5kva 48v invertor ve 4 adet 550w gunes paneli sistemi

Paneller güneşi ne kadar dik görürse verimi o kadar artar. Yaz ortasında yere düz konsa bile yeterli gücü üretir. Genelde düz değil de güney yöne bakacak şekilde yönlendirilir. Ön kısmına menteşeli sistem yaparsanız güneş ışınlarının eğik geldiği kış aylarında da mümkün en yüksek gücü üretebilirler. Siz hangi dönemlerde ne kadar watt güce ihtiyaç olacağını hesaplayın. Hesaplarken yüzde 30 gibi inverter kayıpları olarak ekleyin.
Ben 2 sene şebeke elektriği beklediğim dönemde, tüm evi 12 volt sistemle besledim. Dc12v led ampuller kullandım. Kamera kayıt cihazı, kameralar dc12v ile besledim. Modemi de solar kontrol cihazı üzerindeki usb'den besledim. Şebeke elektriği bağlandıktan sonra evi bu sistemden ayırdım ve bu sistemi 12volt bir adaptörle destekledim. Şebeke olmasa da hem birkaç led lamba yanıyor hem kamera sistemi kesintisiz çalışıyor.
60Ah LFP aküm ve 2x195wh panelim var.
 
Bilgi icin tesekkurler. Aliexpresteki 405₺ ye geliyor ayrica elime ulasmasi cok uzun surecek.
https://www.motorobit.com/100a-oto-anfi-sigorta-kutusu-devre-kesici
Bu urun sizin dediginiz ile ayni sanirim
Birde hegelin bu urunu var
https://www.kamusolar.com/urun/dc-d...f4P7lH-lZAAOq42yRsQ8D5QxxRzkcfk6gHoXlXilZdRgg
ikisinide kullanabilirim diye dusunuyorum.
Her ikiside uygun olur.
Yüksek akımlar gevşek bağlantıyı affetmiyor.
inverter akü arası kablo kesiti 25 mm olmalı ve yüksük takarak klemens bağlantılarını sıkıca yapmamız gerekiyor.
 
Arkadaşlar Panel - inverter arasına DC sigortayı sadece + kutbuna takmam yeterli mi ? her iki kutbada DC Sigorta koymalı mıyım ?
 
Sadece artı kutup yeterlidir
sayın ustam, bildiğimden değil bilmediğimden sormak istiyorum. benim bildiğim DC akım eksiden artıya akar, bize hep eksi kutubu sökmemiz söylenirdi. bu durumda eksiye takmak neden doğru değil? kesinlikle bilginizi sorgulamıyorum. sadece merak, çünkü ben bilmiyorum.
 
sayın ustam, bildiğimden değil bilmediğimden sormak istiyorum. benim bildiğim DC akım eksiden artıya akar, bize hep eksi kutubu sökmemiz söylenirdi. bu durumda eksiye takmak neden doğru değil? kesinlikle bilginizi sorgulamıyorum. sadece merak, çünkü ben bilmiyorum.
Sayın abim dediğiniz kesinlikle doğrudur çoğunlukla DC sistemler dönüş yönü olarak negatifi kullanır ve pozitifi birleştirir.
akım ve elektronlar eskiden artıya doğru akar.
Esasen hem eksiye hem artıya DC kesici koruma sigortası takmak daha uygundur.
DC Yüksek akımlarda sadece artıya,
DC yüksek gerilimlerde hem eksiye hem artıya Sigorta takmaya çalışıyorum.
Tabiiki okulunu okumadığım,teknik bilgilere sahip olmadığım konular.
6 yaşımdan beri zil butonları,eski sıva üstü anahtarlar,radyo teyp vs şeyleri sökerek bozarak başlayan bu sevdam hiçbir eğitimini dersini almadan görmeden bişeyler yapabilir duruma geldim.
Konuya hakim saygıdeğer forum üyelerimizden doğru bilgiler alalım inşallah.
Sağlıklı bereketli hayırlı ömrünüz olsun.
 
sayın @Mustafa KABADAYI ustam, okumak her şey demek değil. ben de bir çok konuda doğrusunu bildiğim halde cevap yazmıyorum. çünkü işin matematik kısmını bilmiyorum. hem meraklı olmak o kadar kötü bir şey değil. bakın siz ekmeğini yiyiyorsunuz. ne mutlu size. lisedeki fizik öğretmenim adam gibi öğretmen olsaydı her şey daha farklı olurdu.
Esasen hem eksiye hem artıya DC kesici koruma sigortası takmak daha uygundur.
burası çok doğru benim mantığım da aynı şeyi söylüyor. bazen biliyor olmak bile zor. ayağınıza taş değmesin, kazancınız daim olsun.
 
Teşekkür ederim cevaplar için, ben yine her ihtimale karşı iki kutuba da dc Sigorta takayım :)
 
Bu noktada teknik olarak kusursuz bir sistem isteniyorsa gerekli malzemeler artacaktır. Öncelikle sıfırdan kurulacak bir sistem olsa idi tavsiyem sistemi 12 volt olarak tutmak/elektrikli süpürge yerine şarjlı süpürge kullanmak 220 v buzdolabı yerine 12 v buzdolabı kullanmak vs vs şeklinde ekipmanları mümkün olduğunca 12 v seçerek olayı basitlestirmeyi tavsiye ederdim. Ama kabaca basamak basamak gider isek ben olsam mevcut güneş panellerini seri bağlayarak voltajı yüksek akımı düşük tutardım. Bu kablo kesiti ve kullanılacak DC sigortanın maliyetini dusurecektir. Ayrıca kış günlerinde dahi mppt nin 48 voltluk akü grubu ve inverteri besleyecek voltaja ulaşmasını sağlar.( bu arada eğer yanlış bilmiyorsam bahsettiğiniz cihazın mppt giriş voltajı 60-115 vdc idi. Eğer böyle ise mecburen panelleri seri bağlamanız gerekecek)
Sürekli yaşam alanı olarak kullanılmayacak olduğu için sistemin kendi stabilizasyonunu sağlayabilir olması gerekir. Bu hususta en çok yaşanan sıkıntılardan birisi akü grupları arasında zamanla yada kullanımla voltaj farkları oluşması durumudur. Özellikle seri sistemlerde kontrol edilmesi zor ve çok hızlı şekilde akülerin zarar görmesine sebep olan bir durum malesef. Bunun önüne geçmek için aktif yada pasif dengeleyiciler mevcut. Bu aparatlara bir göz atmanızı öneririm. Bunun haricinde mümkün ise Elektrik süpürgesini muhakkak şarjlı seçin ve daha öncede bahsedildigi üzere ısıtıcı gibi yüksek güç çeken ekipmanları kullanmayın. Her nekadar inverter iniz güçlü olsada inverter kayiplarindan dolayı çöpe attığınız enerji miktarı artacak. Elinizde örnek bir bağlantı şeması vardır muhakkak. Paylaşırsaniz sema üzerinden düzeltmeler yada tavsiyeler vererek devam etmek daha anlaşılır olacaktır
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,740
Mesajlar
929,463
Kullanıcılar
452,467
Son üye
smtozn97

Yeni konular

Geri
Üst