3 fazlı priz bağlantısı

Ben de öyle düşünüyorum sayın acemi elektrikçi ve alpernburga .faz toprak nötr toprak kısa devresinde kar açar. Ama dengesiz yüklenmelerde açıp açmaycağını işin açıkçası ben de bilmiyorudum. öğrendim
 
ama sonuçta dengesiz yüklerde nötr hattından küçükte olsa bir akım geçer ve geçen bu akım toprağa akmaz mı ve bu durumda da kaçak akım rölesinin atması gerekmez mi sonuçta faz hattından toprağa bir akım akıyor ve bu durumu röle faz toprak kısa devresi olarak değerlendirmez mi?
 
arkadaşlar bu konu hakkında lütfen beni bilgilendirebilir misiniz
 
arkadaşlar bu konu hakkında lütfen beni bilgilendirebilir misiniz

K.A.R.sinin toroid çekirdeğindeki sağ ve soldan girip çıkan faz ve nötr hattının dengesinin (Simetrisinin) bozulması için,faz-toprak veya nötr-toprak teması ile geçecek 30 mA'lik bir kaçak akım atması için yeterlidir.Ancak sözünü ettiğiniz ve 3 fazın dengesiz yüklenmesiyle oluşan,nötr-toprak arasındaki gerilim farkı,aslında çok önemli bir şarta da doğrudan bağlıdır.O şart nötr (Yıldız) noktasının,fazların dengesiz yüklenmesinde,teması iyi olmayan bir bara bağlantısının (Nötr barasının zayıf basınç kuvvetiyle sıkılı olarak bulunması,nispeten gevşek olarak)bulunması şartına da zorunlu olarak bağlıdır.Yani nötr noktasındaki,bara bağlantısı çok iyi olan bir trafo çıkışındaki nötr-toprak arasında,fazların dengesiz yüklenmesinde bir gerilim farkı hiç oluşmaz.

Bunu toprak altında giden ve kötü temasın ilerde oluşmaması için,ek bağlantı yerlerinde termit (Alümino-termit kaynak) bağlantısı ile,zamanla gevşeme olasılığı sıfıra getirilip yok edilmiş,çok özel yapıdaki ek bağlantılara da benzetebilirsiniz.Bu özel yapılmış kaynak işlemiyle, ulaşılması zor olan (Yer altındaki gibi) bu yerlerdeki bağlantılarda,gevşeme,oksitlenme nedeniyle direnç artışı da hiç olmayacağından,ek yapılan yerlerde bir direnç nedeniyle gerilim düşümü de yaşanmaması garantilenmiş olur.Yıldız noktasındaki (Nötr) kötü temas eden,oksitlenen,gevşek noktalarda da, bir direnç olayı kendiliğinden oluşacaktır.Bu kendiliğinden oluşan direnç noktası,ikinci şartımız olan fazların dengesiz yüklenmesi ile tam olarak da birleşince,toprak-nötr noktaları arasında kesin bir gerilim farkı oluşur.Bu durumda,nötr hattı yanlışlıkla toprak hattına temas ederse,nötürün toprağa göre oluşan bu gerilim farkı yüzünden,K.A.R.sinden 30 mA'lik kaçak akım akarak röleyi açtırabilir.Onun dışında nötr bara bağlantı noktalarında, bir zaafiyet (Zayıflık) ayrıca hiç bulunmuyorsa, nötr hattı toprak hattıyla da temas etse,K.A.R. atmayacak,yani 30 mA'lik kaçak akım akarak,toroidin içindeki bu iç dengeyi bozup K.A.R.sini düşürüp çalıştıramayacaktır.

Cihaz fiş-priz bağlantıları ve özellikleri konusu,sn.alpernbugra'nın da ayrıca belirtip yazdığı şekildedir.Yani bazı makina,donanım grupları,yalnız 3 faz+toprakla (4 kutup) işletmeye alınabilirken,diğer bir başka grubun gereksinmesi,5 kutuplu (3 faz+nötr+toprak) şeklinde de olabilir.5 kutuplu veya 4 kutuplu olması, aslında işletmelerde tercih edilen güvenlik topraklaması sistemine doğrudan bağlı olarak değişebilir.Yani nötr hattının hiç kullanılmadığı bir 3 fazlı sistem de,tesisin ilk kuruluşunda,daha ilk başlangıçta kabul edilmiş de bulunabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Sayın binbaşım cevap için teşekkür ederim kafama takılan tek yer dengesiz yüklerde toprağa akan akımdan dolayı rölenin devreyi açıp açmayacağı konusuydu onuda sayenizde öğrendim sağolun
 
3 Fazlı standart prizlerde nötr bulunmaz, orta uç topraktır. Ancak üzerinde kumanda devresi olan bir makine varsa 5 kutuplu fiş-priz kullanılır, bu prizlerde hem nötr hem toprak hattı vardır.
Kaçak akım rölesinin dengesiz yüklenme durumunda açmaz. Faz-toprak veya nötr-toprak teması gerekir. Saygılar.
Buraya bir şerh düşeyim ; Fazların dengesiz yüklenme sırasında kaçak akım koruma rölesinin açtığını motor devresinde gördük. Toroidal denge trafolu kaçak akım rölesi bağlı bir motor yol verme devresinde motorda hiç bir sorun olmadığı halde düşük açma değerlerinde kaçak akım rölesi açma yapıyordu. Bunun yorumunu da şöyle yaptık ; motor sarımında spir değerleri azda olsa farklı olduğu zaman ister istemez fazlardaki amper değerleri ondalık olarak aynı olmuyor. Bunu da kaçak akım rölesi kaçak akım olarak algılıyor. Tabi bu dediğim 4 kutuplu kaçak akım rölesi değil toroidal denge trafolu kaçak akım rölesiydi.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,827
Mesajlar
930,545
Kullanıcılar
452,652
Son üye
mcelektrik

Yeni konular

Geri
Üst