30mA ve 300mA kaçak akım rölelerinin kullanımına yönelik faydalı bir makale

Tesla3000

Üye
Merhabalar,

30mA ve 300mA kaçak akım rölelerinin kullanımına yönelik faydalı bir makale ektedir. Genç mühendis arkadaşların okumasını tavsiye ederim.

Ekli dosyalar

• Kaçak Akım Makale.pdf
    711.7 KB · Görüntüleme: 30
YANLIŞ: Bir hattın yalnızca 30 mA kaçak akım rölesi ile korunması yeterli değildir. 30 mA
hayat koruma için gerekli iken, 300 mA de yangın koruması için ayni hatta bağlanmalıdır.

DOĞRU: 30 mA kaçak akım rölesinin bağlı olduğu hatta 300 mA kaçak akım rölesi konulması
lüzumsuzdur. 30 mA röle hali hazırda 300 mA röle ile birebir aynı prensip ile 10 kat daha
hassas çalışır

şöyle bir bilgi var. ben bunları ayrı sanıyordum. hatta bu ara 300ma sigorta arayışındaydım.

YANLIŞ: Bir hattın yalnızca 30 mA kaçak akım rölesi ile korunması yeterli değildir. 30 mA
hayat koruma için gerekli iken, 300 mA de yangın koruması için ayni hatta bağlanmalıdır.

DOĞRU: 30 mA kaçak akım rölesinin bağlı olduğu hatta 300 mA kaçak akım rölesi konulması
lüzumsuzdur. 30 mA röle hali hazırda 300 mA röle ile birebir aynı prensip ile 10 kat daha
hassas çalışır

şöyle bir bilgi var. ben bunları ayrı sanıyordum. hatta bu ara 300ma sigorta arayışındaydım.

Forumu dolaşmanız ve diğer siğorta ve kaçak akım rölesi ilişkisi . ( 5. Adım )

En Az A tipi 30mA VE 300mA
Diğer tamamlayıcı bilgiler forumda .

Videoyunun tamamını izlemeniz .

Son düzenleme:
Forumu dolaşmanız ve diğer siğorta ve kaçak akım rölesi ilişkisi . ( 5. Adım )

En Az A tipi 30mA VE 300mA
Diğer tamamlayıcı bilgiler forumda .

Videoyunun tamamını izlemeniz .

bu videoyu daha önce izlemiştim. bu bahsettiğim şeyi kast etmiyor bu 5. adım.
300ma ve 30ma birlikte kullanılmalı diye okumuştum hem burada hem başka yerlerde. ama Tesla3000 arkadaşın paylaşımına göre gereksizmiş.

Siğorta kutusuna 30mA takılır
Sayaç panosuna 300mA takılır .
Bireysel olsa su hadi götürür .
Siğorta kutusuna takmasın
Sayaç panosuna 30mA takarsın .
Sonra kaçak akım rölesi atarsa sayaç panosundan açarsın .
Projeler değişik
Kişisel düşünmemek gerekir genel düşünmek .

Onay veren ? ve yönetmelik ?

Siğorta kutusuna 30mA takılır
Sayaç panosuna 300mA takılır .
Bireysel olsa su hadi götürür .
Siğorta kutusuna takmasın
Sayaç panosuna 30mA takarsın .
Sonra kaçak akım rölesi atarsa sayaç panosundan açarsın .
Projeler değişik
Kişisel düşünmemek gerekir genel düşünmek .

Onay veren ? ve yönetmelik ?

haklısınız hocam. benim yazıdım bireysel düşünceye göreydi. benim çatı katım için arayıştayım şuan 30ma kaçak akım rolem var. ama çatı katı olduğu için daha hassas bir koruma yapmak istiyorum. en ufak bir kısa devrede açacak ne gibi bir sigorta önerirsiniz ?

haklısınız hocam. benim yazıdım bireysel düşünceye göreydi. benim çatı katım için arayıştayım şuan 30ma kaçak akım rolem var. ama çatı katı olduğu için daha hassas bir koruma yapmak istiyorum. en ufak bir kısa devrede açacak ne gibi bir sigorta önerirsiniz ?

Çatı katının özelliği nedir ?
300mA kaçak akım rölesi mi arıyorsunuz ? ( yangın rölesi halk dilinde )
Tam bilğiler yok . ( tesisat bilinmiyor )
Binaya ait 300mA kaçak akım röleniz varmı ? ( 1 adet )

Çatı katının özelliği nedir ?
300mA kaçak akım rölesi mi arıyorsunuz ? ( yangın rölesi halk dilinde )
Tam bilğiler yok . ( tesisat bilinmiyor )
Binaya ait 300mA kaçak akım röleniz varmı ? ( 1 adet )
binaya ait 300ma yok. girişteki panoda da yok malesef.
hocam çatı katını kendime amatör olarak atölye yaptım. ufak ahşap demir işleri lehim vs işlerimi hallediyorum. ayrıca tüm kamera ve internet sistemimde burada bulunuyor. ayrıca şebekeden hariç offgrid güneş enerjisi sistemim var. ( ama bu bahsettiğim panodan hariç bir kullanım için bulunuyor )

2x2.5 hat çektim (hes) (toprak yok) ,

b10 ana sigorta + viko 25a 30ma kar + b25 + b25+ b25+ b16

toplamda 3 priz var. her prize bir sigorta + 1 de aydınlatma için sigorta. çatı katı olduğu için toprak çekme fırsatım olmamıştı.
b25 elimde fazlaca vardı o yüzden kullandım. takarken de koruma maksatından ziyade bir durum olduğunda elektriği kesebilmek adına kullanmıştım, en başta b10 var diye. tüm sigortalar siemens marka kar hariç.

300ma kaçak akım arayışındaydım daha güvenli hale getirebilmek adına. başka ne önerirsizin hocam ? daha yüksek koruma için ?

binaya ait 300ma yok. girişteki panoda da yok malesef.
hocam çatı katını kendime amatör olarak atölye yaptım. ufak ahşap demir işleri lehim vs işlerimi hallediyorum. ayrıca tüm kamera ve internet sistemimde burada bulunuyor. ayrıca şebekeden hariç offgrid güneş enerjisi sistemim var. ( ama bu bahsettiğim panodan hariç bir kullanım için bulunuyor )

2x2.5 hat çektim (hes) (toprak yok) ,

b10 ana sigorta + viko 25a 30ma kar + b25 + b25+ b25+ b16
toplamda 3 priz var. her prize bir sigorta + 1 de aydınlatma için sigorta. çatı katı olduğu için toprak çekme fırsatım olmamıştı.
b25 elimde fazlaca vardı o yüzden kullandım. takarken de koruma maksatından ziyade bir durum olduğunda elektriği kesebilmek adına kullanmıştım, en başta b10 var diye. tüm sigortalar siemens marka kar hariç.

300ma kaçak akım arayışındaydım daha güvenli hale getirebilmek adına. başka ne önerirsizin hocam ? daha yüksek koruma için ?

Yanlışlar
B 25 olmaz .
2x 2.5mm2 olmaz
Topraklama yok .
Topraklama olmalı !!!
Kaçak akım tam iş görmez .

Forum istatistikleri

Konular
130,089
Kullanıcılar
453,115
Son üye