6 adet 12v aküyü 48v invertere bağlama

ayazkalpli

Üye
Merhaba arkadaşlar

Çiftliğimizde kurulu bir solar sistem mevcut.İçerisinde 5kva 4000w akıllı inverter , 4 adet 12v 100A akü, 4 adette güneş paneli mevcut.
Benim iki sorunum var yardımlarınızı bekliyorum

1. Ben bu sisteme elimde 2 adet daha 12v 100A akü var onu bağlamak istiyorum (daha önce mevcut seri bağlantı üzerine bağladım fakat 48v olan sisteme 24v daha eklendiği için inverter hata verip çıkış vermiyor).Sanırım 3 seri ve 3 paralel bağlantı ile 6 akü 48v ye denk getiriliyormuş ama o kadar bilgim yok elimde bir şema olsa bu işi çözebilirim

2. Mevcut sistemdeki inverter aküleri 20A ile şarj ediyor (ayarlardan bu şekilde ayarladık stabil oluyor sanırım).Fakat bu şekilde nasıl oluyor ise gündüz 3 saatte aküler tam şarj oldu gösteriyor ve bu yüzden akşam 2-3 saatte sadece Televizyon ve led ampül yanıyor ilen (toplam 48W çekiyor ikisi) aküler bitiyor.Bulunduğumuz bölgede şebeke elektriği yok ve hayvancılık yaptığımız için bu Elektrik işi bizim için önemli bir konu.Elektrik işlerine çok hakim değilim ama şunu yapın şu şekilde yapın dediğinizde rahatlıkla yapabilirim.Lütfen bu konuda bana yardımcı olunuz.

Son olarak elimdeki voltaj kontrol cihazı ile aküleri kontrol ettim (elektriği kestiğinde) seri bağlantıda en sağdaki akünün voltajı 9,6 lara düştüğünü gördüm.Aküler 3 aylık sıfırdır.Aküleri sadece akşam 3-4 saat televizyon ve ampül için kullandık bu zamana kadar.Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum
Şöyle bir şema buldum ama bağlantıyı tam anlamadım 6 akü için 48v olacak şekilde

Ekli dosyalar

• IMG_20241204_193306.jpg
    IMG_20241204_193306.jpg
    166.6 KB · Görüntüleme: 3
  • images.jpeg
    images.jpeg
    27.3 KB · Görüntüleme: 3
Birincisi 6 adet aküyü 48 volt sisteme bağlayamazsınız! Akıllı inverterin marka/modeli varsa bakalım 36 volt desteği var mı? Eğer varsa üçer seri ve bu seriler parallenerek 36 volt invertere bağlanabilir.
48 watt yük kullanımında birkaç saatte akülerin bitmesi mantıklı değil. 4x100Ah akü kapasitesi pratikte tam dolu halde 4800 watt eder. Jel aküler için en fazla yüzde sekseni kullanılabilir, o da 3800 watt civarı eder. İnverter kayıpları da hesaba katılmalı. Paneller kış aylarına uygun yerleştirilmişse ve akü başına voltaj 14.4 volt gibi ayarlanmışsa başka bir sorun olabilir. Akü başına deşarj gerilimi 10.6 volt altına düşmemelidir. İnverter ayarlarından şarjı kesme voltajını kontrol ediniz. Aküler sıfır demek akülerin yüzde yüz sağlam olduğunu göstermez. Üzerlerindeki kodlardan ya da açıkça yazılmışsa üretim tarihleri araştırılabilir. Rafta 8-10 ay, bir sene kalan aküden hayır gelmez!

Son düzenleme:
M
Birincisi 6 adet aküyü 48 volt sisteme bağlayamazsınız! Akıllı inverterin marka/modeli varsa bakalım 36 volt desteği var mı? Eğer varsa üçer seri ve bu seriler parallenerek 36 volt invertere bağlanabilir.
48 watt yük kullanımında birkaç saatte akülerin bitmesi mantıklı değil. 4x100Ah akü kapasitesi pratikte tam dolu halde 4800 watt eder. Jel aküler için en fazla yüzde sekseni kullanılabilir, o da 3800 watt civarı eder. İnverter kayıpları da hesaba katılmalı. Paneller kış aylarına uygun yerleştirilmişse ve akü başına voltaj 14.4 volt gibi ayarlanmışsa başka bir sorun olabilir. Akü başına deşarj gerilimi 10.6 volt altına düşmemelidir. İnverter ayarlarından şarjı kesme voltajını kontrol ediniz. Aküler sıfır demek akülerin yüzde yüz sağlam olduğunu göstermez. Üzerlerindeki kodlardan ya da açıkça yazılmışsa üretim tarihleri araştırılabilir. Rafta 8-10 ay, bir sene kalan aküden hayır gelmez!
Merhaba

İnverterin modelini alıntı olarak koydum oradan bakabilir misiniz, şarj kesme voltajı sanırım 12 nolu parametre 44v olarak ayarlı
Dediğim gibi sabah 8.30 gibi şarj başlıyor ve 12-1 arası akülerin tam dolduğunu işaret ediyor inverter üzerinden kontrol ettiğimde

4 adet 48 volt olarak anılan bir sistem için 44 volt demek, akü başına 11 volt'a kadar şarj ediliyor anlamındadır. Dolaysıyla 11 volt, toplamda 44 volt'u görünce cihaz şarjı kesiyor. Etiketinde 54 volt yazıyor. Bence 4x14.4=56.7 volt üst sınır olmalı. Akülerin etiketlerine de bakmak lazım!
Etikete göre 4 veya 2x4'lü seri akü haricinde akü grubu yapamazsınız. Ayarları düzeltirseniz ve paneller de düzgün konumlanmışsa (bu arada paneller kaç wh?), 4 akü ihtiyacınızı görecektir.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,950
Kullanıcılar
452,871
Son üye
sadicim123

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri