5.5KW Batar Kat Tesisatı

o zaman gelelim cevaplara

ruhsata aykırı imalat var diye belediyeye şikayet giderse işiniz zor.
ayrıca batar kata ait ayrı Elektrik sayacı olmayacak bu da batar kat ile normal katın sayaçları ortak olacağı için ilerde anlaşmazlık doğurur.

Batar kat zaten normalde de iş yerin hali hazırda var olan yeri. Depo olarak kullanılıyor normalde. Oraya dört köşe profil dönüp cam takıp bir oda yapıyorlar sadece. İş yerinin merkezini orası gösterecekleri için muhasebecisi, pazarlamacısı da artık oraya geleceğinden bir oda yapalım da otursunlar, işlerini yapsınlar diye düşünülmüş
 
@ademcelik üstad , bu maddeler ışığında durumu nasıl değerlendirmek lazım ?

ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ
Madde 9- KURULU TESİSLERİN DEĞİȘTİRİLMESİ VA DA BÜYÜTÜLMESİ
Kurulu tesislerin değiștirilmesi yada büyütülmesi için Elektrik tesisatçısı, önceden var
olan projenin esasına etki eden durumlar varsa, bunların değișiklik projesi ile ișletmeye sunacak,
yoksa gerekçesini açıklayarak ilk önce ișletmenin iznini alacaktır.

Madde 13- TESİSTE YAPILABİLECEK DEĞİȘİKLİKLER
Tesiste yapılabilecek değișiklikler, yetki sınırları içinde kalmak koșulu ile kurulu gücün
%20’sini geçmeyecektir. %20’yi geçmeyecek değișikliklerle ilgili olarak mevcut proje üzerinde
proje müellifi tarafından yapılacak değișiklikler, ișletmece onaylanıp tesisatçı tarafından denetim
kurulușuna bildirildikten sonra bu bölümlerin yapılmasına bașlanacaktır.
Zorunlu nedenlerle tesiste yapılacak değișikliklerin %20’yi geçmesi durumunda uygulama
projesi yeniden hazırlanacaktır.
Elektrik tesisi bulunan bina bölümlerinde yapılacak tesis değișikliklerinde, (ana kolon
ve/veya kolon kesitinin değișmesi ve benzeri gibi ) esasa ilișkin değișiklikler olması durumunda
değișiklik projesinin tasarımlanmasında yapıdaki elektrik tesisinin tümü göz önünde bulundurulacaktır.
İș bittikten sonra tesis șebekeye bağlanmadan önce tesisin esaslarını etkilemeyen değișiklikler
varsa yapılan bu değișiklikler ilgili kurulușun onayından geçmek șartı ile son durumu
gösterir proje 4 takım olarak ișletmeye verilecektir. Bu proje onaylandıktan sonra birisi ișletmece
alıkonulacak diğerleri ise denetim kurulușu ve tesis sahibine de verilmek üzere tesisatçıya teslim
edilecektir.
 
tedaş aylık Elektrik giderleri %20 artmıyorsa tadilat istemiyor. olağan dışı durumlarda (yangın, elektrik çarpması gibi) konu mahkemeye intikal ederse bilir kişi yukarıda yazılı maddelere istinaden uygulamanın projeye uygun olmadığına not edebilir.
 
tedaş aylık Elektrik giderleri %20 artmıyorsa tadilat istemiyor. olağan dışı durumlarda (yangın, elektrik çarpması gibi) konu mahkemeye intikal ederse bilir kişi yukarıda yazılı maddelere istinaden uygulamanın projeye uygun olmadığına not edebilir.
Kaptan yol müsait , kaptır gidelim :)
 
Son düzenleme:
Şimdilik tesisin işine ara verildi. Çünkü panodaki kaçak akım aktif değil (nötr kablosu boşa çıkarılmış) Ana branşman hattı 6mm2'lik gelmesine rağmen pano girişi 2.5mm2. Toprak ile nötr birleştirilmiş yani sıfırlama mevcut. Ve bir sürü şey. Önce onlar halledilecek sonra biz kaldığımız yerden devam edeceğiz.
 
Peki sigortalar niye C tipi , bu işyerinde ne tür çalışan cihazlar var ?
 
Değerli Meslektaşlarım Merhaba,

Direk konuya girmeden evvel mesleki durumumu açıklamak isterim. 12 yıllık Elektronik Teknikeriyim ve ustalık belgem mevcut. Kamera, uydu ve güvenlik alanlarında faaliyet gösteren bir iş yerim bulunuyor.

Çok yakın bir arkadaşımın ricası üzerine batar katına yapacağı ofis için Elektrik tesisatı çekmesine yardımcı olma kararı aldım.

Hesapladığımız harcanabilecek maksimum güç 7KW. Ana Panoya 32A'lik C tipi Sigorta takıp 3x6mm2 Nym kablo ike yukarıya takacağımız buata sıva üstü montajı yapıp, buradan iki adet 1500 watt gücünde motoru besleyip ardından 3x4mm2 Nym kablo ile ofis girişindeki sigorta panosuna devam etmeyi düşünüyoruz. Oradan da tüm tesisatı sıva üstü olarak çekmeyi planladık. Biraz uzun bir cümle oldu kusura bakmayın.

Sizlere birkaç sorum olacak.

1) Bu değişiklik için bir proje hazırlatıp onaylatmak gerekiyor mu? Proje çizmeden yapmamızın idari, cezai bir yaptırımı olur mu?

2) Toplam çekilebilecek akım 31A civarı ve panodaki sigorta 3 girişli C60 sigorta. 3 faz buna giriyor ve çıkıp binaya dağılıyor. Bizim bu sigorta çıkışının tek fazından batarı beslememiz fazlar arası dengesizliğe yol açar mı? Yükü bölmek gerekir mi?

3) Ofis içinde kullanılacak sıva üstü grup prizler( 3adet) için 3x2.5mm2 ttr kabloyla çekmemizin ne gibi sakıncaları olabilir?

Başlık 7KW olacaktı özür dilerim.

Değerli bilgilerinizi bekliyorum. Hayırlı günler dilerim.
Madem binada trifaze elektrik var sizde ofisin oraya trifaze çekin yarın bir motor lazım olur trifaze için tekrar ugraşmazsınız
1-Bu işlem için aslında tadilat projesi gerekir ama hiç kimse tadilat projesi yaptırmaz bu nedenle gerek yok zaten tesisatı sağlam yaparsanız da kimse sormaz ne yazık ki ofisin elektrik sayaç ı ve elektrik aboneliği var anladığım kadarıyla! Eğer abonelik yoksa yetkili bir mühendis e proje çizdirip abonelik alınması gerekiyor.
2-Madem trifaze var ofise trifaze çekin 3*32 sigorta yı ana sigorta yapıp monofaze sigortalara ve yine monofaze kaçak akımları unutmadan dağıtın.Neden monofaze kaçak akım derseniz bir priz veya cihazda arıza olursa tek faz kesilir.
Sayaç ın yanına da eğer yoksa 63A 300mA yangın koruma için kaçak akım takın mutlaka ama bu S-Sİ tipi veya bağışık tip denilen gecikmeli atan seriden olsun ki ufak arızalarda atmasın.
3-Ttr kablo elektrik tesisat larında pek güvenilmeyen kablodur.Hem priz ve eklerde sıkı bir bağlantı yapılamadığından kablo yüksüğü ve yüksük pensesi genelde kullanılmadığından bağlantılar gevşek kalır buda sürekli çalışan priz ve lamba devrelerinde ısınmaya ve hatta yangın çıkmasına sebep olabilir antigron kullanmanız daha doğru ama Ttr kullanırsanız ekleri yüksük ve sıkma pensesi ile yapıp klemens kullanın derim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst