630 KVA Trafo nun enerjisi AG den mi OG den mi ölçülür?

sn karasel kardeş benim bildiğim kadarıyla ag den ölçüm yapılan işletmelerde faturasında trafo kaybı bedeli diye bir ücret alınıyor buna karşı og den yapılan ölçümlerde alınmıyor yanlış mıyım?
 
çalıştığım devlet kurumunun 2 adet 1600 kva'lık trafosu var ve biz ag'den ölçüm yapıyoruz. bu nasıl oluyor?
 
Sorunun cevabı çok basit
400 KVA üzeri trafolar direk tipi değil bina tipi olur.Eeee bina koymuşken akım trafosuda konur ve OG den ölçüm yapılır sebebi ise at arabası üzerinde trafosu getirip enerji çalma diye
 
Devlet daireleri için özel durum sözkonusu olabilir. Bu kurumlar istisnadır.

Birçok arkadaş tecrübesiyle 400ün üstü OG demiş ki bende uygulamalarımda ve araştırmalarımda bunu gördüm ki bu da keyfidir diyebiliriz. Zira akım trafosu ve x5 sayaç ile istediğin yerden ölçersin.

Og den ölçüldüğünde net olarak sana verdiği enerjiyi ölçer sağlıklı olur. AG den ölçüldüğünde %5 trafo kaybı eklenir faturana. Trafon iyiyse ve kaliteliyse OG den ölçtürmek daha mantıklıdır. Ama trafo %5 in üstünde kayba neden olabilecekse AG den ölçtürmek seni kara geçirir.

bu sebeple trafo kaybı göz önüne alınacak durumlarda 400kva üzeri yani, OG den ölçerler.
 
400 kVA.nın üstünde trafolar artık bina tipi tesis edilmek zorunda olup ,dolayısıyla giriş-ölçü-çıkış(trafo)şeklinde OG den ölçme yapma gereği vardır.%0,40 trafo kayıpları da müşteriye fatura edildiği için uygun görülmektedir.Bunun için güce uygun akım ve gerilim trafoları ve X/5 sayaç ile sorununuzu çözebilirsiniz.
 
Yeni kurulacak tesislerin ölçüm sistemlerinin yerleri konusunda mevzuatta, "Elektrik Piyasasında Kullanılacak Sayaçlar Hakkında Tebliğ" in geçici 4 üncü maddesinin (g) fıkrasında;

"Dağıtım sistemine yüksek gerilim seviyesinden bağlı ve trafo gücü 630 kVA ve üzerinde olan (koyu yazılan ibare 22 Nisan 2011 tarihli ve 27913 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile eklenmiştir.) tüketicinin ölçüm noktaları, tüketici tesislerindeki indirici trafonun giriş tarafında yer alır." hükmü bulunmaktadır.

Tebliğin tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Saygılarımla.

arkadaşlar zaten arkadaş sayaç tebliğini yayınlamış 630 kVA ve üstü ölçüm (tek abonelik için) O.G'den yapılır. Dağıtım şirketleri de bu yüzden enerji müsaadelerini buna göre verir. 400 kVA ve altında O.G.'den ölçüm ilave ölçü sistemini getireceğinden ilave masraf demektir. zaten trafo kaybı faturaya yansıtılmaktadır.
 
arkadaşlar 630kv lık güç varsa zaten o.g abonesi olması zorunludur ve bütün maliyet müşteriye aittir. tedaş sadece bağlantı noktasını gösterir hatırladığım kadrıyla 100kv güç olan aboneler o.g abonesı olması zorunludur.
 
primer ölçüm yaparken akım trafolarını 1 üst değer seçmek yerine 1 alt seviyede seçersenizhem ölçü hemde koruma daha sağlıklı çalışıyor tabi trafonun %100 kullanılmadığı tesislerde işe yramaktadır
 
400kVA.güçler eğer tek aboneyse ölçü OG.den yapılır.Kurum tarafından müşteriye TipB-Özel veya C1 tipi EMB.verilir.TipB-Özel'de ölçü hücresi hariç(bu hücre mühürlenir)TM.de OG.ve AG.kısmı müşteriye ait olur.C1 tipinde ise TM.nin OG.kısmı kuruma devredilir ve bu kısmın anahtarı kuruma verilir,trafo ve AG.kısmı müşteriye aittir.400kVA.üzeri güçlerde eğer çoklu aboneyse kurum tarafından C2 tipi EMB.verilir. TM.nin tümü yani OG.kısmı trafo ve AG.kısmı kuruma devredilir ve ölçü AG.den yapılır.
 
Son düzenleme:
çalıştığım devlet kurumunun 2 adet 1600 kva'lık trafosu var ve biz ag'den ölçüm yapıyoruz. bu nasıl oluyor?

şayet 1600 kVA trafo var ve AG den ölçülüyorsa, o trafo çalıştığınız kurumunuzun değildir, TEDAŞ a devirlidir. Binadaki toplam bağımsız bölümlerin güçleri toplamı yüksek olduğu için 2 adet 1600 kVA trafo tesis edilmiştir. şayet mülkiyet kurumunuzda olsaydı, YG tarafından ölçüm yapılırdı.

Onun dışında şöyle bir açıklama getirebilirim;

400 kVA üzeri trafolu abonelerde ölçüm primer taraftan yani YG den yapılır. Ama örneğin aynı bina içinde 600 kW enerji talep eden bir bağımsız bölüm ve 100 er kW enerji talep eden 5 ayrı bağımsız bölüm varsa; dağıtım Şirketi bu taleplerin hepsini AG den ölçebilir. Çünkü bu durumda 600 kW talebi olan trafolu abone olmaz. Bir çok dağıtım Şirketi mevzuatı yorumlamak yerine ezberden yazdıkları için 600 kW ı görür görmez müstakil trafoyu yapıştırır. diğer taleplere de kendi ayrı trafo koyar. Halbuki 1 trafonun ihtiyacı karşılayabildiği yapıya iki farklı gerilim seviyesinden besleme yapmak hem gereksiz hem de tehlikelidir. AG tesisatta çalışmak isteyen müstakil trafoyu düşürüp, şebekeden gelen AG ye çarpılabilir.

Ancak bağımsız bölümlerden biri 1300 kW diğerleri 100 er kW istiyorsa o zaman zorlamaksızın 1300 ü trafolu abone yaparak YG den ölçüp, çoklu abone olacak kalan 500 kW ı dağıtım Şirketinin tesis edeceği trafonun AG sinden ölçmek mantıklı olur. Yukarıda bahsettiğim risk yine var ama iki trafo gerekliliği de var.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,604
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst