3fazlı asenkron motordan elektrik enerjisi üretme;

demek istediğim şuydu sayın manyeto.şimdi eğer asenkron motordan enerji üretmek mümkün olmasa ya da asenkron makina elektrik üretmese idi bugünkü koşullarda rejan uniteler nasıl çalışırdı?ya da asenkron makina enerji üretmese vınç uygulamalarında dc bara mayna yaparken nasıl şişerdi?
http://educypedia.karadimov.info/library/asynchronous_generator.pdf şurada bir makale var.ve bir yerinde dior ki:"deneyler gosteriyor ki, bir asenkron motor , mekanik olarak yuksuz hızından daha hızlı döndürülürse şebekeye enerji basar"

merhaba söylediğiniz şey temelinde aslında günümüz rüzgar enerji üreteçlerinde kullanılan bir tekniktir. sincap kafesli değil de bilezikli asenkron motor kullanılır genelde. düşük hızlarda da enerji üretimini kontrol etmek mümkün hale gelir. bilezik omajları ile ayar yapılıp rüzgarın hızı ile dönen motorun manyetik alanından daha hızlı olması direnç bloğu ile sağlanır ve bu sayede enerji üertilir. bildiğim kadarı ile frekans düzeltme ihtiyacı olmamaktadır çünkü motor generator moduna geçer ve şebekeye enerji basar.
 
asenkron motorlardan enerji üretmek mümkün yanlış hatırlamıyorsam motor gücünün her watt ı için 1.5 mikrofarat kadar paralel kondansatör bğlma gerek ancak normal bir altarnatöre asla altarnatif olabilemez.çünki aşırı derecede frekans kayması ve voltaj dalgalanması oluyor.senkron devire çok yaklaşmadıgı müddet ce elekrik üretemiyor ve gücünü aşan yüklerde kopma oluyor ve hiç elektrik üretemiyor.tekrar üretebilmek için yükü ve kondansatörleri devreden ayırıp tekrar baglaman gerekiyor.ve mevcut motor gücünün en fazla%50 si kadar bir güc alabiliyorsun.bu şartlar altında bunun tavsiye edilebilecek bir yöntem olması mümkün değil
 
şarj dinamosu gibi düşünürsek olur uyartım ile 0.75w motorda 580 w gibi güç çıkar yapabilene denedi oluyordu 1995de enson uğraştım o işlerle
 
3 fazlı asenkron motor elektrik üretmek mümkündür.Jeneratörlerde kullanılmaktadır.İçten yanmalı bir motora aplike edilerek uygulanır.avantajları dengesiz yükler için idealdir .asenkron alternatör kullanan jeneratör markaları mosa ve fischer panda
 
Burda şu konuyuda açıklığa kavuşturmakta fayda var..sayfada çok değerli ve bilgili kişiler var.lakin bizde bu ve buna benzer konulara alaka gösteren ilgi duyan kişileriz.temel elektirik dilini veya malzemelerini resmini görmeden çıkartamayan birileri olabiliriz diye düşünülerek gerektiğinde şematik anlatım olsa daha hoş olabilir. saygı ve hürmetlerimle..
 
3 fazlı asenkron motordan elektrik üretilebiliyor, okurken bosch siemens firmasında hocalarımızın yardımıyla yapmıştık bi kaç buzdolabı kondansotörü ve bi kaç parça malzemeyle, bağlantı şekli aklımda değil ama 2 adet su pompası motoru çalıştırıyor profesyonel bişey. şu an yaptığım bağ evi için projesi banada gerekli. Bulduğum gibi bu kıymetli bilgileri paylaşmak istiyorum.Başka bilgisi olan arkadaşlar varsa konuyu aydınlatıp güzel bi proje ortaya çıkarabiliriz.Hoşçakalın.
 
Faraday yasasına göre;

Bir sargıda gerilim endüklenmesi için,
  • Bir bobin zamanla değişen manyetik alan içinde bulunursa (manyetik alan çizgilerine dik olarak) o N sarımlı bobinde gerilim endüklenir.
  • Yada bir bobin manyetik alan içerisinde hızla hareket ederse, o bobinde gerilim endüklenir.
Şimdi, manyetik alanda enerji dönüşümünün 2 şekli var onu hatırlayalım.
Ya yukarıdaki ifade ile gerilim endükler jeneratör modunda çalışır bir makine,
yada manyetik alan içerisinde ona dik yönde duran bir iletkenden akım akarsa o iletkende kuvvet (hareket) endüklenir.

İşte bu da motor çalışmanın esasıdır.
Şimdi şu motor çalışmaya bir bakalım:Manyetik alan var, bobin var, akım akınca hareket oluyor.

Şimdi de ilk kuralı düşünelim:manyetik alan var, içinde bobin hareket ediyor ve üzerinde gerilim endükleniyor.

Eeee, motorda da bu var. Dolayısı ile motorda bir yandan kuvvet endüklenirken, bir yandan da bobinler manyetik alan içinde hareket ettiğinden dolayı onlarda gerilim endüklenir, buna zıt elektromotor kuvvet (zıt emk) denir.

Zıt emk enerji dönüşümünün yapı taşıdır, o olmadan ister motor - ister jeneratör enerji dönüşümü yapamazsınız.
 
ac gerilimle çalışan motorllar kesinlikle elektrik üretmez bunun için genaratör lazım
 
bu konu benim de ilgi alanımda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler
 
asenkron motorun mılını ıstenılen devırde döndördugumuz zaman motor genarator bölgesıne gırıp elektrık enerjısı uretır.fakat motorun mılını kendı devır sayısı kadar dondurmen gereklıdır... onada harcanılan enerjı kadar enerjı uretırsın bunuda yapmanın bır anlamı olmayacagını dusunuyorum saygılar...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,709
Kullanıcılar
453,457
Son üye
kemli

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst