3 yollu vananın konum bilgisi

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Bir havalandırma sisteminde sıcak su veya soğuk serpantinine giriş hattı üzerinde 0-10 V'a göre çalışan 3 yollu vanalar var.

Soğutma ihtiyacı varsa soğuk su 3 yollu vanası %0-%100 arasında açılıyor. Isıtma ihtiyacı varsa sıcak su 3 yollu vanası %0-%10 arasında açılıyor.

Ben 2 vananın da üzerine bir ışık koymak istiyorum. Soğuk su vanası %10 üzerinde açılmışsa(%1 olsa çok daha iyi olur) soğutma devrede lambasının yanmasını, aynı şekilde sıcak su vanası %10(%1 olsa çok daha iyi olur) üzerinde açılmışsa ısıtma devrede lambasının yanmasını istiyorum.

0-10 v'luk mevcut bir 3 yollu vanada bunu en ekonomik ve kolay şekilde nasıl yapabileceğime dair fikir/bilgi istiyorum.

Mantık olarak %10 açık konum 0-10 volt bilgisinde 1 volta denk gelir. bir devre yaparak 1 volt geldiğinde lambayı yakacak bir devre yapıldığında sizin istediğiniz olmuş olacak.

Ama zaten bu vanaların üzerinde mekanik göstergeleri var. Oradan ne kadar açık olduğunu aşağı yukarı görebilirsiniz. Işıklı bir uyarı sadece görsel bir indikatör olabilir.

Siz söyleyince aklıma geldi şöyle bir devrede yapılabilir. Bir devrede 10 adet led ile her bir voltta bir led yanacak şekilde dizayn edilip 0 - 10 volt 1/10 çözünürlükte oranlı olarak gösterilebilir çok daha güzel olur düşüncesindeyim.

kolay gelsin.

opamplı karşılaştırıcı ile mesela 0-4v arası sıcak su kırmızı led, 5-10 arsı soğuk mavi led,
Lm3914-15 ile 1-10 ad. led Serkanın dediği sanırım,
Termometre ucunu (yüzeysel, daldırma) 3 yollunun çıkış borusuna koyarak,
ilk aklıma gelen bir kaç fikir...

Bu klima santralini kontrol eden DDC panosu üzerinde ki kontrolör sana istediğin çıkışı verebilir
Cooling Valve => 0.( Cooling Mode=1) gibi.
Kontrolör markası nedir? Yazılım kime ait? Bu konuda bilgi verebilir misin?

Forum istatistikleri

Konular
130,241
Kullanıcılar
453,460
Son üye
mollaosman

Yeni konular

Geri