Benim sormak istediğim üç fazlı motorlarda erkek fiş bazılarında üç faz ve nötr bağlantılı oluyor, bazılarında üç faz toprak bağlantılı oluyor, bazılarında ise üç faz nötr ve toprak bağlantılı olmak üzere beş uçlu oluyor bunların arasındaki fark nedir?
Selam..
Kendi bilgim dahilinde açıklamaya çalışayım;
***3 fazlı motor, nötr e ihtiyaç duymadan çalışıyor (ilk mesajımda bahsi geçen konu).
***4. kablo gövdeye bağlanması için toprak hattı çekilir (4 uçlu prizler de dördüncü uç nötr olmaz. Bağlanmaz diye bir şart yok ama toprak hattı uygulamanın doğrusudur).
Bağlantı örneği;
Bazılarında toprak oluyor o zaman erkek fişin orta ucunda toprak simgesi oluyor nötr olduğunda N oluyor
***4 uçlu fişler için;
standart olarak çalışan makineler, 3 fazdan devresini tamamlamasından dolayı fişlerde ve prizlerinde nötr hattı gelmesi için uç konulmaz/üretilmez. Gördüklerinizin hepsinde toprak işareti olacaktır (toprak ucu değilde
sadece nötr ucu olabilecek fiş ve prizler için ise, standart dışı üretim olacağı kanısındayım. Ben daha görmedim/duymadım).
***5 uçlu fiş/prizler içinse;
Kumandalı bir motor ise, örneğin; kumanda butonlu, röleli yada kontaktörlü bir cihaz ise (tek motor olarak düşünmeyelim, genelde tezgah yada motor sensör/kontaktör vs grubu gibi) bunun prizi 5 uçlu (3P+N+E) ve kablosu 5 damarlı olmalıdır. Mavi nötr iletkeni, sarı yeşil topraklama iletkeni.
İyi çalışmalar..