5V Regülatör Çok Isınıyor

6 dakikanı feda et izle

Hatırladığım kadar bu tür fanların bazılarının içinde küçük bir pcb kart ve devre vardı. İş orada çözülüyor olabilir?
Baştan beri anlatmaya çalıştığım mesele bu aslında. Fanın içerisindeki devrede kutuplara bağlı mosfetler/transistörler var ve bunlar sırayla tetiklenerek döner manyetik alan oluşturuluyor, pervane kısmındaki sabit mıknatısta bu döner manyetik alanla birlikte dönmeye başlıyor. İçerideki kutup bobinlerinin birer uçları mosfetlere7transistörlere bağlı. Pervaneyi elle çevirince mosfetler/transistörler açıksa dışarıya üretilen gerilim nasıl aktarılacak? Fırçalı sabit mıknatıslı DC motordur, step motordur bunlarda kutup bobinleri arada devre olmadan doğrudan dışarıya çıktığı için motorun mili çevrildiğinde üretilen enerji doğrudan dışarıya alınabilir.

Videoda yapılan gibi elektronik devre by-pass edilip kutup uçları doğrudan dışarı alınırsa işte o zaman üretilen gerilim dışarıya alınabilir.

Son düzenleme:

Ekli dosyalar

• fırçalı motor.jpeg
    fırçalı motor.jpeg
    95.3 KB · Görüntüleme: 3
Bunun kutup uçları doğrudan dışarı çıkıyor fanla aynı motor değil bu. Bunun sürücüsü harici oluyor fanlardaki gibi dahili değil. Bu sebepten gerilim okuyorsunuzdur.

Fotoğrafa bakınca dışarıya + ve - şeklinde iki uç çıkıyor gibi görüyorum. Bu fırçasız motor mu? Fotoğraf ismi olarak fırçalı yazmışsınız ama..

Düzeltme: linkten dolayı aşağıya yazdığınız "buda fırçalı yazısını" farketmemişim.

Son düzenleme:
Ben de AMD stok fanında ve DC motorda denediğimde belli belirsiz voltajları Multimetrede gördüm.
Her ikisine diyot bağlamama rağmen sağa veya sola döndürünce de voltaj alabildim nedense.

güzel insan, diyot sadece tek yöne dur der, motor sağa dönerken varsay kırmızı kabloya taktın akıtmaya devam eder, sol tarafa dönüşte akıtmaz.

güzel insan, diyot sadece tek yöne dur der, motor sağa dönerken varsay kırmızı kabloya taktın akıtmaya devam eder, sol tarafa dönüşte akıtmaz.
Aynı şeyden bahsetmedik mi üstat, diyot takılıyken her yöne doğru voltaj aldım. Sadece tek bir yönde voltaj alabilmem gerekmez miydi? Ben mi yanlış uyguladım?

Forum istatistikleri

Konular
130,168
Kullanıcılar
453,294
Son üye
MEGATRO

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri