35A köprü diyot 5A neden ısınır

Köprü diyotta 4 adet diyot vardır. Uçlarındaki gerilim de 1 volta kadar çıkabiliyor. 5 amper çekildiğinde bir diyotta 5 vat 4 diyotta ise 20 vatlık güç harcanması olur bu da ısıya döner. Bu ısıyı soğutucu ile dışarı almazsanız diyotlar aşırı ısıdan bozulacaktır. Yeriniz küçük ise yeterli soğutucu kullanamazsanız küçük soğutucu ve fan kullanmanız gerekecektir.

Peak akımlarına da dikkat et. Ne kadar etkili olur ısı da bilemiyorum ama multimetreden ölçtüğünde normal gözükse de osiloskopla ölçme imkanın varsa, anlık olarak çok yüksek peak akımı çekiyorsan ondan da ısınabilir düşüncesindeyim ve tabi elbette soğutucusuz kullanılmaz bu tür diyotlar.

Köprü diyotta 4 adet diyot vardır. Uçlarındaki gerilim de 1 volta kadar çıkabiliyor. 5 amper çekildiğinde bir diyotta 5 vat 4 diyotta ise 20 vatlık güç harcanması olur bu da ısıya döner. Bu ısıyı soğutucu ile dışarı almazsanız diyotlar aşırı ısıdan bozulacaktır. Yeriniz küçük ise yeterli soğutucu kullanamazsanız küçük soğutucu ve fan kullanmanız gerekecektir.

Bendeki köprü diyot da Çin malı 50A'lık. Modeli KBPC5010

Datasheet'ine baktığımda;

Forward Voltage Drop (per element) @I F = 25A1.2V
diyor.

Yani, 25A akım geçerken toplamda 25x1.2=30 Watt mı ısıya dönüşecektir?

Neyse ne amma incelediniz ha. Soğutucu takılacak o ortasındaki koskoca delik boşuna değil.

Arkadaşlar konveyörüm bitti sayılır dün motoru bağladım ve denedim gayet güçlü bir şekilde döndürüyor sayılır ancak 35A köprü diyot(doğrultucuda)bulunan 5A geçen devrede ısınıyor bunun nedeni ne olabilir yalnız denerken regüle devresini evde unutmustum o enedenle sadece köprü diyotla doğrultma yaptım kondansaör direnç ile filtreleme yapmadım bilginize.Teşekkürler
konveyör nedir nasıl bir devrenin sonunda köprü diyot baglı bilmiyorum ama eger köprü diyota gelen ac yuksek frekanslı ise ve köprü diyot normal 50-60 hz için olan yavas bir köprü diyot ise fazlasıyla ısınır. eger bu durum varsa hızlı diyot kullanırsanız ısınma ortadan kalkar.

Teşekkürler ısınma sorununu çözemedik ama sıkıntı yaratmadı sorun çıkarmadan projemiz teslim etdik.

Bendeki köprü diyot da Çin malı 50A'lık. Modeli KBPC5010

Datasheet'ine baktığımda;

Forward Voltage Drop (per element) @I F = 25A1.2V
diyor.

Yani, 25A akım geçerken toplamda 25x1.2=30 Watt mı ısıya dönüşecektir?

Köprü diyotta bir çevrimde 2 diyottan akım geçer üzerinde 1 volt düşse 25 vat kayıp 2 diyotta 50 vat kayıp toplamı olur(ısıya dönüşür). Anlık olarak bu kayıplar olur o köprüden 25 amperi ne kadar süre ile alabilirsiniz bilinmez(saniye !).

Forum istatistikleri

Konular
129,876
Kullanıcılar
452,743
Son üye
tamirciankara

Yeni konular

Geri