Çok teşekkür ederim efendimMalumunuz ihata çevreleme anlamına geliyor, bina ihata ile kasıt binanın çevresini toprak içerisinden çevreleyen iletkendir, çatı ihata ise binanın donatı içerisinden çatıya kadar devam edip çatıda da eşpotansiyelleme amacıyla tüm donatı içerisindeki iletkenleri birbiriyle irtibatlayan iletkendir.
Bu çevrelemenin tam olarak fonksiyonu nedir? neden yapılır? hangi durumda yapılır?binanın çevresini toprak içerisinden çevreleyen iletkendir,
Topraklama kazıkları arasında eş potansiyelleme amacıyla olabilir belki ama, tabu haline gelmiş gidiyor açıkçası. Yönetmeliğimiz bir garip uygulamalarımız ayrı bir garip. Bugün yönetmelikte olmayandan haberi olmadan yönetmelik diyenler ve yönetmelikte olduğu halde bihaber olanlar çok fazla.Bu çevrelemenin tam olarak fonksiyonu nedir? neden yapılır? hangi durumda yapılır?
Önceki form yazılarında bu durum gereksiz olarak diye yazılmış diye hatırlıyorum, emin değilim fakat bu durum gerekli direnç değerleri sağlanamadığında kazık harici yapılan bir uygulama olabilir. Geri kalan durumda direnç elde edildiğinde toprağa gereksiz malzeme gömmekten başka bir şey olacağını düşünmemekteyim.Bu çevrelemenin tam olarak fonksiyonu nedir? neden yapılır? hangi durumda yapılır?
Çok teşekkür ederim efendimTopraklamalar yönetmeliğinde temel topraklaması zorunlu hale gelmeden önce, bina çevresinde toprak içinde, çatı seviyesinde bina çevresinde bir ağ ve bu ağa bağlı faraday kafesi dış yıldırımlık yakalama uçları Yapılırdı. Şimdilerde bildiğim kadar askeri tesislerde uygulama devam ediyor.
Yıldırımdan korunma konusunda biliyorsunuz, ülkemizde iki görüş var.
İlki bildiğiniz aktif yakalama ucu ve bu uçtan aşağı inen 2x50 mm2 som bakır topraklama iletkeni ve topraktada genellikle 2 elektrotdan oluşan tesis.
İkincisi ise: benimde benimsediğim asıl olan çatıda faraday kafesi, bu ağa ilave aktif yakalama ucu veya uçları. Aşağıda ise temel topraklaması ve potansiyel dengeleme işlemleridir. Tek bir aktif paratonerin pek fazla işe yaradığını