3 faz toprak ve nötr problemi hk?

Benim aklıma gelebilecek tek sebeb T fazı üç panodada aynı durumda ise (Kontrol kalemi yanmıyorsa) T fazı biryerlerden toprağa kaçak yapıyor (temaslı) diyeceğim üstelik trafo direğine panolara kıyasen daha yakın bir yerden





sayın abuzettin20 eğer t fazı toprakla irtibat halinde olsaydı diyelimki topraklama kuvvetli değil bu durumda kontrol kaleminin fazı göstememesi mümkün değil şayet dediğim gibi kuvvetli bi noktada toprağa temas etmiyor ise.

var sayalımki kuvvetli bir noktada toprağa temas ediyor bu sefer bi kısadevre söz konusu olmazmıydı
diyelimki kısadevrede kayda değer bi sonuç ortaya çıkmadı işte koruyucu devrekesenler devre kesmedi diyelim
bu sıradada o t fazı üzerinde toprağa akan büyük bi akım olmazmıydı buda kablonun ısınmasına sürekli aynı şekilde devam ediyosa durum kablonun yanmasına neden olmazmıydı??????

sağlıcakla kalın
 
evet sn.teknoseko ustam tespitlerin doğru ama T fazı ile toprak arası 54v gibi ölçüyormuş arkadaşımız.

faz aralarında kontrolkaleminin göstermediği faz toprak arası 54volt diğerleri toprak faz arası 340 volt

Ben buradan yola çıkarak bunu söyleyebiliyorum. Ayrıca toprağın geçirgenliğini tam bilmiyoruz genede tam bir kısa devre değildir. 2. bir ihtimal olarak trafo sargılarından (T fazı) gövde kaçağıda olabilir, mesnet ya da izalatörlerden.

Teşekkürler
 
2 panoyu besleyen hatta T fazı direk olarak kısa devreye girmiş ve T fazıyla nötr aynı olmuştur.bu 2 panoda fazlar arası gerilim 380 V u ölçü aletiyle bu nedenle görüyorsun.motorlarda normal çalışabilir.motorla trafo arası mesafe uzunsa ve uygun değerde sigortayla korunmamışsa bu durum devam eder.diğer panoda ise dirençli bir kısa devre söz konusu olduğundan nötr noktası kaymış durumda olup,faz toprak voltajını 54 V,340 V olarak görüyorsunuz.
 
Sn.atim tespit buysa

ama ölçü aletleriyle ölçünce normal 380 volt bütün fazlar arası görüyorum faz nötr aralarıda normal 3 faz da nötr arası 220 volt

Malesef bu değerlendirmeniz yanlış demektir.

kısa devreye girmiş ve T fazıyla nötr aynı olmuştur

Burada en iyi değerlendirmeyi yapabilmemiz için bize nötür-toprak arası voltaj verilmelidir.
 
Sn. Mkocak_86
Sanırım her üç panodaki motorlarınız da yıldız-üçgen bağlı olarak çalışıyor? "Kontrol kaleminin göstermediği faz toprak arası 54 volt" demişsiniz. Belki de nötrü toprağa gömülmüş panodaki T fazı kumanda devresini de çalıştırmaktadır? Nötrü topraklanmış olan panoya(motora) mutlaka ayrı bir nötr hattı çekmenizi öneririm, sorunun bu şekilde çözümleneceğini tahmin ediyorum. Konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.
 
sayın abuzettin20 2. olarak tahmin ettiğin noktada seninle aynı fikirdeyiz
2. bir ihtimal olarak trafo sargılarından (T fazı) gövde kaçağıda olabilir, mesnet ya da izalatörlerden.
birde sayın Mkocak ' a sormak istediğim trafonun eskimi yenimi kaç yıllık olduğu? eğer eski ise %90 ihtimal

t fazında gövde kaçağı vardır.
 
