30 kv istanbul-izmir

lucky13

Üye
Katılım
5 Kas 2010
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
45
bu konuda sunum yapmam lazım uzmanlığım yok.istanbul izmir 30 kv lık bir enerji hattı çekecek olsam hangi malzemeyi kullanmalıyım nedenleri?
yardımcı olur ya da kaynak gösterirseniz sevinirim
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ara mesafeye bağlı olarak,gerilimin tesbitine yarayan formül vardır.İstanbul-İzmir arası için,
30 kv uygun bir rakam olarak çıkmaz.Asgari,154 kv olması gerekir ( taşıyacağınız güce gö-
re,bu gerilim değeri,380 kv bile olabilir ).30 kv luk bir sunum,baştan,yanlış bir sunum olur.
 

fahri bey bu durum bana soruldu ben de bunun üzerine (sadece bu konu üzerine değil sunumun küçük bir parçası) bir bilgi vereceğim.

burada maliyet ya da ekonomik olmasının bi önemi yok.sadece şu maddeyi kullanırım sebebi bu ama ekonomik olmaz ya da bu maddeyi kullanırım ekonomik olur ama işletme maliyeti yüksek gibi karşılaştırmalı bir çok seçenek sunmam lazım.işin açıkçası tamamen bu konuya yabancıyım ancak seçenekleri pek bilmediğimden uygulanabilir olmasa da bana seçenek verip nedenleri ile söylerseniz sevinirim
 
Sanırım, havai hatların birim empedansı ve toplam hat mesafesi üzerinden gerilim düşümü ve güç kaybı hesabına dayanacak bir çalışmanız olacak. Yani pigeon kullanırsak hat sonunda gerilim şu kadar düşer, swallow kullanırsak güç kaybı şu olur... OG havai hat şebekelerinde kullanılan formulleri EMO ajandasının arkasında veya internette araştırarak edinebilirsiniz.
Bunun dışında buz yükü, rüzgar yükü, kurulacak direklerin maliyeti falan işin içine girerse ayrıntılı bir mühendislik çalışması yapılması gerekir.
 
kapsamlı bir sunum olmayacak sn dejawu.swallow pigeon ya da raven kullanılırsa(bunları oluşturan metalleri de bilmem lazım) alüminyumdan sanırım bunlar 30kv lıkhat için uydundur sebebi de budur desem yeterli
siz sadece hangisi olmalıdır diğer tüm koşullar sabit sadece mesafe 500km ve enerji de 30 kv
 
Syn lucky13 aşağıdaki linkte havai enerji hatları ve dieklerle ilgili döküman vardır. Umarım işinize yarar ve yardımcı olabildiysem ne mutlu
 

Ekli dosyalar

  • HAVAİ HAT İLETKENLERİ VE HAT SABİTELERİ.zip
    721.1 KB · Görüntüleme: 1
çok teşekkür ederim çok yardımcı oldu.peki bir üye 30 kv uygun değil demişti bu neye göre uygun değil cevabı biliyor musunuz?
 
30 Kv şu şekilden uygun olmaz ki enerji nakil hatlarında uzun mesafelerde yüksek gerilim tercih edilir . gerilim ne kadar yüksekse gücüne göre çekeceğin akım o nispette azalır. Eğer düşük gerilim ile enerjiyi taşımak istersen taşıyacağın akıma göre iletken kesitin artar kullanacağın malzemeleri gereksiz yere büyütmek zorunda kalacaksın buda işletme , ekonomik , ve diğer şartlar bakımından zorluklar çıkarır. Ülkemizde bu yüzden akım değerini küçükterek enerji nakil hatlarında 380 ve 154 kv hatlar kullanımıştır. ki yüksek gerilimle enerjiyi minimum kayıplarla taşıma mümkün olmaktadır ..
 
çok teşekkür ederim çok açık bir cevap çok makbule geçti
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…