R fazında ütümü taktığım prizde R faz linyesinden aydınlatmamda R fazı linyesine denk gelsin ki bu gayet olası bir durum. Bağımsız özel linyeler(Fırın Rfazı,çamaşır.makSfazı,bulaşık.makTfazı), diğer priz linyesi ortalama 3 adet aydınlatma linyeside 2 adet olsun. Anlattığım durumda yükün hepsi R fazına yüklenir oysaki daire tek fazdan beslense 1 daire yükü aşağı yukarı aynıdır ana panoda daireler fazlara göre sıralandığından daha dengeli bir durum sağlanmış olacaktır bu olay tecrübelerimizlede sabittir. İkinci dezavantaj faz çakışması ihtimali, üçüncü dezavantaj kolon nötr'ü koptuğunda yada gevşediğinde daire içinde yükler üzerinde aşırı dengesiz gerilimler oluşmakta tek fazlı beslemede bu gerçekleşmez. Projelendirmede kesit hesabı daire dengeli yüklenecekmiş gibi yapılır bu lüks dairelerde sıkıntı yaratır klima,jakuzi,v.s toplam yükün fazla olması dengesiz yüklenme riskininde fazla olabileceği anlamına gelir. Neticede ben dairelerin tek fazla beslenmesinin doğru olduğunu düşünenlerdenim.Saygılar...



ne kadar yanlış bir izlenim;artık bundan sonra normal dairelerde de zamanla 3 fazlı sisteme geçilecek demedi demeyin,zaten olması gerekende budur,bütün işler bitmiş daire oturulacak hale gelmiş ev sahibi üç fazlı ısıtıcı takmak istiyor,trafize almak istiyor abonesini,ben artık bütün yaptığım dairelere 5x6 lık kablo çekiyorum,zeminini ona göre hazırlıyorum,borusunu 26 lık atıyorum ve bence en güzeli bu çoook başıma geldi normal beş katlı darenin en üst katları dublex iki blok üçer daire altı tane dairenin sahibi yapılmış bitmiş panosu koyulmuş monafaze çekilmiş yerlere şimdi trafize istiyorlar buyur bakalım çöz bu kablolar nereden nasıl geçecek panoya trafize saati nasıl koyacaksın neyse ama arkadaşımın yazdığı gibi dezavantajı yok aksine avantajı çook,faz çakışması ne alaka,dengerli bir şekilde dağıtıp bağlantılarını dengeli bir şekilde yaptınmı hiç bir sakıncası yok,....
 
merhaba arkadaşlar 3 faz sistemlerde 120 derece faz farkı neden kullanılır?bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim şimdiden teşekkkürler.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,289
Mesajlar
935,127
Kullanıcılar
453,541
Son üye
qzbek

Yeni konular

Geri
Üst