Alıntı sahibi: atim üzerinde Bugün 01:45:05
sayın Mkocak_86
2 panoyu besleyen hatta T fazı direk olarak kısa devreye girmiş ve T fazıyla nötr aynı olmuştur.bu 2 panoda fazlar arası gerilim 380 V u ölçü aletiyle bu nedenle görüyorsun.motorlarda normal çalışabilir.motorla trafo arası mesafe uzunsa ve uygun değerde sigortayla korunmamışsa bu durum devam ader.diğer panoda ise dirençli bir kısa devre söz konusu olduğundan nötr noktası kaymış durumda olup,faz toprak voltajını 54 V,340 V olarak görüyorsunuz.
iyi çalışmalar


____________________________________________________________________________________________________


Alıntı sahibi: tmos üzerinde Bugün 02:49:23
Sanırım her üç panodaki motorlarınız da yıldız-üçgen bağlı olarak çalışıyor? "Kontrol kaleminin göstermediği faz toprak arası 54 volt" demişsiniz. Belki de nötrü toprağa gömülmüş panodaki T fazı kumanda devresini de çalıştırmaktadır? Nötrü topraklanmış olan panoya(motora) mutlaka ayrı bir nötr hattı çekmenizi öneririm, sorunun bu şekilde çözümleneceğini tahmin ediyorum. Konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.
 
arkadaşlar ben problemi çözdüm hepinize çok teşekkürler nötr hattı çekilmemiş panoya nötr hattı çektim düzeldi.dün göremediğim t fazı bugün kontrol kalemiyle gördüm.galiba O.G. hattında dün bi sorun vardı fazın biri yoktu geç vakitte arızaya baktığım için bie aceleydi amperi ölçemedim aklıma gelmedi yani sinir oldum çünkü garip bi arızaydı ama O.G. sigortaları ölçtüm sağlamdı.toprak nötr arasıda ölçmedim ama bugün bütün fazları kontrol kalemiyle gördüm galiba motorlar dün 2 fazla çalıştı ama neden termikler atmadı bide bu var?büyük bi ihtimalde dün t fazında toprakla temas vardı bugün kesildi en mantıklısı bu? bugün toprak nötr arasıda normal voltaj yok.çok teşekkrler Allah razı olsun hepinizden
 
Sn Mkocak86...Probleminizi gidermis olmaniza sevindim gercekten...Deneyimlenmis bir seyin adini net koyabilmek acisindan,motorlariniz iki fazda calismis olamaz aksi halde yanarlardi diye dusunuyorum...
Faz koruma rolesi kullanmanin gerekliligi bir kez daha aciga cikmis oldu..Fazlarin biri ile toprak arasinda kacak olmus oldugu ( kisa devre demiyorum) kuvvetle muhtemel...Kontrol kalemi ile t fazini goremeyisinizin sebebini yukarda aciklamaya calismistim.Sizden ozellikle rica ettigim bilgi : kuyu pompalarina ait kumanda? Hangi gerilimde? paylasirsaniz cok sevinirim
 
Sn hiçbirşey,
Nötrü topraklı kuyu pompasına ait kumanda belki t fazındadır?? Belki kumanda fazı üzerinden t fazı topraklandı diye düşünmüştüm. Ben de sizin gibi açıkçası bunu çok merak ettim. Bir de nötrü toprağa gömülü panoya nötr çekilirse sorunun giderileceğini düşünmüştüm, nitekim öyle olmuş. umarım yorgunluğunu attıktan sonra Sn. Mkocak_86 bize bilgi verir. Sizin şu söylediklerinize katılıyorum"motorlariniz iki fazda calismis olamaz aksi halde yanarlardi diye dusunuyorum...
Faz koruma rolesi kullanmanin gerekliligi bir kez daha aciga cikmis oldu..Fazlarin biri ile toprak arasinda kacak olmus oldugu ( kisa devre demiyorum) kuvvetle muhtemel..."
Bence bu konu pek çok arkadaş için iyi bir paylaşım oldu, ayrıca Sn. Mkocak_86`ın sorununun çözümlenmesi çok daha güzel.
Çözüm önerilerini paylaşan herkese teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,600
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst