380v-50Hz 3 fazlı şebekeden 512v-50A lik kontrolsüz doğrultucu yapılcak.

Katılım
23 Şub 2008
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar işte bu dediğim şey yapılcak buna uygun olan bu tip bi devrede kullanılabilecek diyot ları yazarsanız sevinirim yardımcı olanlara şimdi den teşekkürler.acelee..!!!
 
gugula sorsan ki , 3 fazlı doğrultucu , en az 10.000 le geri dönerdi.
Mesela kontrollüsü aşağıdaki gibi olabiliyormuş.
Gereken elemanların yerine uygun değerde diyod koyarsan olur gibi.
512 , 380 nin nesi olur ? ::)
 

Ekli dosyalar

  • Üç Fazlı Kontrollü Doğrultucular.rar
    240.2 KB · Görüntüleme: 160
uzaktan amcaoğlu:)
Sanırım arkadaşımız 12 volt demek istedi.
Eğer bunu yapmaktan vaz geçip,satın almak isterseniz,
Switching Power supply şeklinde alacaksanız,Kraft marka çok iyidir.
Normal alacaksanız,yerli malı yurdun malı,MERSAN marka öneririm.Ürünlerinin sağlam olması bir yana,inanılmaz derecede iyi bir satış sonrası desteği var.
 
Hımm, 3 fazlımı o şey.

İki faz arası 380 efektif ya pp değeri ? ::)
 
Sayın musallim hocam;
Soruyu ben yanlış olabilirm , sizin soruyu anlamadığınız kanaati hasıl oldu.Daha doğrusu arkadaş aceleyle yazmış 512 volt falan.
Benim anladığım şu,iki faz arası 380 volt olan 3 fazlı besleme yapılacak. fazlı trafo kullanılacak.12 volt çıkış elde edilecek.Bu çıkış ta muhtemelen yarım dalga doğrultulacak.Haydi diyelim tam dalga doğrultulacak.Ama doğrultulacak.Bundan da 50 amper akım çekilecek.Arkadaşımız da 12 volt 50 amper(minimum) luk bir diyor arıyor.Başka değişle en az 60 watt lık diyot arıyor.
 
Üstü kapalı cümleler kullanmamın sebebi,ödev olduğunu tahmin etmem ve arkadaşın anahtar kelimelerle araştırıp öğrenmesine vesile olmaktı.
Lakin azıcıkda espirili cümlelerden alındığınızı tahmin ederek , açıklama yapayım.

"Trifazeden 3 trafoyla (ve ya trifaze trafo ile ) 12V-50A regülesiz doğrultucu "gibi bir başlık olsa idi , saçma bir ödev olsada ki , diyotlardan sonra birleştirebilecekmi diye düşünülebilir, böyle bir ödev olabilirdi ve çok da sıradan olurdu.
Böyle bir projenin cevabında smps gibi bir şeyler geri döner diye beklenmez.50A büyük değerdir ve direk şebekedense smps gerekir,haklısın(diğer türlü çok zorlardı-ama imkansız değil).Yok trafoluysa (trafolu ya da trafosuz belirtilmemiş)zaten kontrolsüz kelimesi kanaati pekiştirir,bu iş basitce trafo-diod işidir(smps ninde geri beslemesi olmazsa kontrolsüz denir).Aslında smps sadece bobinle olursa tam anlamıyla trafosuzdur ama 50A ::),yok değilse illa trafo vardır(ferrit nüveli).

Ödevin püf noktaları , trafo kademesi-gücü seçimi ve diod seçimi olur.Kaç Volt/kaç Amper gibi(soğutucu hesaplanacaksa karakteristiklerinden ısı kayıpları -Watt- hesaplanması gerekebilir.)

Doğrusu ,soruyu soran arkadaşın açıklaması gerekir 12 mi 512 mi.

Kontrolsüz-trifaze-tam dalga doğrultucular 500-600 civarında bir çıkış gerilimi verir(tam değeri bilerek vermedim)

"kontrolsüz-3fazlı-doğrultucu" güç elektroniğinde sıkca kulanılan bir deyimdir ve doğrudan şebekeden diyodlarla yapılır(çeşitleri var elbette pdf e bakılabilir) .

Soruyu bu şekilde ele aldığım için cevaplarımda o yönde oldu.
Yanlış anladı isem,soran ve okuyanları yanlış yönlendirdiğim ve karşı açıklamaları dinlemediğim için özür borcumdur.

Soran arkadaşın açıklamalarını bekleyelim bakalım...
 
Musallim hocam
haklısınız.Ben konunun ödev bölümünde olduğunu farketmemişim bile.Alınmaya gelince,bana 10 000 dolar para verseniz yine alınmam.Niye alınayım ki :)
50 amper için diğeri zor demişsiniz.Bizde mersan marka 1500 amper dc çıkışlı redresörler var.Gayet de verimli.Biz 1000 amperde maximum çalıştık.Bir kere tristörler tam tetikli kalmış(rc decresindeki direncin ucu kopmuş) ölçü aleti yanlıştır diye pensampermetre bağladım.Çünkü ölçü aleti 1500 civarı gösteriyordu.Ampermetreyi tutarkenki o inanılmaz titreşim ile birlikte kapat diye bağırmam bir oldu :D
Sonuç olarak bu uygulamalar,380 girişini tristör ile kırparak yapılıyor.
 
abilerim yazdıklarınızı okudum sanırım anlatım bozukluğu yapmışım aceleden.ama değerlerde bi yazım yanlışı yoktur.(12 değil 512 dir).ben bu 512v-50A lik dalga ya doğrultucu yapıcam.o doğrultucu da kullanabileceğim diyot tiplerini(datasheet)lerini bunlar hakkında bilgi alabileceğim yerleri yazarsanız,yada siz bilgi verirsenz sevinirim.ilgiye teşekürler.
 
Basitce dikkat edilecekler :
Şebeke her zaman ve zeminde 380 değildir.Kötü ihtimal yükselmesi yazık olmasın diodlarımıza.
Olası şebeke geriliminin en az %20 fazlası olmalı.
Bu değer standart değerlerle çakışmadığında daima yukarı doğru değerleri seçin.600V yerine 1000V olması fiyatta fazla değişime yol açmaz ve gönül rahatlığı ile arkanızı dönüp gidebilirsiniz.

Aynı şekilde akım içinde artan gerilimle sabir yükde akımında artacağı göz önüne alınarak,onuda fazlası ile seçiniz.50A veri için 60A seçim uyar.Lakin gerilim gibi değildir.Akım artışı fiatı iyi arttırır.

Şöyle yapabilirsin gugula ;
1000V 60A rectifier diode pdf diye sorarsın ya da değerleri kafana göre değiştirip ararsın bissürü bissürü indirip inceler fikir sahibi olursun
Mesela yenilerde ultra fsatlar moda...

Sonra tam dalga doğrultucu diye sorarsın öyle gider işte .İlk önce zor gözükür yılma üşenme okudukça açılırsın.

Mesela IXYS iyidir.... ::)


http://www.mouser.com/Search/Refine.aspx?Ne=4932184+1447464&N=4932184+4294858993+1323038&Ns=P_SField

Haydi işbaşı biraz bir şeyler ayıkla , varsa sorun buralardayız.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,878
Mesajlar
930,973
Kullanıcılar
452,748
Son üye
Baranturk34.

Yeni konular

Geri
Üst